Buda ve Budizm Hakkında Kısa Bilgi

Dünyanın semavi dinlerden sonraki en yaygın diniolan Budizm ve kuralları hakkında kısa genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Buda ( Ga...

Dünyanın semavi dinlerden sonraki en yaygın diniolan Budizm ve kuralları hakkında kısa genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Buda (Gautama Buddha) M. Ö. 563 ile 483 yılları içinde yaşamış bir Hint filozofudur. Onun kurduğu din ve felsefe sistemine de «Budizm» denir. «Buda» Sanskritçede «aydınlanmış» anlamına gelir.



Gautama Hindistan’ın güneydoğu bölgesinde yargı devam eden büyük bir prensin oğluydu. Babası onu bir hükümdar olmaya hazırlıyor, yaşamın acılarını, türlü zorluklarını kendisinden saklamaya çalışıyordu. Zevk ve safa içinde yaşamaya teşvik edilen genç prens, vakti erişince, evlendirildi. Delikanlı bir gezinti esnasında, bir cenaze, bir hasta ve çok yaşlı bir insanla karşılaştı. Bu onun üstünde büyük bir tesir yapmış oldu. Demek ki yaşamın başka yanları da vardı.



Gautama bunun üstüne karısını, ufak çocuğunu erteleyerek inzivaya çekildi. Senelerce tek başına yaşadı. Bigün «bo» ağacının altında düşüncelere dalmışken aniden içinde bir aydınlanma oldu. Bundan böyle bambaşka bir insandı. Ulaşmış olduğu dini ve felsefi gerçekleri yaymak suretiyle vaizler vererek memleketi dolaşmaya başladı. 80 yaşlarında Kusingagara’da öldü.



Gautama Buda’nın ölümünden sonrasında, müritlerinin onun tüm söylediklerini yazmış oldukları sanılıyor. Böylelikle, Budizm kuralları ortaya çıkmıştır. Budistler, dünyevi arzulardan sıyrılarak aydınlanmaya erişen kimselere «Buda» derler.



Bazıları Budizm’i bir din, bazıları da bir felsefi sistem olarak kabul ederler. Budizm, Buda’yı bir kurtarıcı, hatta bir tanrı benzer biçimde görür, buna karşılık Tanrı’dan nerede ise asla bahsetmez.



Budizm’in Esasları



Budizm şu 4 «yüksek gerçeği» telkin eder:



1.— Yaşam acılarla doludur; zevk ve safa hayalden ibarettir.



2.— Acılara ise türlü hevesler, yaşama isteği neden olur.



3.— Yaşama isteği ve daha başka heveslerin öldürülmesi gerekir.



4.— Yaşama hevesini yok eden kimseler «nirvana»’ya (mutluluğa ve ebedi huzura) kavuşur. 1



Yalnız, Budizm «nirvana» ya kavuşmak isteyenlerîn kati olarak dünya hayatından uzaklaşmalarını istemez; orta bir yoldan gitmelerini, her mevzuda doğruluktan ayrılmamak icap ettiğini telkin eder. Budizme bakılırsa «sekiz kattan oluşan yol» insanları acıdan kurtarmanın tek çaresidîr. Bu yollar şunlardır: Doğru inanış, doğru ideal, doğru söz, doğru iş, doğru yaşama, doğru çabalama, doğru düşünme, doğru murakabe. Bununla birlikte 10 tür de günah vardır. Bu tür durumlar: Adam öldürme, hırsızlık, iffetsizlik, yalan, karacılık, fena söz, dedikodu, kıskançlık, fenalık, imansızlıktır.



Budizm’in yayılma alanı Seylan, Çin ve ona bağlı ülkeler, Hindiçini Yarımadası’dır. Hindistan’da, Brahmanizm karşısında tutunamamıştır. Budizm bütün ülkelerce semavi dinlerden sonrasında en fazlaca müridi ve inananı olan din olarak kabul edilmektedir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Buda ve Budizm Hakkında Kısa Bilgi
Buda ve Budizm Hakkında Kısa Bilgi
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/buda-ve-budizm-hakknda-ksa-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/buda-ve-budizm-hakknda-ksa-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content