Deniz Temiz Derneği

'''DenizTemiz Derneği - Turmepa''', merkezi İstanbul'da olan bir Sivil Cemiyet Kuruluşu'dur. 8 Nisan...








'''DenizTemiz Derneği - Turmepa''', merkezi İstanbul'da olan bir Sivil Cemiyet Kuruluşu'dur.






8 Nisan 1994 tarihinde 29 kişiden oluşan bir grup denizci ve işadamı tarafınca kurulan Turmepa, 8333 kilometrelik sahil şeridini kapsayan bir alanda, denizleri yaşatma çabaları göstermektedir.


Derneğin 1995 senesinde yayınladığı "Denizleri Koruma Deklarasyonu" BM Çevre Programı, IMO, UNEP, The Club of Rome, ICS and IUCN şeklinde organizasyonların internasyonal platformlarda desteğini almış olup, günümüzde 600'ü aşkın gerçek ve tüzel üyeyi kapsamaktadır.



Gayesi


DenizTemiz Derneği (TURMEPA - Turkish Marine Environment Protection Association) gaye ve hedeflerini, gelecek kuşaklara yaşanabilecek bir çevre bırakabilmek, onların denizlerin; ekonomiye, sağlığa ve refaha katkılarından yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla şahsi sıhhat, refah ve Türkiye'nin ekonomik geleceği için oluşan mühim riskler hakkında kamusal farkındalığı arttırmak, halkı deniz ve sahil çevresinin süregelen tahribatına karşı, hoşgörme göstermemeleri mevzusunda, faaliyete geçmeleri için teşvik etmek şeklinde açıklamaktadır.

Faaliyetleri


Turmepa'nın faaliyetleri üç ana başlık altında incelenebilir:

1- Projeler:
  • Bütünleşik Kıyı Yönetim Sistemi Oluşturma Projesi
  • Denizde Uyanmak Bir Başkadır
  • Eğitim Projesi
2- Koruma Emekleri
  • Internasyonal Kıyı Temizleme Günü (International Coastal Cleanup)
  • Deniz Süpürgesi
  • Atık Alım Tekneleri
3- Bilgilendirme materyalleri
  • Poster Emekleri
  • Acil Mavi Hattı: 444 67 67
  • Temiz Deniz Seminerleri


ürünleri


DenizTemiz Derneği - TURMEPA, temiz bir deniz ve kıyı şeridi yaratma, varolan tabii ları koruma harcamalarında kullanılabilecek gelir elde etmek amacıyla, çevreye ziyanı olmayan, sıvı el sabunu, genel yüzey temizleyici, bulaşık deterjanı, tekne ve usturmaça temizleyici şeklinde malzemeler üreterek satmaktadır.



Verdiği mühim bilgiler
  • Yaşamak için gereksinim duyulan oksijenin %70 ini denizler sağlıyor.
  • Kanser ilaçlarının %65 inin deniz canlılarından ve bitkilerinden yapılıyor.
  • Bütün ülkelerce her yıl 450 milyar m3 arıtılmamış ya da kısmen arıtılmış çöpün, endüstriyel ve tarımsal atık denize atılıyor.
  • Denize saatte %50 si plastik olmak suretiyle 675.000 kilogram çöp atılıyor.
  • Türkiye'de endüstri tesislerinin %98'inde, belediyelerin %95'inde, gezim tesislerinin % 81'inde atık arıtma tesisi yok.
  • Akdeniz, dünya denizlerinin %1 ini oluşturuyor.
  • Dünya nüfusunun neredeyse yarısının sahillerde yaşıyor.
  • Her 20 kişiden 1 şahıs bir kere kirli denize girmekten hastalanabiliyor.
  • Her yıl ortalama 250 milyon şahıs, kirli denizlere girmiş olduğu için mide-bağırsak enfeksiyonu ve üst solunum sistemi hastalıklarına yakalanıyor.
  • Ticari olarak avlanabilen balık türlerinin minimum %70 inin gereğinden fazla ya da tamamen tüketiliyor.
  • 1 Cam şişe 1 milyon yılda, 1 plastik şişe 450 yılda denizde kayboluyor.
  • Denizlerdeki çöpler her yıl 1 milyondan fazla deniz kuşunu öldürüyor.
  • Akdeniz havzası yeryüzündeki 34 sorunlu bölge içinde 3. sırada içeriyor.
  • Küresel ısınmanın ana sebebi; deniz kirliliği.
  • Türkiye İstatistik Kurumunun rakamlarına bakılırsa Türkiye'de senelik 2,6 milyon ton tehlikeli atık üretiliyor.
Kaynak:vikipedi







