Asteroid Vesta (Vesta Gök Cismi)

Vesta Bir Asteroid mi? VESTA Bilindiği gibi Mars ile Jüpiter arasında asteroid kuşağı denen bir kuşak yer alır. Burada binlerle küç...

Vesta Bir Asteroid mi?


vestag



VESTA



Bilindiği gibi Mars ile Jüpiter arasında asteroid kuşağı denen bir kuşak yer alır. Burada binlerle küçük gök cismi döner durur. Asteroidler birer kaya parçasıdır denebilir. Biçim olarak da Dünya'daki taş parçaları gibi düzgün olmayan, biçimde olabilirler. Büyüklükleri birkaç metreden yüz kilometreye veya üstüne çıkabilir.


Buna karşılık gezegenler çok daha büyük, değişen iç yapıya sahip, küre biçiminde gök cisimleridir. Güneş'e en yakın 4 gezegenin ve Jüpiter ile Satürn'ün büyükçe uyduları yalnız büyüklük ve biçim olarak değil karmaşık iç yapıları bakımından da asteroidlerden farklıdır. Örneğin merkezde bir çekirdek, çevresinde “mantleâ€, ve üsttede bir sert kabuk veya taşküre bulunur. Bunlar ayrıca zaman içinde evrilmişlerdir. Yani, Dünya'mızda olduğu gibi, yapıları değişmiştir.


Asteroid kuşağında yer alan bir gök cismi olan Vesta, bulunduğu yörüngeden dolayı asteroid olarak anılsa da bazı astronomlar tarafından bu husus sorgulanır olmuştur. Vesta 530 km çapındaki büyüklüğü ile diğer asteroidlerden farklı bir biçimde büyüktür. Ama onu asıl farklı kılan bir kaya parçası değil, evrim geçirerek değişmekte olan bir gök cismi olmasıdır.


Vesta'nın 1807 yılında Alman astronom Heinrich Wilhelm Olbers tarafından keşfedilmesinden 204 yıl sonra NASA'nın Dawn (şafak) uydusu bu gök cismi çevresinde Temmuz ayında yörüngeye girecek. Astronomlar yakında Vesta ile ilgili yeni bilgiler elde ettikten sonra bu gök cismini daha doğru sınıflandırabilecekler.


Henüz Dawn uydusundan ayrıntılı bilgiler gelmeden de astronomlar 1972'de alınan mevcut teleskop verileriyle Vesta için bir öngezegen (protoplanet) modeli çıkarmaya başladılar. Vesta'nın katmanlı yapısı, çekirdek, mantel ve kabuk, onu gezegen sınıfına sokuyor. Vesta'da diğer gezegenlerde olduğu gibi, oluşumu sırasında yeterince miktarda radyoaktif madde bulunduğu, bunların ürettiği ısıl enerji ile iç kaya yapısını erittiği, hafif maddelerin zamanla yüzeye yükseldiği tahmin edilmekte. Ayrışma (differentiation) denen bu süreç diğer gezegenlerden bilinmekte.


Astronomlar Güneş sistemindeki gök cisimleri için değişik sınıflar ortaya koymuşlar. Cüce gezegen, küçük gezegen, öngezegen gibi bu sınıflardan hangisinin Vesta için en uygun olduğu Dawn verilerinin gelmesiyle ortaya konacak.


Dawn uydusu ve Vesta'nın ayrıntılı incelenmesindeki asıl amaç, Güneş sisteminin başlangıcını görebilmek. 4,5 milyar yıl önce Güneş çevresinde değişik gök cisimleri dönerken çarpışmalar, birleşmeler, parçalanmalar sonucu bugünkü gezegenler ve gök cisimleri oluşmuş. Vesta bu süre içinde bazı dış çarpmalara maruz kalmış olsa da o zamanki yapısını korumuş.


Astronomlar Vesta'yı inceleyerek 4,5 yıl önce Güneş sisteminin doğuşu ile ilgili bilgiler edinmeyi ümit ediyorlar.


Kaynak:(03 Nisan 2011)





  • 50 gramlık bir cismi nasıl uzun süre havada asılı tutabilirim?


  • Asteroid Kuşağı


  • Gök gürültüsü nedir, gök gürültüsü hakkında bilgi verir misiniz?



