Anonim Nedir?

ANONİM sıf. (fr. anonyme). Büyük Larousse —1. Yaratıcıları bilinmeyen ya da ortaklaşa bir çabanın ürünü olan yapıt, yazı vb. iç...

ANONİM sıf. (fr. anonyme).
Büyük Larousse




—1. Yaratıcıları bilinmeyen ya da ortaklaşa bir çabanın ürünü olan yapıt, yazı vb. için kullanılır: Atasözleri, maniler, bilmeceler anonim- •dir. Anonim halk edebiyatı. Anonim bir emek verme.


—2. Yazanı belirtilmemiş, imzasız: Anonim mektup.


—Ed. Anonim halk edebiyatı, yaratıcısının adı bilinmeyen, unutulmuş olan ya da çeşitli yerlerde, çeşitli dönemlerde değişikliklere uğrayarak ilk biçiminden uzaklaşmış ürünleri kapsayan halk edebiyatı kolu. (Bk. ansikl. böl.)


—Huk. Anonim yapıt, sahibi belli olmayan yapıt. (Düşünce ve Sanat eserleri k.'na nazaran, yayımlanmış bir yapıtın, sahibi belli değilse yapıtı yayımlayan, o da belli değilse çoğaltan şahıs yapıt sahibine ilişik hak ve yetkileri kendi adına kullanabilir.)

—Tic. huk. Anonim ortaklık, minimum beş kişinin tutumsal bir amaçla kurduğu, bir unvanı ve paylara bölünmüş belirli bir sermayesi bulunan ve borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla görevli olan ortaklık. (Bk. ansikl. böl.)


—ANSİKL. Ed. Adları malum âşıkların, saz şairlerinin yapıtlarıyla anonim diye adlandırılan ve sahiplen bilinmeyen ürünler halk edebiyatını oluşturur. ( -* ÂŞIK EDEBİYATI. HALK EDEBİYATI.) Destan, halk hikâyesi, meddah hikâyesi, masal, fıkra, efsaneleşmiş, bilmece, atasözü, alkış, kargış, tekerleme, türkü, engel, karagöz, ortaoyunu metinleri anonim ürünlerdir. Bazı halk edebiyatı yapıtları bir çevreden ötekine, bir kuşaktan daha sonrakine geçerken sahipleri unutularak anonim ürün durumuna gelir. Bazı yapıtlar da sahiplerinin adlarını korudukları halde geniş seviyede değişmelere uğrayarak anonimleşir. Yunus Emre, Karacaoğlan şeklinde şairlerin kuşaklar boyu değişerek ilk biçiminden uzaklaşmış bazı şiirleri bu türdendir. ( - Kayn.)


—Tic. huk. Anonim ortaklık, bir ana para ortaklığıdır. Hisse sahiplerinin sorumluluğu taahhüt ettikleri ana para ile sınırlıdır. Ana nim ortaklığın kurulması için minimum beş kişinin bir araya gelmesi gerekir. Ortaklığın kurucuları, ani ve tedrici olmak suretiyle iki kurum yoluna başvurabilirler. Sermayenin tümü ortaklar tarafınca taahhüt ediliyorsa, doğrusu kurucular halka başvurmak istemiyorlarsa ani kurum yoluna gidebilirler. Ani kuruluşun işlemleri daha basittir. Kurucular, esas sermayenin tümünü taahhüt ederek her payın nakit kısmının dörtte birini ödedikten sonrasında Endüstri ve tecim bakanlığı'nın iznini alırlar. Ondan sonra, ortaklığın kuruluşu mahkeme tarafınca onanır. Kuruluşu onanan ortaklığın tecim siciline tescili yapılır ve Türkiye Tecim sicili gazetesinde duyuru edilir. Tecim siciline tescille ortaklık tüzel kişilik kazanır. Tedrici kuruluşun kurum işlemleri daha uzundur. Bu kurum biçiminde sermayenin bir kısmı kurucular tarafınca taahhüt edilir, geri kalan kısım için halka başvurulur (Türk Tic. k. md. 276/3). Kurucu ortaklar esas sözleşmeyi düzenledikten sonrasında, sözleşmede belirttikleri sermayenin yüzde onunu sağladıklarını belgeleyerek Endüstri ve tecim bakanlığfndan kurum izni isterler. Müessese izninden sonrasında, “halkı iştirake çağrı için" yasaya uygun bir "izahname†düzenlenir(TürkTic. k. md. 281). Ortaklığa katılmak isteyenler "iştirak taahhütnameleri" düzenlerler. Bu "taahhütnamelerâ€de katılma payları belirtilir.^ Kuruluşun tamamlanması için mahkemenin onayı gerekir. Onay, ortaklık merkezinin bulunmuş olduğu yerin tecim mahkemesi, tecim mahkemesininin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemesi tarafınca yapılır. Kuruluşu onaylanan ortaklık, tecim siciline tescil edilir ve Türkiye Tecim sicili gazetesinde duyuru olunur.