  • Okay Temiz


  • Deniz, iç deniz ve kenar deniz nedir?


  • Muharrem Temiz



TURMEPA Hakkında






Turmepayı kimler kurdu? Kurum gayesi nedir?

1994 senesinde halkın da desteğiyle iş,endüstri ve denizcilik dünyasının önde gelen adları bir araya geldi ve Türkiye'nin denizle ilgili emekler meydana getiren ilk kuruluşu DenizTemiz Derneği/Turmepa kuruldu. Turmepa, halkımızdan gelecek talep ve desteğin vermiş olduğu kuvvet ile deniz ve kıyılarımızın kirletilmemesini ve bu mevzuda ulusal ve internasyonal kanun ve anlaşmaların uygulanmasını sağlayacak en etkili güç olmayı amaçlamaktadır.


Gelecek nesillere yaşanabilecek bir çevre bırakabilmek, onların denizlerimizin ekonomimize, sağlığımıza ve refahımıza katkılarından yararlanabilmelerini sağlamaktır.

Turmpa tarafindan yapilan yayinlar nedir.?

Senelik etkenlik raporları

3 aylık bültenler

Aylık e-bültenler

Küresel ısınma broşürleri

Şamandıra/Mapa ile ilgili bilgilendirici broşürler.

Alipot dergisi

Sınırsız Mavi Öğretmen kitapçıkları, Cd'leri ve Talebe Kitapçıkları (1. derslik, 2-3. derslik, 4-5. derslik, 6-8. derslik, 9-12. derslik düzeyinde olmak suretiyle 5 değişik içerikte hazırlanmıştır.)

Denizler Yaşamalı dergisi

ICC kampanyası nedir? Kampanyanın temel gayesi nedir?


The Ocean Conservancy Sivil Cemiyet kuruluşu tarafınca ilki 1986 senesinde ABD'nin Texas eyaletinde düzenlenen kampanya, görmüş olduğu yoğun ilgi sonrası ilkin ABD eyaletlerinde ve bir süre sonra tüm dünya ülkelerine yayılarak bir dünya kampanyası haline gelmiş olarak International Coastal Cleanup (ICC) ismini almıştır. Bugüne dek bununla birlikte deniz ve kıyı temizliği kendi alanında malum en eski ve en büyük gönüllü alınması olan kampanyadır.


Kampanyanın temel gayesi, kirliliğin sebeplerini ve nereden geldiğini öğrenmektir. Etkenlik esnasında toplanan atıkların kayıtları incelenerek atıkların tür ve kaynağının istatistiği yapılarak, kampanyaya katılan ulusal ve internasyonal tüm ülkelere bir rapor halinde sunulmaktadır. Bu rapor sonucunda, kirliliğin ları ve atıkların yıllara bakılırsa değişkenlikleri saptanmaktadır. Elde edilmiş bilgiler, etkenlik tipine bakılırsa 5 ana gruba ayrılmaktadır: Dinlence ve plaj çalışmalarından lanan atıklar, sigara ve izmarit lı atıklar, denizdeki faaliyetlerden lanan atıklar, kanunsuz çöp atımından lanan atıklar ve izinsiz ya da yanlış bir biçimde atılan tıbbi lı atıklar.

Alipot nedir?


