Anadolu’nun Fethi ve Türkleşmesi

Anadolu’nun Türkler tarafında kurtarılışı iyi mi gerçekleşmiştir? Anadolunun Türkleşmesi esnasında Anadolu’da ilk kurulan beylikler hangiler...

Anadolu’nun Türkler tarafında kurtarılışı iyi mi gerçekleşmiştir? Anadolunun Türkleşmesi esnasında Anadolu’da ilk kurulan beylikler hangileridir?



Anadolu'da kurulan ilk Türk beylikleri



ANADOLU’NUN FETHİ



Anadolu’ya türlü dönemlerde;



• Hunlar,



• Sabir Türkleri,



• Abbasilerin hizmetindeki Türkler akınlar yaptılar.



• Bu akınların hiçbiri yerleşme gayesi taşımıyordu.



• Anadolu’ya yerleşerek burayı bir Türk vatanı haline getirenler Oğuzlar olmuştur. Oğuz Türklerinin Anadolu’ya yaptıkları akınlar Büyük Selçuklu Devleti kurulup Rey şehri başkent yapıldıktan sonrasında büyük ehemmiyet kazanmıştır.



• Tuğrul Bey, Anadolu’nun kurtarılışı için İbrahim Yınal ile Kutalmış Bey’i görevlendirdi.



• Selçuklular, Gürcülerin desteğiyle oluşan Bizans ordusunu, Pasinler’de ağır bir yenilgiye uğrattılar (1048). Meydana getirilen antlaşma gereğince Bizanslılar, kendi ülkelerindeki camilerde Abbasi halifesi ve Tuğrul Bey adına hutbe okutmayı kabul ettiler.



• Tuğrul Bey, görevlendirdiği komutanların yanı sıra kendisi de Anadoluya bir sefer düzenleyerek Muradiye’yi aldı (1054).



• Sonraki akınlarda Bizans’ı yıldırma ve Bizansın müdafa enerjisini kırma siyaseti seyredildi. Anadolu’da pek çok yer alındı.



• Alparslan zamanında Şark Anadolu’nun pek çok yeri, Türk akıncılarının istilasına uğradı.



• Malazgirt Zaferi’nden sonrasında Türk akınlarının niteliği değişti. Türkler bundan sonra geçici olarak değildir, devamlı kalmak için Anadolu’ya akınlar halletmeye başladılar.



ANADOLU’NUN TÜRKLEŞMESİ



1. Anadoluda Kurulan ilk Türk Beylikleri



Malazgirt Zaferi’nden sonrasında Anadolu’da Büyük Selçuklu Devleti’ne bağlı şu Türk beylikleri kuruldu.



Saltuklular (1072 – 1202): Erzurum ve dolaylarında kuruldu. Danişmentlilerle beraber Haçlılarla ve Gürcülerle savaştılar.



Mengücekliler (1080-1228): Mengücek Gazi’nin kurduğu bu beylik, Erzincan ve çevresine yerleşmişti. Gürcülere ve Rumlara karşı başarıya ulaşmış savaşlar yaptılar.



Danişmentliler (1080 – 1178): Sivas, Tokat ve Kayseri yörelerinde kurulmuştur. Danişment Gazi ile oğlu, Haçlılara ve Bizans’a karşı savaştı.



Artuklular (1102 – 1409): Mardin, Diyarbakır ve Harput (Elazığ) yörelerinde kurulmuştur. Artuklular, Haçlılarla yaptıkları savaşlarla büyük ün kazanmışlardı.



Daha sonraları Artuklular üç kol hâlinde yaşadılar :



1. Hasankeyf (Hısn-ı Keyfâ) Kolu: (Diyarbakır’da)



2. Harput Kolu: Elazığ’da

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Anadolu’nun Fethi ve Türkleşmesi
Anadolu’nun Fethi ve Türkleşmesi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/anadoluda-kurulan-ilk-turk-beylikleri-1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/anadolunun-fethi-ve-turklesmesi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/anadolunun-fethi-ve-turklesmesi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content