Atabeg (Atabek) Nedir?

Atabeg ya da Atabek ne anlama gelir? Selçuklu döneminde kullanılan bu san (ünvan) kimler için kullanılırdı ve bu kişilerin yetki ve görevler...

Atabeg ya da Atabek ne anlama gelir? Selçuklu döneminde kullanılan bu san (ünvan) kimler için kullanılırdı ve bu kişilerin yetki ve görevleri ne idi?



Selçuklu İmparatorluğunda kullanılmış bir san ve önemli bir görevin adıdır. Bu sanı ilk defa, Selçuklu hükümdarı Melikşah’ın ünlü veziri Nizamülmülk taşımıştır.



Selçuklu hükümdarları imparatorluğun çeşitli parçalarını, soylarından olan beylere dağıttıkları sırada, yaşları küçük olan prenslere vasi ve mürebbi olarak bir atabeg tayin ederlerdi. Atabegler, büyük işler görmüş, önemli görevlerde bulunmuş yetkili Oğuz beyleri arasından seçilirdi, sultanın kölelerinden olup değerleri ve hizmetleriyle kendilerini göstererek emirlik derecesine yükselmiş komutanlardan da seçildiği olurdu.



Doğrudan doğruya büyük sultana bağlı bulunan bu atabegler, idare ettikleri geniş bölgenin yarı egemen bir hükümdar naibi gibiydiler. İdari, mali ve askeri yetkileri vardı. Ölen bir atabeğin yerine bazen oğlu atanırdı. Bu gelenek Ortaçağ İslam-Türk devletlerinde genel olarak görülen bir kurala, memuriyetlerin hemen hemen babadan oğula kalması esasına dayanırdı.



Tarihin her devrinde ve her devlette yaşı küçük hükümdarlara vasi ve naip seçildiği, mürebbiler verildiği bilinmekle beraber İslam dünyasında ilk defa Selçuklular’da gördüğümüz bu atabeglik kuralının özel bir karakteri olduğundan, köklerinin eski Türk geleneklerinde olduğu sanılmaktadır.



Selçuklu İmparatorluğunda merkezde bulunan büyük sultanın kuvveti sürüp gittiği müddetçe atabegler egemenlik isteği göstermemişlerdi. Sultan Sancar’ın ölümünden sonra, atabeglerin çoğu, naibi bulundukları şehzadelerin yerine kendi egemenliklerini yürütmeye başladılar. Böylece, Ortaçağ İslam tarihinde Selçuklu sülalesinin yerine geçen, genel olarak Atabegler denilen çeşitli soylar kurulmuştur. Şam Atabegleri (Böriler), Musul ve Halep Atabegleri (Zengiler), Azerbaycan Atabegleri (İldenizliler), Fars Atabegleri (Salgurlular) bunların en önemlileridir. Atabeglik, sonradan, bu görevde bulunmayan emirlere, komutanlara bir san olarak verildiği gibi, bunu kendi kendine alanlar da görülmüştür.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Atabeg (Atabek) Nedir?
Atabeg (Atabek) Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/atabeg-atabek-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/atabeg-atabek-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content