Çevre bilincinin istenen düzeyde olmadığı devletimizde, geleceğin büyüklerini eğiterek yol alabilmek için bir proje arayışı içine girdik. Tabiatın dengesini korumak ve tekrardan oluşturabilmek için birbirimize ihtiyacımız bulunduğunu, çocuklarımıza minik yaşta öğretmeliyiz diye düşünürken pedagog Kari Çağatay, Norveç'te 10 senedir yürütülmekte olan çok başarı göstermiş bir programı araştırdı. Kahramanı Blekkulf adlı bir ahtapot olan bu oluşum, ilk olarak bir çocuk kitabı ile başlamışdır. Karakterleri denizde yaşayan hayvanlar olan öykü, deniz kirliliği ile savaşmayı küçüklere öğretmek amacıyla yazılmış. Hikayede deniz kirliliğinden rahatsız olan deniz canlıları, çocuklarla ortaklık yaparak beraber çevre dedektifleri olurlar. Hikayenin kurulumu, 3 ana ilke çevresinde düzenlenmiştir;


1) Evlatları tabiatın eşi olmayan güzelliklerini keşfetmeye yöneltmek,

2) Onlara, tabiat ile insanoğlu arasındaki ilişkiyi benimsetmek,

3) Çevre ile ilgili sorunları, çözümleriyle beraber sunarak, ümitsizliğe kapılmalarını engellemek ve geleceğe güvenmelerini sağlamak.


Bu proje bizim gereksinimimize tam olarak yanıt veriyordu. Norveç'le kurulan bağlantı sonucu, program haklarının Derneğimize verilmesi sağlanmıştır.


Projenin uygulanmasına başlanılan 2000-2003 eğitim döneminden bu güne kadar toplam 62 ilköğretim okulunda 7500 civarında öğrenciye eğitim uygulaması yapılarak "Çevre Dedektifi" kimlik kartları verilmiştir.

Atık alım teknesi projesi nedir? Iyi mi uygulanmaktadır? Nerelerde uygulanmaktadır? Ne kadar atık toplamıştır?


DenizTemiz Derneği/TURMEPA, ülkemizin eşi olmayan güzellikte olan koylarını ve denizlerini korumak, kirletilmesini önlemek amacıyla, oluşumlarına senelerdir yılmadan devam etmektedir.


Bu kapsamda oluşturduğumuz "Atık Alım Teknesi Projesi"ne ait teknelerimiz, yat ve benzeri minik tonajlı teknelere bordrolarına ve küpeştelerine zarar vermeyecek şekilde aborda olup, evsel atık ve sintinelerini Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak teslim alıp, etkenlik gösterdiği bölümde yer edinen atık toplama merkezine teslim etmek sureti ile, yat sahiplerinin uğrak yeri olan koylarımızda mobil olarak hizmet vermekte, denizlerimizin temiz tutulmasına katkıda mevcuttur.


Turmepa I Atık Alım Teknesi; Göcek'te etkenlik göstermekte olup, Arkas Denizcilik A.Ş. sponsorluğunda inşa edilen Turmepa II teknesi ise Çeşme'de çalışmalarını sürdürmektedir.


TURMEPA 1 Atık Alım Teknesi, Demirdöküm sponsorluğunda, 21 Nisan 2007 tarihinden, 31 Ağustos 2007 geçmişine kadar, toplam 168.200 litre atık su ve 12.150 litre sintine almıştır.


TURMEPA 2 Atık Alım Teknesi, 26 Mayıs 2007 tarihinden 2 Eylül 2007 geçmişine kadar 1.576.000 litre sintine suyu ve 31 poşet katı atık almıştır .

"Sınırsız Mavi" projesi nedir? Eğitiminiz hakkında bilgi verir misiniz?


DenizTemiz Derneği/TURMEPA'nın, kamuoyunda davranış değişikliği yaratma mevzusundaki en mühim aracı, eğitimdir. DenizTemiz Derneği/TURMEPA ve Yapı Kredi Bankası AŞ., Ulusal Eğitim Bakanlığı'nın da desteğiyle ilköğretim ve lise çağındaki öğrencileri, tabii varlıkları korumak mevzusunda bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla "Sınırsız Mavi Projesi"ni hayata geçirmektedir.