Vesta'da Olağandışı Parlaklık Tesbit Edildi

120322vestaa120321204744 largehlarge




NASA'nın Dawn (Şafak) uzay aracı, dev Asteroid Vesta'nın yüzeyinde bugüne dek hiçbir asteroidde görülmeyen parlaklıklar tesbit etti.

ABD'nin Teksas eyaletinde dün gerçekleştirilen Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı'nda sunulan yeni bulgulara göre, 530 km genişliğindeki dev asteroidin bazı bölgelerinin, diğer bölgelerine kıyasla iki katı parlaklığa sahip olduğu belirtildi.

Mars ve Jüpiter arasındaki asteroid kuşağında yer alan ve sahip olduğu parlaklık sayesinde Dünya'dan çıplak gözle görülebilen tek asteroid olan Vesta, 4 milyar yıllık geçmişine ait yeni sırlar ortaya koydu.

Maryland ünivesitesi'nden gök bilimci Jian-Yang Li, “Analizlerimiz, parlaklık veren materyalin Vesta'dan landığını ve asteroidin 4 milyar yıllık geçmişinde değişim göstermiş olabileceğini öne sürdü†dedi. Jian, “Parlaklığı sağlayan bu materyalin hangi minerallerden oluştuğunu ve Vesta'nın yüzeyinde nasıl oluştuğunu anlamak istiyoruz†ifadesini kullandı.

Parlaklık Bilmecesi
Vesta'nın tüm yüzeyinde parlaklık göze çarpsa da, özellikle kraterlerin içi ve kenarlarında önemli ölçüde artıyor. Genişliği birkaç yüz metreden, 16 kilometreye kadar çıkan aşırı parlak bölgelerin, gök taşı çarpmalarının etkisiyle daha da belirgin hale geldiği düşünülüyor. Aynı zamanda, parlak kısımlar çarpmaların sonucunda yer yer asteroidin karanlık yüzeyiyle de kaplanmış olabilir.

NASA'nın Hubble Teleskobu tarafından çekilen görüntülerin aksine, Dawn teleskobunun fotoğrafları koyu gri, kahverengi ve kırmızı parlaklıklar tesbit etti. Kraterlerin yanında küçük ve belirgin alanlar olarak görülen parlaklıkların yanı sıra, gök bilimcilerin “kardan adam†adını verdiği, kraterlerin etrafını saran daha büyük parlaklıklar da mevcut.

vestaaa

Parlak noktalar, çizgiler ve alanı içeren bir bölge.

Araştırmada yer alan Arizona üniversitesi'nden David Williams, “Karanlık materyalin normal bir dağılıma sahip olmadığını gördük... Bu da, parlaklığın, altındaki yüzeyden landığını öne sürüyor†dedi.

Diğer teorilerden biri de, düşük hızla Vesta'ya çarpan gök taşlarının, krater oluşturmadan yüzeye az miktarda materyal bıraktığı ihtimali. Aynı zamanda, hızla çarpan gök taşlarının da Vesta'nın yüzeyindeki volkanik karataşları erittiği ve asteroidin yüzeyini daha da karartmış olabileceği belirtildi. Dahası, 4 milyar yaşındaki asteroidin, Güneş Sistemi'nin çok uzak noktalarından, hatta dışından gelen antik gök cisimlerine ait materyaller bulundurabileceği, bu materyallerin Güneş Sistemi'nin doğumundan kalmış olabileceği ifade edildi.

İkinci Durak Ceres
Johns Hopkins üniversitesi'nden Brett Denevi, “Dawn ile Vesta'da yaşanmış çok güçlü gök taşı çarpmalarının izini tesbit ettik. Bu çarpmalar o kadar şiddetli olmuş ki, yüzeyde erime meydana gelmiş. Bir asteroidde önceden bu tarz bir olaya rastlanmamıştı†dedi.

NASA'nın California'daki Jet İtiş Gücü Laboratuarı'ndan Marc Rayman, “Dawn'ın Vesta keşfi büyük bir başarıyla devam ediyor... Dünya'ya bu kadar yabancı jeolojik özellikleri incelemek çok etkileyici†dedi.

