Aydınlatma Ne Demektir?

Aydınlatma nedir ve ne anlamına gelir? Aydınlatma da kullanılan araçlar ve birimler nedir iyi mi tanımlanır? AYDINLATMA NE DEMEKTİR? Devam...

Aydınlatma nedir ve ne anlamına gelir? Aydınlatma da kullanılan araçlar ve birimler nedir iyi mi tanımlanır?



AydınlatmaAYDINLATMA NE DEMEKTİR?



Devamlı güneş ışığı bulunmadığı için insanlık vakit içinde suni ışık kaynakları kullanmaya başlamış, geceleri böylece tam karanlıkta kalmaktan kurtulmuştur. Bugün en yaygın aydınlatma aracımız elektrik ampulüdür. Ampül bulunana kadar kandil, mum, gaz lambası, havagazı lambası, lüks şeklinde aydınlatma araçları kullanılmıştı.



Işık kaynaklarının hepsi de aynı şiddette ışık vermediği için bir ışık sertliği birimi tanımlanmıştır. Bu internasyonal mum adını alan birimdir.



Bir saatte, 7,8 gram balina yağı yakan ispermeçet mumunun yatay doğrultudaki ışık sertliği 1 «mum» kabul edilmiştir.



Günümüzde ise ışık sertliği olarak yeni mum kullanılır. Ne var ki bugün artık mumla, kandille aydınlanmadığımız için elektrik ampulü alırken, mum birimi, yerine elektrik birimi o-lan watt (vat) ı belirtiriz, mesela, 75 mumluk bir elektrik ampulü alırken «75 vatlık ampül» deriz.



Aydınlatmak istediğimiz bir cismi, ya da yüzeyi ışık kaynağına doğru tutarız. Işık ışınlan yüzey üstüne düşer, yüzey aydınlanır. Yüzeyi kaynağa yaklaştırdıkça aydınlanma çoğalır.



Aydınlanma ışık kaynağıyla yüzey arasındaki uzaklığın karesiyle ters orantılıdır; bir de ışık kaynağının şiddetiyle doğru orantılıdır.



Evlerimizi de elektrikle aydınlatırız. Sadece, artık aydınlatma da ayrı bir mühendislik halinde gelişmiştir. Bir o-daya çıplak bir ampul takmakla iş bitmiyor artık. Odamn ne için kullanılacağı, büyüklüğü, tavanın yüksekliği, duvarların, tavanın rengi, içinin döşemesi aydınlatma hesaplarında çok önemlidir. Tüm bu tarz şeyleri bilen mühendis uygun bir aydınlatma şekli seçer; kaç tane, ne çeşit, kaç watt’lık ampul kullanacağını hesaplar.



Şiddetli bir ışık kaynağından çıkan ışınların direkt doğruya göze gelmesi zararı dokunan olduğundan, daha yumuşak aydınlatma şekilleri aranmış, dolaylı (dolaylı) aydınlanma yaygınlaşmıştır. Bu tür aydınlatmada ışık membaı gözle görülemeyecek şekilde gizlenmiştir. Kaynaktan çıkan ışınlar ışık yansıtan yüzeylere çarpıp yansıdıktan sonrasında odayı aydınlatır. Direkt (direkt) aydınlatma ile dolaylı aydınlatmanın karıştırılmasıyla elde edilmiş çeşitli aydınlatma şekilleri de vardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Aydınlatma Ne Demektir?
Aydınlatma Ne Demektir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/aydinlatma.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/aydnlatma-ne-demektir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/aydnlatma-ne-demektir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content