Anonim ortaklık esas sözleşmesi, yazılı şekilde yapılır. Tüm kurucuların imzalarının noterlikçe onaylanmış olması gerekir (Türk Tic. k. md. 279).

Ortaklık esas sözleşmesinde, ortaklığın tecim unvanıyla merkezinin bulunacağı yer, ortaklığın hangi mevzularda çalışacağı, esas sermayenin miktarı ile her payın itibari kıymeti, paradan başka ana para olarak konan haklar ve mallarla bunlara karşılık verilecek hisse senetlerinin miktarı, ortaklığın yönetim ve denetim organlarının iyi mi oluşturulacağı ve yasada belirtilen öteki mevzular yer alırfTürkTic. k. md. 279). Anonim ortaklığın sermayesi beş yüz bin liradan azca olması imkansız. Bu ana para paylara bölünmüştür. Mesela, beş milyon lira sermayeli bir anonim ortaklıkta ana para, her biri bin liralık beş bin paya bölünmüş olabilir. Anonim ortaklığın, üçüncü kişilere karşı sorumluluğu malvarlığı ile sınırlıdır; bir anonim ortaklıktan alacaklı olanlar alacaklarını sadece ortaklığın malvarlığından eğitim edebilirler. Ortaklığın malvarlığı alacağı karşılamazsa ortakların kişisel malvarlıklarına el atamazlar. Anonim ortaklığın kurum amacının tutumsal özellikte olması gerekir. Yasaca yasaklanmış olmayan her türlü tutumsal amaç ve mevzularda çalışmak suretiyle anonim or taklık kurulabilir. Sadece, esas sözleşmede ortaklık mevzusunun sınırlarının açıkça belirtilmiş olması gerekir (Türk Tic. k. md. 271). Anonim ortaklığın tecim unvanı işletme konusunu belirten bir deyimle “anonim şirket" sözcüklerini içermelidir.


Anonim ortaklığın organları; genel kurul, yönetim kurulu ve denetçilerdir. Genel kurul, tüm ortaklardan oluşan en yetkili organdır. Genel olarak, yılda bir kez toplanır. Bu toplantıya olağan genel kurul, muhteşem durumlarda toplanan genel kurula da muhteşem genel kurul denir. Genel kurulda ortaklıkla ilgili mühim mevzular karara bağlanır. Yönetim kurulu, minimum üç kişiden oluşur. Kurul üyelerinin hisse sahibi olmaları gerekir. Yönetim kurulu üyeleri, ortaklık esas sözleşmesinde belirlenebileceği şeklinde genel kurul tarafınca da seçilebilir; üyeler esas sözleşmeyle belirlenmiş olsalar bile genel kurul sonucu ile görevden alınabilirler (Türk Tic. k. md. 316). Anonim ortaklık, yönetim kurulu tarafınca yönetim ve temsil olunur (Türk Tic. k. md. 317). Sadece, ortaklık işlerinin bazıları; esas sözleşme, genel kurul ya da yönetim kurulu kararıyla bir müdüre bira1 kılabilir (Türk Tic. k. md. 342). Anonim ortaklıklarda, beşten çok olmamak suretiyle bir ya da birden çok denetçi bulunur. Denetçiler, ya esas sözleşmeyle ya da genel kurul kararıyla seçilirler. Sadece, tedrici kuruluşta esas sözleşmeyle denetçi seçilemez. Denetçilerin ortaklıkta hisse sahibi olmaları lüzumlu değildir. Bunların görevleri, ortaklığın hesaplarını denetlemektir.


Anonim ortaklığın sermayesi paylara bölünmüştür. Bu payların sahiplerine; paydaş, ortak ya da hisse sahibi denir. Hisse senetlerinin (hisse senetlerinin) bir itibari (nominal) bir de gerçek kıymeti vardır, itibari kıymet hisse senedinde yazılı olan değerdir. Gerçek kıymet ise, hisse senedinin devredilmesi halindeki sürüm değeridir. Hisse senetleri ada (nama) ya da hamiline yazılı olurlar. Karşılıkları tümüyle ödenmemiş paylar için hamiline yazılı hisse senedi çıkarılamaz. Anonim ortaklığa ilişik hisse senetleri kıymetli evrak sayılırlar. ( -» KIYMETLİ' EVRAK.)





  • Anonim Türk Halk Edebiyatı


  • Anonim Şirketi (A. Ş.) Genel Detayları-bilgileri


  • Anonim nedir, neyi ifade eder?



anonim
TDK,Türk Dil kurumu





ödat Fransızca anonyme

1. ödat Adı sanı bilinmeyen
"Ah bir anonim olmak, kalabalık içine karışıp yitmek tadına kavuşabilseydik." - F. R. Atay

2. Çok ortaklı

3. edebiyat Yazanı, yapanı, söyleyeni bilinmeyen, laedri

Birleşik Sözler
  • anonim ortaklık
  • anonim şirket






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Anonim Nedir?
Anonim Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/anonim-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/anonim-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content