Cumhuriyet Dönemi Toplumsal Alanda Yapılan İnkılaplar

Cumhuriyetin ilanından sonrasında toplumsal alanda meydana getirilen inkılaplar nedir? Toplumsal yaşayışın düzenlenmesi hakkında bilgi. Cum...

Cumhuriyetin ilanından sonrasında toplumsal alanda meydana getirilen inkılaplar nedir? Toplumsal yaşayışın düzenlenmesi hakkında bilgi.



Cumhuriyet Süreci Toplumsal Alanda Meydana getirilen İnkılaplar



Türkiye Cumhuriyeti çağdaşlaşmayı amaç edinmiştir. Yönetimde, eğitimde hukukta yeni ve köklü değişimler yapılmış oldu. Devlet ve hukuk düzeni toplumsal yaşayışı düzenlemek için mevcud kurumlardır. Devlet ve hukuk düzeni laikleşirken bu gelişme toplumsal yaşayışa da yansımıştır.



1) Din Kurumlarının Düzenlenmesi:



30 Kasım 1925’te çıkarılan bir kanunla, tekke, türbe ve zaviyeler kapatıldı. Halkın inanç-lannın kötüye kullanılmasının önüne geçilmiş oldu.



Kapatılma Sebepleri:



a) Laiklik ilkesinin yerleştirilmesi, çağdışı kalmış bu kurumların, laik düzende gereksizliği.



b) Halkın din yöntemiyle sömürülmesini önleme, toplumdaki bölünme ve huzursuzlukların kaldırılmaya çalışılması.



►Aynı kanunla “şeyhlik, müritlik, dedelik, dervişlik” benzer biçimde ünvanlarm kullanılması yasaklandı.



2) Giyside Değişim:



25 Kasım 1925’de Şapka Giyilmesi Hakkında Kanun kabul edildi. Giyside değişim şapka mevzusunda yapılmış oldu.



25 Kasım 1934’te çıkarılan bir kanunla da din adamlarının, yakarma bölgeleri haricinde dini giysileriyle gezmeleri yasaklandı. Yalnızca Diyanet İşleri Başkanı ve öteki dinlerin en yetkili kişileri, hususi giysileriyle dolaşabileceklerdi.



Mustafa Kemal Atatürk, Türk hanımının giydirilmiş olduğu çarşafa ve yüzüne örttüğü peçeye toplumdan tepki geleceğini düşünerek karışmamıştır. Türk hanımı bilinçlendikçe kendiliğinden çağıl giysileri benimseyeceklerini düşünmüş, zamana bırakmıştır.



Önemi:



a) Başa giyilen fes, kavuk serpuş benzer biçimde giysilerin dinle ilgisi olmadığı anlatılmış, geri kalmışlığın bir unsuru ortadan kaldırılmıştır.



b) Günlük hayatta laikliğe aykırı görüntüler silinmiştir.



c) Giyim kuşamdaki karmaşaya son verilerek, birlik ve beraberlik güçlendirilmiştir.



3) Takvim, Saat ve Ölçülerde Değişim:



►Türkiye Cumhuriyeti, batılı devletlerle takvim, saat ve ölçülerdeki farklılığı önlemek için değişiklik yapma sonucu aldı.



►Bu farklılık, olayların tarihlerinin karşılaştırılmasını, tecim işlerinin sıhhatli yürütülmesini ve resmi ilişkileri zorlaştırıyordu.



►O zamana kadar kullanılan Hicri ve Rumi takvimler yerine 26 Aralık 1925’te çıkarılan bir kanunla Miladi takvim kabul edildi. 1 Ocak 1926’da yürürlüğe girdi.



►Alaturka saat yerine internasyonal saat sistemi kabul edildi. Ülke içinde saat birliği sağlandı.



►Hafta sonu tatili düzenlendi. Cumartesi öğleden sonrasında ve pazar günü hafta sonu tatili oldu.



►1 Nisan 1931’de kabul edilen bir kanunla yeteri kadar belirli olmayan, bölgelere gore değişen eski ölçü birimleri değiştirildi. Okka yerine kilo, arşın, endaze, kulaç yerine metre kabul edildi. Yurdun her yerinde aynı ölçü düzeni kuruldu. Internasyonal ticari ilişkilerde mühim kolaylıklar sağlandı.



4) Soyadı Kanunu:

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Cumhuriyet Dönemi Toplumsal Alanda Yapılan İnkılaplar
Cumhuriyet Dönemi Toplumsal Alanda Yapılan İnkılaplar
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/cumhuriyet-donemi-toplumsal-alanda.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/cumhuriyet-donemi-toplumsal-alanda.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content