Başlıca Kıyı Tipleri Nelerdir?

Dalgalar, akıntılar ve bir sürü faktörler ile oluşan kıyı tipleri ve bu kıyı tipleri ile ilgili kısa açıklamaların yer almış olduğu yazımız....

Dalgalar, akıntılar ve bir sürü faktörler ile oluşan kıyı tipleri ve bu kıyı tipleri ile ilgili kısa açıklamaların yer almış olduğu yazımız.



Dalgalar ve akıntılar kıyıları durmadan işler ve biçim değişikliğine uğratırlar. Fakat Dünya’mn türlü yerlerinde görülen değişik kıyı tiplerinin aslolan sebebi dalgalar ve akıntılar değildir. Bu farkın sebebi yer şekillerinin oluşudur.



Değişik yer şekillerinden oluşan kıyı tiplerinin başlıcaları alt tarafta verilmiştir.


1. Fiyord Kıyı Tipi



IV. Jeolojik Dönem sonundaki buzulların oluşturduğu dik yamaçlı, derin eski buzul vadilerinin, aşağı kesimlerinin deniz basmasına uğraması sonucu oluşmuş kıyılardır. Bu kıyılar dar ve uzun, dallı budaklı koylar ve körfezler halinde uzanır.



Bu kıyıların önlerinde kayalık adalar yer alır. İsveç’in Baltık Denizi kıyılarında, Britanya Adaları’nda, Alaska’da, Norveç’te vb. yerlerde görülür. Yurdumuzda bu kıyı tipine rastlanmaz.



2. Ria Kıyı Tipi
ria



Ria tipi kıyılara örnek: Güneybatı Ege kıyıları



Buzul çağlarında buzul altında kalmamış, yalnız akarsular tarafınca yarılmış, derin vadilerin sular altında kalmasıyla oluşmuş kıyılardır.



İspanya’nın kuzeybatı kısmında görüldüğünden bu ismi almıştır. Yurdumuzun güneybatısında bu kıyı tipine rastlanır. Bununla birlikte; Çanakkale ve istanbul Boğazları’nın kıyıları da ria tipindedir.


3. Dalmaçya Kıyı Tipi

Dalmaçya Kıyıları

Dağların kıyılara paralel olarak uzandığı kıyıların çökmesi ve deniz suları altında kalması ile oluşan kıyılardır.

Bu şekilde kıyılarda kıyının derhal yakınında kıyıya paralel olarak takımadalar uzanır. Bu kıyıların en tipik örneklerine Hırvatistan’nın Dalmaçya kıyılarında rastlandığından bu kıyı tipine Dalmaçya tipi kıyı denilmiştir.



4. Liman Kıyı Tipi
Liman Kıyıları

Alçak tepeli alanlarda geniş vadilerin sular altında kalması ve bunların önünün koy setleriyle kapatılması sonucu oluşmuş kıyılardır.



Bu tip kıyılarda; çok sayıda, karaya doğru gittikçe sivrilerek sokulan girintiler mevcuttur. Yurdumuzda Büyük ve Ufak Çekmece kıyıları söz konusu kıyılara örnek verilebilir. Bu kıyı tipinin en güzel örneği Karadeniz’in şimal kıyılarıdır.



Enine Kıyılar : Dağların denize dik olarak uzandığı yerlerin deniz suları altında kalması sonucu oluşan çok fazla girintili ve çıkıntılı kıyılardır. Yurdumuzun Ege kıyıları söz konusu kıyılardandır.



Boyuna kıyılar : Kıyı süresince uzanan dağ sıraları önünde yayılan ve yerine nazaran türlü şekiller taşıyan anakıyı türüne boyuna kıyılar deniz. Boyuna kıyılarda girinti ve çı-kııntı azdır. Karadeniz kıyıları bu türdendir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Başlıca Kıyı Tipleri Nelerdir?
Başlıca Kıyı Tipleri Nelerdir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ria.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/baslca-ky-tipleri-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/baslca-ky-tipleri-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content