ALMA Teleskobu Tarafından Keşfedilen Gökadalar

ALMA Teleskobu Tarafından Keşfedilen Gökadalar Kısa bir süre içinde 126 gökada bulundu! Şili'de bulunan Yeni ALMA teleskobun...

ALMA Teleskobu Tarafından Keşfedilen Gökadalar

130418almaaahlarge




Kısa bir süre içinde 126 gökada bulundu!

Şili'de bulunan Yeni ALMA teleskobunu kullanan gökbilimciler ekibi, Evren'in erken dönemlerine ait en zengin yıldız oluşumlarına ev sahipliği yapan 100'den fazla gökadanın konumunu belirledi. ALMA yeryüzündeki benzer teleskopların daha uzun bir sürede gözleyeceği gökadaları, sadece birkaç saat içerisinde yakalamayı başardı. Gökadalar, Dolunay büyüklüğündeki bir gök alanı içinde keşfedildi.

Modern teleskopların en güçlüsü Atacama Büyük Milimetre / Milimetrealtı Dizgesi (ALMA), bilim dünyası için heyecan verici bir başarıya imza atarak, birkaç saat içinde 100'den fazla gökada tespit etti.Erken Evrendeki en verimli yıldız oluşumu çok miktarda kozmik toz içeren uzak gökadalarda meydana geldi. Bu gökadalar Evrenin tarihi boyunca gökada oluşumu ve gelişimini anlamada büyük önem taşıyor. Ancak içerdikleri toz maddesi, gökadaları görünür ışıkta belirsizleştiriyor ve bu aralıkta çalışan teleskoplar tarafından tespit edilmelerini zorlaştırıyor. Bu gökadaları ayırt etmek için gökbilimciler ALMA gibi görünür ışıktan daha uzun dalgaboylarında, bir milimetre civarındaki ışığı algılayabilen teleskopları kullanıyor.

130417almagokada

Bir Dolunay İçinde 126 Gökada

ALMA gözlemlerinin aktarıldığı makalenin baş yazarı, Almanya'nın Max Planck Gökbilim Enstitüsü'nden Jacqueline, “Gökbilimciler uzun bir süredir bu gibi verileri beklemekteydi. Her ne kadar gözlemleri yaptığımız esnada teleskobun inşası tamamen bitmemiş olsa da, ALMA öyle güçlü ki, bu gökadaları gözlemleme biçimimizi kökünden değiştirdi†dedi.

Bu uzak tozlu gökadaların şimdiye kadar yapılmış en iyi haritası ESO'nun işlettiği Atacama İzbulma Deneyi Teleskobu (APEX) kullanılarak oluşturuldu. Teleskop, dolunay büyüklüğünde bir gökyüzü parçasını tarayarak ve bu türden 126 gökada belirledi. Fakat APEX görüntülerinde yıldız oluşumundaki her artış göreli olarak belirsizdi. Yani, alan çok geniş olup daha uzun dalgaboylarında elde edilen keskin görüntülerde birden fazla gökadayı kaplamış olabilir. Bu gökadalardan hangisinde yıldız oluşumu olduğu tam olarak bilinmediğinden, gökbilimcilerin erken Evrendeki yıldız oluşumu çalışmalarına engel oluşturan bir durum ortaya çıktı.

Doğru gökadaları belirlemek için keskin gözlemler ve keskin gözlemler de daha büyük teleskopları gerektiriyor. APEX'in 12 metre çapında çanak şekilli tek bir anteni varken, ALMA gibi teleskoplar geniş mesafelere yayılmış APEX benzeri çok sayıda çanak kullanıyor. Bütün antenlerden gelen sinyaller birleştiriliyor ve ortaya bütün anten dizgesi kadar geniş tek bir teleskobun etkisi çıkıyor.

130417almagokada02

Gökada Avcısı

ALMA'yı kullanan ekip teleskop hala yapım aşamasındayken ALMA'nın ilk bilimsel gözlem evresi boyunca APEX haritasından alınan gökadaları gözlemlemiştir. Bittiğinde aralarında 125 metreye kadar ulaşan mesafe bulunacak 66 antenli sistemin çeyreğinden daha azını kullanarak ALMA, APEX yığınlarından 200 kat daha küçük bölgede bulunan her bir gökadayı iki dakikada ve üç kat daha duyarlı olarak tespit etmiştir. ALMA kendi türündeki teleskoplardan çok daha duyarlıdır, yalnızca birkaç saatte o zamana kadar yapılan gözlemleri iki katına çıkarmıştır.

Ekip yalnızca hangi gökadanın aktif yıldız oluşum bölgeleri olduğunu belirlemekle kalmadı, gözlenen gökadaların yarısından çoğunda daha önceki gözlemlerde tek bir yığının içine karışmış halde çoklu yıldız oluşum bölgesi olan gökadaları da tespit etti. ALMA'nın keskin görüşü, farklı gökadaların ayırt edilmesine izin verdi.

Çalışmaya ait tamamlayıcı makalenin baş yazarı ve ekip üyesi olan, İngiltere'nin Durham üniversitesi'nden Alexander Karim, “Daha önceden bu türden gökadaların en parlaklarının gökadamız Samanyolu'ndan binlerce kat daha kuvvetli yıldız oluşturarak kendilerini parçalama riski taşıdıkları düşünülürdü. ALMA görüntüleri çok daha makul oranlarda çok sayıda daha küçük gökadanın yıldız oluşturduğunu ortaya koydu†yorumunu yaptı.

Sonuçlar, erken Evrendeki tozlu, yıldız oluşturan gökadaların istatistiksel olarak güvenilir ilk kataloğunu oluşturmakla beraber, gökadaların karışmış görünmelerine bağlı olarak yapılan yanlış yorumlama riski olmaksızın farklı dalgaboylarında bu gökadaların özelliklerinin daha fazla araştırılması için hayati bir temel sağlıyor.ALMA'nın keskin görüşü ve rakipsiz duyarlılığına rağmen, APEX gibi teleskoplar hala önemli bir role sahip. Yeni makalenin yazarlarından Durham üniversitesi akademisyeni Ian Smail, “APEX, ALMA'dan çok daha hızlı bir şekilde gökyüzünde geniş bir bölgeyi tarayabilmekte ve bu yüzden bu gökadaların keşfi için ideal. Nereye bakacağımızı bir kez bildikten sonra ALMA'yı kullanarak yerlerini kesin olarak belirleyebiliriz†ifadesini kullandı.

130417almagokada03

Gözlemler Fornax takımyıldızı'nda bulunan Chandra Derin Alan Güney'i adındaki gökada bölgesinde yapıldı!


Kaynak: Ntvmsnbc / ESO (18 Nisan 2013,09:30)






  • Tat alma ile koku alma arasındaki ilişki nedir?


  • Koku alma ve tat alma merkezleri beyinde aynı yerde mi değerlendirilir?


  • Kazara Keşfedilen 10 ürün


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: ALMA Teleskobu Tarafından Keşfedilen Gökadalar
ALMA Teleskobu Tarafından Keşfedilen Gökadalar
http://img543.imageshack.us/img543/5807/130418almaaahlarge.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/alma-teleskobu-tarafndan-kesfedilen.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/alma-teleskobu-tarafndan-kesfedilen.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content