Cellat Nedir? Cellatlık Hakkında Bilgiler

Cellat nedir ve kelime anlamı hakkında bilgi. Cellatlık zamanı ve bilhassa Osmanlı döneminde cellatlık işleri ile ilgili genel bilgilerin ye...

Cellat nedir ve kelime anlamı hakkında bilgi. Cellatlık zamanı ve bilhassa Osmanlı döneminde cellatlık işleri ile ilgili genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız



cellatArapça “kırbaçlamak” kökünden gelen bu kelime eskiden bir tek kırbaçla dayak cezalarını yerine getiren kimseler için kullanılırdı. Daha sonraları ölüm cezalarını yerine getiren kimse anlamını kazanmıştır.



Osmanlı İmparatorluğu zamanında memleketimizde kadılık teşkilatı bulunan yerlerde kadıların emrinde bir cellat bulunurdu. Saray teşkilâtı içinde de bir cellat vardı. Saray celladının birden fazla yamağı olur, cellat bazan “cellatbaşı” diye anılırdı.



Saray cellâdı padişah tarafınca idamı emredilen devlet adamlarını Topkapı Sararayı’ndaki Orta Kapı önünde bulunan «Politika Meydanı” nda infaz ederdi. Cellat idam hükmünü yerine getirmeden ilkin kılıcını çıkararak omuzundaki peştemala siler, bir ara gösteride bulunduktan sonrasında, mahkumun kafasını keserdi.. Kesik kafa kapı önündeki «Seng-i öğrenek» (İbret Taşı) na konarak teşhir edilir, cellat da, orada bulunan çeşmede kılıcındaki kanları yıkardı. Bu çeşme «Cellât Çeşmesi» diye anılır.



Padişah sülâlesinden olanların kanını akıtmak haram(?) olduğundan cellatlar bu tarz şeyleri öldürmekte yay kirişi veyahut kement kullanırlardı. Osmanlı sarayındaki cellatların en tanınmışı, ismi bir sürü zamanı vakalara karışan Cellat Kara Ali’dir. Kara Ali IV Murat zamanında bir sürü devlet adamını öldürmüş, en sonunda da Sultan ibrahim’i kementle boğmuştur.



Cellatlığın zamanı çok eskidir. Eski Yunan ve Roma’da da cellatlar vardı. Roma’da cellatlar fakat köleleri idam ederdi. Kimi zaman cellatlık işi askerlere verilirdi. Ortaçağ’da Rusya’da, Almanya’da idam cezalarını kimi zaman bizzat hakimler yerine getirirdi.



Cellatlar Avrupa’da genel olarak nefret uyandırmış, bunların şehirlere yerleşmesine müsaade edilmemiştir. Bu bakımdan kimi zaman katillere hayatlarını ve hürriyetlerini affetmek pahasına cellatlık vazifesi verilmiştir.



Cellatlar idam hükümlerini kendi yaşadıkları ülke ve kültüre nazaran değişik şekillerde yerine getirirler.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Cellat Nedir? Cellatlık Hakkında Bilgiler
Cellat Nedir? Cellatlık Hakkında Bilgiler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/cellat.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/cellat-nedir-cellatlk-hakknda-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/cellat-nedir-cellatlk-hakknda-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content