Centaurus Takımyıldızı'nda Gözlemlenen Salma Bulutsusu IC 2944

Centaurus Takımyıldızı'nda Gözlemlenen Salma Bulutsusu IC 2944 Centaurus'ta yıldızların ‘doğumevi' gözlemlendi.Centau...

Centaurus Takımyıldızı'nda Gözlemlenen Salma Bulutsusu IC 2944


130524esomainhlarge




Centaurus'ta yıldızların ‘doğumevi' gözlemlendi.Centaurus (Erboğa) Takımyıldızı'na ait görüntüde, kalın toz kümelerinin gökbilimcilerce IC 2944 olarak bilinen pembe gaz bulutu üzerindeki gölgeleri gözler önüne serildi.


Avrupa Güney Gözlemevi'nin Şili'de bulunan dev teleskobu, 15'inci yıldönümünde büyüleyici bir kozmik görüntü yakalamayı başardı.IC 2944 adı verilen pembe gaz bulutunda yer alan, ışığı geçirmeyen küçük kabarcıklar, sanki bir çilek kokteyli içerisindeki mürekkep damlalarını andırıyor. Bu kabarcıkların tuhaf şekillerinin nedeni, yakındaki parlak genç yıldızlardan gelen güçlü ışınımlar olarak belirtildi.


Çok Büyük Teleskobu, 25 Mayıs 1998 tarihinde dört Birim Teleskop'tan biriyle ilk ışık alındığından bu yana on beş yılı geride bıraktı. Daha sonra ilk dört dev teleskoba daha küçük dört yardımcı teleskop da katılarak VLT Girişimölçeri'ni (VLTI) meydana getirdi. VLT halen faaliyette olan dünyanın en güçlü ve en üretken yer-konuşlu gökbilim tesislerinden birisi. 2012 yılı içerisinde VLT ve VLTI verilerine dayanarak 600'den fazla hakemli bilimsel makale yayınlandı.


'Gizemli Toz Pıhtıları'

Yıldızlararası gaz ve toz bulutları, yeni yıldızların doğdukları ve büyüdükleri yıldız doğumevleri olarak biliniyor. VLT'nin elde ettiği görüntüde beliren ‘doğumevi' IC 2944, yumuşak pembe renklerde arka planda görülüyor.Bu görüntü buluta ait yerden alınmış en keskin halini temsil ediyor. Bulut yeryüzünden yaklaşık 6500 ışık yılı uzaklıkta, güney gökküresi takımyıldızlarından Erboğa doğrultusunda yer alıyor. Gökyüzünün bu bölgesi gökbilimciler tarafından yıldız oluşum mekanizmasını araştırmak için dikkatle incelenen benzer birçok başka bulutsuya da ev sahipliği yapmaktadır.


IC 2944 gibi salma bulutsuları çoğunlukla yakınlarındaki birçok yeni doğan parlak yıldızlardan lanan yoğun ışıma nedeniyle kırmızının belirgin tonlarında ışıldayan hidrojen gazından meydana geliyor. Bu parlak zemine karşı açıkça gözler önüne serilen gizemli karanlık toz pıhtıları ve soğuk bulutlar ‘Bart damlacıkları' olarak biliniyor. Alman asıllı ABD'li gökbilimci Bart, burayı ilk kez 1940'larda muhtemel yıldız oluşum bölgesi olarak düşündüğünden, bu isimle anılmaktadırlar. Bu özel yapı Thackeray Kürecikleri takma ismini de almıştır.



130524centaurus

Centaurus Takımyıldızı ve IC 2944


'Hubble'dan Daha İyi Bir Görüntü Yakaladı'

Sakin alanlardaki daha büyük Bart damlacıkları yeni yıldızları oluşturmak için sıklıkla kendi üzerlerine yığılmaktadırlar, ancak bu görüntüdeki bir tanesi yakındaki sıcak genç yıldızların yoğun morötesi ışın bombardımanı altındadır. Kızarmış sıcak bir tavaya dökülen tereyağı kümelerinden ziyade, hepsi hem aşındırılmakta hem de kümelenmektedir. Thackeray'ın Küreciklerinin çökerek yıldız oluşturmadan önce yok olacakları daha muhtemel bir gelişme olarak kabul ediliyor.


Bart damlacıkları üzerinde çalışılması kolay olmayan bir yerde bulunuyor. Görünür ışığı geçirmediklerinden dolayı, iç yapılarının incelenmesi gökbilimciler için kolay değildir. Bu nedenle, görünmeyen gizemlerini ortaya çıkarmak için başka aletler gerekmektedir. Örneğin tayfın kırmızı ötesi ya da milimetrealtı kısmındaki gözlemler, bu aralıkta toz bulutları, mutlak sıfırın birkaç derece üzerinde, parlak bir şekilde görülmektedirler. Buna benzer çalışmalar Thackeray kürecikleri içerisinde şu anda herhangi bir yıldız oluşumu izine rastlamamıştır.


Gökyüzünün bu bölgesi daha önce NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu ile görüntülenmişti. ESO'nun Şili'nin kuzeyinde bulunan Paranal Gözlemevi'ndeki Çok Büyük Teleskoba bağlı FORS aygıtı ile alınan bu yeni görüntü, Hubble görüntüsünden daha büyük bir gökyüzü alanını kaplamakta ve daha geniş yıldız oluşum alanlarını göstermektedir.



Kaynak: Ntvmsnbc / ESO (24 Mayıs 2013,16:11)





  • Vulpecula Takımyıldızı'nda Bulunan Mavi Gezegen 'HD 189733b'


  • Kalkan Takımyıldızı'ndaki IC 1295 Bulutsusu


  • Salma Bulutsusu NGC 6559'daki Yıldız Oluşumu


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Centaurus Takımyıldızı'nda Gözlemlenen Salma Bulutsusu IC 2944
Centaurus Takımyıldızı'nda Gözlemlenen Salma Bulutsusu IC 2944
http://img259.imageshack.us/img259/892/130524esomainhlarge.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/centaurus-takmyldznda-gozlemlenen-salma.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/centaurus-takmyldznda-gozlemlenen-salma.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content