Cilalı Taş Devri ile ilgili genel ve temel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Cilalı Taş Devri hakkında genel bilgiler. Taş Çağı’nın Yont...
Cilalı Taş Devri ile ilgili genel ve temel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Cilalı Taş Devri hakkında genel bilgiler.
Taş Çağı’nın Yontma taş (ya da Eski taş) ve Orta taş bölümlerinden sonrasında gelen son olarak devridir. «Yenitaş Devri» de denir. Taş sanayii bakımından bu son zamanların başlıca özelliği, aletlerin bir tek yontulmakla kalmaması, bunların sürtülerek cilalı bir hale getirilmesidir.
Cilalı Taş Devri dünya uygarlığı bakımından büyük bir ehemmiyet taşır. Bu devirde, ziraat ve hayvancılık düzene konuldu, çanak ve çömlekçilikte ilerlemeler kaydedildi, kara ve göl üstünde köyler kuruldu. Yalnız, bu devir türlü bölgelerde bununla birlikte başlamadığı şeklinde, ilerlemeler de insan topluluklarının hepsinde bir arada olmadı.
Cilâlı Taş Devri Mısır’da M.Ö.VI. binyılda başladı; kısa bir süre sonrasında Maden Çağına geçildi. Garp Avrupa’da ise bu devir 3000 yıl sürdü. Dünyanın türlü bölgelerinde, bir takım topluluklar, çömlekçilikte, tarımda herhangi bir ilerleme gösteremezken, örnek olarak hayvanları evcilleştirmekte çok ileri gittiler.
YORUMLAR