Cumhuriyetin İlanı ve Sonuçları Nelerdir?

Cumhuriyetim duyuru edilmesi öncesi ve ilanı esnasında olan vakalar ile Cumhuriyetin ilanının sonuçlarının maddeler halinde verildiği yazımı...

Cumhuriyetim duyuru edilmesi öncesi ve ilanı esnasında olan vakalar ile Cumhuriyetin ilanının sonuçlarının maddeler halinde verildiği yazımız.



II. TBMM’NİN AÇILMASI



a. 1921 Anayasası’na gore seçimlerin 2 yılda bir yapılması gerekiyordu.



b. İlk TBMM buna gore süresini doldurmuş oluyordu.



c. Bu Meclis çok güç koşullar altında çalışmış, Kurtuluş Savaşı’nı yönetmiş; ama bundan sonra yıpranmıştı.



d. Yeni Türk Devleti’nin modern kurumlarla donatılması için yeni bir meclise gerek vardı.



e. Bu yüzden ilk TBMM, yeni seçimlerin yapılmasına karar verdi.



Mustafa Kemal, yürütülecek inkılapları destekleyecek bir ekibe haiz olmak amacıyla 9 Ağustos 1923’te, yeni Türk Devleti’nin ilk siyasal partisi olan Halk Fırkası’nı kurdu. Kendi görüşünde olanları bu partinin çatısı altında topladı.



II. TBMM, 11 Ağustos 1923’te toplandı. Yeni meclis ilk iş olarak Lozan Antlaşması’nı onayladı.



Belirgin başlı inkılap yasaları bu meclis tarafınca kabul edildi. Bir takım siyasal bunalımlar bu meclis tarafınca giderildi.



Devlet Merkezi Problemi



Lozan’ın imzalanmasından itibaren altı hafta içinde İtilaf Devletleri İstanbul’u boşalttılar.



İstanbul’un boşaltılması üstüne devlet merkezi problemi ortaya çıktı. Kimileri başkentin İstanbul olması icap ettiğini savunuyorlardı. Uzun tartışmalardan sonrasında 13 Ekim 1923’te çıkarılan bir kanunla Ankara, hukuksal olarak da devlet merkezi haline geldi.



CUMHURİYETİN İLÂNI (29 Ekim 1923)



23 Nisan 1920’den bu zamana kadar süregelen yönetim, esasen ulusun egemenliğine dayalı demokratik bir yapıya sahipti. Bu yüzden fiilen cumhuriyet yönetimi yürürlükteydi. Bir takım siyasal zorunluluklar Cumhuriyet adının kullanılmamasını gerektirmişti.



Mecliste hâlâ halifeyi devletin başkanı olarak görmek isteyenler vardı. Bu tür şeyler fikirlerini kimi süre açık, kimi süre kapalı bir şekilde ifade ediyorlardı. Mustafa Kemal ve arkadaşları ise kamuoyunu cumhuriyetin ilanına hazırlıyorlardı.



a. Ali Fetih edilmesi (Okyar) Bey’in başkanlığındaki hükümet çekilme etmişti. Yeni hükümetin kurulmasında zorluklar çıktı. Eski bakanların yerine bir türlü yenileri seçilemiyordu. Bu şekilde, kabine bunalımı hayata merhaba dedi.



b. Yenilikleri gerçekleştirmede her fırsatı değerlendiren Mustafa Kemal; bu hükümet bunalımım da Cumhuriyetin ilanı için iyi bir fırsat olarak değerlendirdi. Bu probleminin fakat anayasa değişikliği ile çözümlenebileceğini belirtti.



c. Anayasa’nın bir takım maddeleri değiştirildi



ve 1. maddenin sonuna “Türkiye Devletinin şekl-i hükümeti cumhuriyettir.” cümlesi eklendi.



d. Bu şekilde devletin yönetim biçiminin cumhuriyet olduğu resmen belirtilmiş oldu (29 Ekim 1923).



Bu anayasa değişikliklerine gore;



1. TBMM, cumhurbaşkanım seçecek, cumhurbaşkanı da TBMM üyeleri arasından uygun gördüğünü başbakanlığa atayacaktı.



2. Başbakan da, dilediği milletvekillerinden oluşan hükümet listesini hazırlayacaktı.



3. Hükümet, bir program hazırlayacak ve Meclis’e sunacaktı. Meclisten onay (güvenoyu) alırsa oluşumlarına başlayacaktı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Cumhuriyetin İlanı ve Sonuçları Nelerdir?
Cumhuriyetin İlanı ve Sonuçları Nelerdir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/cumhuriyetin-ilan-ve-sonuclar-nelerdir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/cumhuriyetin-ilan-ve-sonuclar-nelerdir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content