Dawn, Eylül 2007'de asteroid kuşağını incelemek için fırlatıldı. Vesta'nın ardından, uzay aracının ikinci durağı asteroid kuşağının tek cüce gezegeni Ceres olacak.

Vesta south pole ss

Vesta'nın Güney Kutup Noktası



Kaynak: Ntvmsnbc / Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı (22 Mart 2012,16:47)


Vesta'da Su İzine Rastlandı


120921vestayakinhlarge

Güneş Sistemi'ndeki en büyük asteroidlerden biri olan Vesta'yı inceleyen Dawn (Şafak) uydusu, dev göktaşında su izine rastladı.


Ceres'in ardından asteroid kuşağında yer alan en büyük ikinci göktaşı Vesta'da su bulunduğuna dair bulgu elde edildi. Asteorid kuşağını inceleyen Dawn, çapı 525 km olan gök cisminde ait analizinde, uçucu materyallerin buharlaşması sonucu göktaşının ekvator kısmındaki geniş bir alanın renk kazandığını tesbit etti. Bu renklenmeye, çukurlarla kaplı yüzeyden buharlaşan ve muhtemelen su içeren minerallerin sebep olduğu düşünülüyor.

Dawn, Vesta'da kesin olarak su bulamamış olsa da, uzaydan gelen toz parçacıkları ve küçük göktaşlarının taşıdığı, su ile karışmış mineraller keşfetti. Bu minerallerin, hidrojene işaret ettiği ve gök taşının yüzeyinde hidroksil formunda bulunuyor olabileceği ifade edildi. Uydunun gamma ışını ve nötron dedektörüyle (GRAND) yapılan analizlerin başında yer alan gök bilimci Thomas Prettyman, “Vesta'nın yüzeyinde tesbit edilen hidrojen, göktaşıyla düşük hızda çarpışmış olan diğer gök cisimlerinden gelmiş olmalı. Çarpışma hızının düşük olması, uçucu bu minerallerin Vesta'nın yüzeyinde kalmasını sağladı†dedi.


120921vestaaa

Haziran 2011'de Dawn tarafından çekilen bir fotoğraf.


Kutupları Yok


Bilim insanları, Vesta'nın kutup noktalarında donmuş halde su olabileceğini tahmin ediyor. Ancak göktaşının gölgede kalan kutup bölgeleri bulunmuyor. Göktaşına ait en son su izi ise sıvının katı halde bulunmasının zor olduğu ekvator bölgesinde elde edildi.Zamanla bu bölgeye hızla çarpan diğer gök cisimleri, çarpışmanın ortaya çıkardığı ısı sonucunda su içeren minerallerin suya dönüşmesini sağladı. Daha sonra buharlaşan bu mineraller, genişliği 900, derinliği ise 200 metre civarındaki çukurlardan yükselmeye başladı.


Johns Hopkins üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan Brett Denebi, “Bu çukurlar Mars'ta gördüğümüz çukurlara benzerlik gösteriyor. Mars'ta donmuş halde sıvı olduğunu biliyoruz. Vesta'da aynı benzerliklere rastlamak şaşırtıcı oldu†dedi.Denebi, “Dawn'ın analizlerinden elde edilen sonuçlar, sadece su içeren mineraller olduğunu göstermedi, aynı zamanda bu minerallerin Vesta'nın jeolojik yapısını da etkilediğini ortaya koydu†ifadesini kullandı. Alınan en son sonuçlar, aynı zamanda Dünya'da bulunan ve demir/oksijen, demir/silikon oranı aynı olan Howardite, Eucrite ve Diogenite göktaşlarıyla Vesta arasında benzerlik olduğunu da doğruladı.


120921vestahole

Su içeren minerallerin buharlaştığı çukurlardan biri.




Kaynak : Ntvmsnbc (21 Eylül 2012,16:42)






  • 50 gramlık bir cismi nasıl uzun süre havada asılı tutabilirim?


  • Asteroid Kuşağı


  • Gök gürültüsü nedir, gök gürültüsü hakkında bilgi verir misiniz?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Asteroid Vesta (Vesta Gök Cismi)
Asteroid Vesta (Vesta Gök Cismi)
http://img651.imageshack.us/img651/474/vestag.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/asteroid-vesta-vesta-gok-cismi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/asteroid-vesta-vesta-gok-cismi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content