Canlıların Etkileşiminden Doğan Organizasyonlar

Canlıların etkileşiminden doğan organizasyonlar nelerdir? Ortak yaşama, ekosistem, komünite ne demektir açıklamaları ve bilgileri verilen ya...

Canlıların etkileşiminden doğan organizasyonlar nelerdir? Ortak yaşama, ekosistem, komünite ne demektir açıklamaları ve bilgileri verilen yazımız.



Belirli bir çevrede yaşayan canlılar, yaşadıkları çevre ve birbirleri ile sürekli bir etkileşim içindedirler. Canlılar arasındaki etkileşimlerin başlıcası aralarındaki besin ilişkisidir. Bunun bir devamı olan yarar-zarar ilişkisi de canlılar arası etkileşimlere bir örnektir.



Doğadaki canlılar beslenme fonksiyonlarına göre başlıca iki büyük gruba ayrılırlar.



► 1- Üreticiler



(Ototrof beslenmeye sahip olanlar)



a) Fotosentez yapanlar: Işık enerjisi yardımıyla besin sentezleyen canlılar, (Yeşil bitkiler, öglena, Fotosentetik bakteri)



b) Kemosentez yapanlar: Kükürt, amonyak, hidrojen sülfür gibi maddelerin oksidasyonundan, elde ettikleri enerji ile besin sentezleyenler. (Kemosentetik bakteriler)



► 2- Tüketiciler:



(Heterotrof beslenmeye sahip olanlar)



a) Holozoik beslenenler: Bitkisel ve hayvansal kaynaklı besinlerini kati halde alıp, sindirebilen hayvansal canlılardır. Bunlar gelişmiş ağız yapısı ve gelişmiş sindirim sistemine sahiptirler. Üç gruba ayrılırlar:



1- Herbivorlar (Otçullar)



2- Karnivorlar (Etçiller)



3- Omnivorlar (Hem etçil-hem otçul hayvansal canlılar)



b) Saprofit beslenenler: Gelişmiş enzim sistemlerine sahip olan bu canlılar arasmda bakteriler, küf ve maya mantarları yer almaktadır. Ortama salgıladıkları maddeler yardımıyla, organik maddeleri, inorganik maddelere ayrıştırırlar. Bir bakıma hücre dışı sindirimi gerçekleştirirler. İki beslenme biçimi dışında üçüncü bir beslenme şekli Böcekçil beslenmedir.



Ör: Dionea (sinek kapan) bitkisi, azotça fakir topraklarda yetişir ve azot gereksimini böcekleri sindirerek sağlar.



ORTAK YAŞAMA (Simbiyoz yaşam)



Konak canlı ve konuk canlı ilişkisi olan ortak yaşama, canlılar arasındaki önemli etkileşimlerden biridir. Ve canlıların yaşamak için birbirlerine olan gereksinimlerinden doğmaktadır. Böylece, iki canlı ortaklaşa bir yaşamı



sürdürürken, canlılardan biri noksan olan ve yaşaması için gereken bir özelliğini diğer canlıdan giderir. Bu yararlanma, tek taraflı ya da karşılıklı olabilir.



Başlıca ortak yaşama şekilleri:



► 1- Mutualizm (gerçek simbiyozluk)



Birbirinden farklı iki türün, karşılıklı olarak birbirinden yararlanması şeklindeki yaşamdır. Bu yaşam şekline en iyi örnek: Liken lerdir.



Bir liken birliği Alg+Mantar dan oluşur.



Alg: Birliğe besin sentezler Ototroftur.



Mantar: Besin sentezi için gerekli su ve mineral maddeleri topraktan alge iletir. Ve yapılan besinden yararlanır Heterotroftur.



► 2- Kommensalizm: (Tek taraflı ortak yaşam) Birlikte yaşayan iki türden birinin ortaklıktan yararlanması, diğerinin ne yarar, ne zarar görmesi şeklindeki ortak yaşamdır. Örnek: Köpek balığı ve onunla birlikte yaşayan bir çeşit küçük vantuzlu balık. Vantuzlu balık, köpek balığına tutunarak, ona zarar vermeden okyanuslarda dolaşır ve besinlerden yararlanır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Canlıların Etkileşiminden Doğan Organizasyonlar
Canlıların Etkileşiminden Doğan Organizasyonlar
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/canllarn-etkilesiminden-dogan.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/canllarn-etkilesiminden-dogan.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content