Bilim Nedir? Bilimsel Yöntem Nedir?

Bilim nedir bilim nasıl tanımlanır? Bilimsel yöntem nedir ve bilimsel yöntemi açıklayan bilimsel yöntem hakkında bilgi veren yazımız. ► Bil...

Bilim nedir bilim nasıl tanımlanır? Bilimsel yöntem nedir ve bilimsel yöntemi açıklayan bilimsel yöntem hakkında bilgi veren yazımız.



► Bilim Nedir?



İnsanda, ortaya çıkışı ile birlikte var olan merak etme ve araştırma duygusu “Bilim”in oluşmasına neden olmuştur.



“Bilim, gerçekler ile fikirler arasında kurulan bağdır. “Bilim, merak edilen ve araştırılan bir konu, bir olayla ilgili olarak elde edilen bilgilerin düzenlenmesi ortaya çıkan çalışmaların bir bütünü, bir sonucudur” şeklindeki tanımlar, bunlara birer örnektir.



► Bilimsel yöntem



Bilimsel çalışmalarda izlenen yola bilimsel yöntem denir. Bilimsel çalışmalarda genel olarak aşağıdaki aşamalar izlenir:



Gözlem yapmak-gerçekleri toplamak Problem kurmak Problemle ilgili veriler toplamak Hipotez kurmak Kontrollü deneyler yapmak Sonuca ulaşmak (Uzun zaman içinde ve birçok bilim adamı tarafından aynı sonuçlara ulaşılırsa varılan sonuç teori olarak değerlendirilir)



Açıklama-1



Bu aşamalar izlenirken gözlem yapma çalışmaları (nitel ve nicel olarak) her aşamada sürdürülür. Gözlem sonucu birkaç soru sorulur. (Problem kurma) veriler toplanır, toplanan verilerden yararlanılarak probleme geçici bir çözüm yolu önerilir. (Hipotez) Hipoteze dayalı tahminler yapılır. Tahminlerle ilgili (aym zamanda hipotezle de) bir dizi kontrollü deneyler yapılır. Ve, böylece belirli bir sonuca ulaşılmaya çalışılır.



Bir bilimsel çalışma örneği: Bir bilim adamının yapacağı dikkatli gözlemler insanlarda, özellikle doğumdan itibaren uygulanan beslenme şekli ile kemiklerinin gelişimi arasında bir bağlantı olduğunu gösterebilir. Ve şu soruyu akla getirebilir. Bu soru konunun daha ayrıntılı araştırılmasına yönelik olmalıdır, “insanda beslenme biçimi, kemik gelişimini nasıl etkiler?” (Problem kurmak) Ortaya atılan soru, yine gözlem ve deneylerle sınanır. Bir takım ip uçları elde edilir. (Veriler toplama)



Ör: Yetersiz beslenen insanlarda kemik bozukluklarının daha çok görülüyor olması.



Çocukluktaki dengeli beslenme ile kemiklerin gelişimi arasında doğru orantı olması, gibi……Elde edilen ip uçlanndan yararlanılarak bir hipotez ortaya atılır: İnsanlarda, çocukluktan başlayan dengesiz ve yetersiz beslenmenin kemik gelişimine olumsuz etkisi vardır. (Hipotez kurma) Bilim adamı hipotezini kobaylar, (ör: fareler) üzerinde yapacağı bir dizi kontrollü deneylerle kanıtlamaya çalışır. Hipoteze dayalı olarak ileri sürdüğü tahminlerinin (yargı) doğruluğunu ortaya çıkarmaya çalışır. Bir tahmin: Yetersiz beslenmenin kemik gelişimine olumsuz etkisi var ise, verilen besinler içindeki bazı mineral(Ca) ve vitaminlerin(D) eksikliği, kemik gelişimini engelleyecektir.



Kontrollü deneyler düzenleme aşamasında, iki sağlıklı ve aynı yaşta grup ele alınıp, bunların birini normal, dengeli biçimde beslerken, diğerini, sırayla birer besin maddesini ve aynı zamanda miktarını değişken olarak ele alıp, diğer besin maddelerini sabit tutarak farklı şekilde beslemeye başlar. Alacağı sonuçlar hipotezini destekliyorsa ve birçok bilim adamı tarafından benzer ve yakın sonuçlar elde ediliyorsa hipotez kabul edilir. Kesinlik kazanır.



Açıklama-2



Bilimsel yöntemle ilgili bazı kavramların açıklanması:



► Gözlem: Kişinin çevresine araştırmacı gözle bakması, olaylar arasındaki ilişkileri kavramaya çalışması olarak tanımlanabilir.



► Nitel gözlem: Olayların yalnızca özelliklerinin gözlemlenmesidir.



Duyu organlarının algılanmasına dayalı gözlemlerdir.



► Ör.: Suyun sıcak ya da soğuk oluşu, gibi.



Nicel gözlem: Ölçmeye dayanan, sonuçları sayılarla anlatabilen gözlemlerdir.



► Gerçek: Bir çok kişi tarafından kabul edilen, tekrarlandığında aynı sonucu verebilen gözlemlerdir.



► Veri: Bir problemle ilgili gerçeklere, ipuçlarına denir.



► Problem : Herhangi bir konu ile ilgili, açıklayıcı ve yanıtının bulunması için üzerinde çalışılacak sorulardır.



► Hipotez: Probleme karşılık ortaya konan geçici çözüm yoludur.



► Tahmin (Vargı): Hipoteze dayalı olarak ortaya atılan mantıklı sonuçlardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Bilim Nedir? Bilimsel Yöntem Nedir?
Bilim Nedir? Bilimsel Yöntem Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/bilim-nedir-bilimsel-yontem-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/bilim-nedir-bilimsel-yontem-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content