Deneysel Psikoloji

Deneysel Psikoloji Deneysel psikoloji, psikolojiye tabiat bilimleri gözlüğüyle bakar ve onu deneysel yöntem yardımıyla anlamaya çalı...

Deneysel Psikoloji


Deneysel psikoloji, psikolojiye tabiat bilimleri gözlüğüyle bakar ve onu deneysel yöntem yardımıyla anlamaya çalışır. Deneysel psikolojinin odaklandığı mevzular davranışı belirleyen süreçler ve zihinsel yaşamın doğasıdır. Bu dal, ruhsal bilgi birikimini günlük yaşamda karşılaşılan sorunları çözmekte kullanan uygulamalı psikoloji ve zihinsel hastalıkları terapi yöntemiyle ortadan kaldırmayı amaçlayan klinik psikolojiden ayrılır.





Deneysel psikoloji bir mevzudan çok yöntemler dizgesini ifade eder ve psikolojinin başka alanlarında kullanılan bir çok yöntemi ihtiva eder. Deneysel psikologlar nöroloji, gelişimsel psikoloji, duyarlık, idrak etme, bilinçlilik, öğrenme, hafıza, düşünme ve dil mevzularında araştırmalar yapmış, makaleler yayımlamış ve dersler vermişlerdir. Deneysel psikolojinin günümüzdeki ilgi alanları ise motivasyon, his ve toplumsal psikolojidir.


Zamanı


Erken Dönem



Deneysel psikolojinin geçmişi 11. yüzyıla dayanmaktadır. Ibn al-Haytham 1021'de yazdığı Optiğin Kitabı adlı yapıtta görsel idrak ve yanılsamaları deneysel bir yaklaşımla incelemiş ve AbŞ« RayhĞn BĞ«rŞ«nĞ« tepki zamanı terimini bulgulamıştır. Ne var ki, deneysel psikolojinin modern bir bilimsel niteliği olan dal durumuna gelmesi Wilhelm Wundt'un matematiksel ve deneysel yaklaşımına ve dünya üstündeki ilk psikoloji laboratuvarını kurmasıyla gerçekleşmiştir. İlk deneysel psikologlardan Hermann Ebbinghaus ve Edward Titchener çalışmalarında içgözlem yöntemini de kullanmışlardır.

20. Yüzyıl


Davranışçılık yirminci yüzyılın ilk yarısında psikolojinin baskın örnekçelerinden birisi olmuştur. Bu, zihinsel görüngelerin deneysel psikolojideki önemini azaltmıştır. Bu vaziyet Avrupa için çok geçerli değildir. Bunun sebebi, düşünme, hafıza ve ilgi mevzularına eğilen Sir Frederic Bartlett, Kenneth Craik, W. E. Hick ve Donald Broadbent benzer biçimde psikologların Avrupa psikolojisini etkilemiş olmasıdır. Bu vaziyet, bilişsel psikolojinin süratli gelişimine de altyapı hazırlamıştır.


"Deneysel psikoloji" yirminci yüzyılın ikinci yarısında boyut değiştirmiş ve bir sürü alt dala ayrılmıştır. Deneysel psikologlar araştırmalarında çok sayıda değişik yöntem kullanırlar ve ilim felsefesinin deneyin ayrıcalıklı prestiji üstündeki etkilerini göz önüne ile birlikte belli başlı bir yönteme saplanıp kalmazlar. Deneysel yöntemin günümüzdeki kullanım alanları daha evvel deneysel psikolojinin parçası olmayan gelişimsel ve toplumsal psikolojidir. Terim, prestij sahibi bilimsel dergilerde ve kimi üniversitelerin psikoloji derslerinde kullanılmaktadır.

Yöntemler Dizgesi

Deneyler


İnsan davranışı ve zihinsel süreçlerin karmaşıklığı, bu olguların yorumlanmasına destek değişkenler ve mevzu oldukları biliçdışı süreçler deneysel psikolojinin tutarlı bir yöntemler dizgesine haiz olmasını mecburi kılmaktadır.


Psikolojideki temel deneysel yöntemler dış değişkenlerin denetimi, deneyci yanlılığının azaltılması, deneysel evrelerin ağırlıklandırılması, uygun örnek sayısı, güvenilir ve geçerli işlemsel tarif kullanımı ve istatistiksel çözümlemedir. Psikoloji bölümlerinin lisans programları Araştırma Sistemleri,metotları ve İstatistik mevzularında mecburi dersler içermektedir.


Yasal ve ahlaksal problemler sebebiyle deneysel psikologlar hayvanlar üstünde araştırma yaparlar. Deneyler ile değişik çevre koşullarının davranışı iyi mi etkilediği araştırmalar ile bulunmaya çalışılır. Deneysel psikoloji diyince günümüz psikologlarının aklına, hayvan davranışları üstünde meydana getirilen emekler gelir.

Başka Yöntemler


Vaka incelemesi, ilintisel ve tabii gözlemin de içinde bulunmuş olduğu başka araştırma sistemlerinin-,metotlarının de kullanıldığı deneysel psikoloji, bilgi birikimine en yüksek kıymeti atfeder. Kimi deneysel psikologlar bu şartları daha da ileriye taşımış ve deney dışındaki başka tüm araştırma yöntemlerine kuşkuyla bakmışlardır. Daha hususi mealde, vaka incelemesi ve görüşme sistemleri,metotları klinik psikolojide kullanıldıkları için deneysel psikologlar tarafınca pek önemsenmezler.

Eleştiriler


Eleştirel ve postmodernist psikologlar insan doğasının içinde yaşamış olduğu çevreye ayrılmaz bir şekilde bağlı olduğuna inanmakta ve deneysel psikologların insan doğasını kültürel, ekonomik ve tarihsel nazar açısını yadsıyarak anlamaya çalıştıklarını öne sürmektedirler. Deneysel psikolojiye kuşkuyla bakan kişiler bu dalın çevresel etmenleri insanoğlunun zihinsel süreçleri ve davranışını etkileyen değişkenler olarak tanımladıklarını vurgulamaktadırlar. Bu durumun deneysel psikologların insan doğasını noksan anlatmasına yol açmış olduğu iddiası da dile getirilmektedir.


Köktencilik davranışçılardan B.F. Skinner ölümünden üç gün ilkin ABD Psikoloji Kurumu'nda yapmış olduğu bir konuşmada deneysel psikolojiyi iç zihinsel süreçlere gözlemlenebilir davranışlardan daha çok ehemmiyet vermesinden dolayı eleştirmiştir. Bu eleştiri, davranışçılığın önemini yitirdiği bilişsel devrimin yükseliş dönemine rastlamış ve pek dikkate alınmamıştır.


Kaynakça

İngilizce Vikipedi'deki 10.12.2008 tarihindeki Experimental psychology maddesi


* Edwin G. Boring. Deneysel Psikoloji Zamanı. 2. Baskı. Prentice-Hall, 1950.

* Robert L. Solso ve M. Kimberly MacLin. Deneysel Psikoloji: Değişik Bir Yaklaşım. 7. Baskı. Allyn Bacon, 2001.


Vikipedi








  • Spiritizm (Deneysel Spiritüalizm)


  • Deneysel Film


  • Deneysel epidemiyoloji hakkında örnek verebilir misiniz?


Kaynak:msxlabs.org

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Deneysel Psikoloji
Deneysel Psikoloji
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/deneysel-psikoloji.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/deneysel-psikoloji.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content