"Sınırsız Mavi Projesi"nde, kıyı il/ilçelerdeki okulların her birinden bir okul müdürü ve bir öğretmene eğitim verilmesi hedeflenirken, eğitime katılan öğretmenlerin de, kendi okullarındaki öğrencilerine "Sınırsız Mavi Eğitimi"ni vermeleri amaçlanmaktadır.


29 ilimizde gerçekleşecek 5 yıl sürmesi planlanan projede; "Sınırsız Mavi" temalı eğitimler ile insan ve deniz ilişkisinin sürdürülebilir olması ve insanlarda pozitif yönde yönde davranış değişimleri oluşmasının sağlanması için, ilk olarak öğretmenlere, daha sonraki aşamada öğrencilere; denizlerin özellikleri, denizde yaşayan canlılar, karalar ve denizler arasındaki etkileşim ve deniz kirliliğini önlemek amacıyla kişilerin üstüne düşen görevler şeklinde bir çok değişik mevzuda bilinçlendirici dersler verilmektedir.


"Sınırsız Mavi Projesi" eğitimleri, ilk olarak 4 Aralık 2006 tarihinde İstanbul'un üsküdar İlçesi'nde adım atmıştır. 2007 senesinde da devam eden eğitimlerde 1 Ağustos 2007 geçmişine kadar, 3.555 öğretmen, 2007 ilköğretim okulu ve 800.000 öğrenciye ulaşılmıştır.


Beşinci senenin sonunda hedefimiz, toplam 16.588 okulda 300.000 öğretmen ve okul müdürüne, 6.592.000 öğrenciye ulaşmaktır.

Deniz süpürgesi hakkında bilgi verir misiniz?


DenizTemiz Derneği/TURMEPA, 1997 senesinde yapımını gerçekleştirdiği hususi tasarlanmış DenizTemiz Süpürgesi ile Marmara Bölgesinde her insanın takdirini biriktirerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve hususi bir takım kurumlara örnek olmuş ve toplam 12 tane daha benzeri teknenin yapılmasına öncülük etmiştir.


Bugüne dek İstanbul Boğazı ve başka deniz sahasında 690 ton katı atık toplamış, başka 12 tekne ile beraber bölümde 1997 yılından bugüne dek toplanan atık miktarının 7.010 tona ulaşmasına vesile olmuştur. Bu tekne bununla birlikte 1999 depremi şeklinde acil durumlarda vazife alabilme özelliğine haizdir. TüPRAŞ rafinerisindeki yangından sonrasında İzmit Körfezinde kalan yağlı atıkları temizlemede de mühim rol oynamıştır. DenizTemiz 2 Teknesi 2006 yılından itibaren, İzmir Belediyesi işbirliğinde İzmir Körfezi'ni temizleme oluşumlarına yardım vermektedir.

Balık çiftlikleri deniz kirliliğini iyi mi etkiliyor?


TURMEPA'nın görüşü, balık çiftliklerinin kaldırılması değildir, çevreye hassas ve saygılı bir biçimde işletilmesi yönünde. Çünkü sonuçta ekonomimize de çok büyük katkıları var.


Türkiye genelindeki balık çiftliklerinin, çoğunluğu kıyıya yakın yerlerde etkenlik göstermektedir. Bu vaziyet, kıyı ekosistemine zarar vermektedir.


Uygunsuz işletilen balık çiftliklerinde kullanılan çok fazla organik ve kimyasal maddeler içeren yemler ve metabolizma atık ürünleri Azot ve fosforun sisteme fazla girişi ile beraber , dipte oksijen tüketimine artış getireceğinden, sonuçta oksijensiz bir ortam ve dip yapısı oluşacaktır.


Bununla birlikte, deniz çayırları tahrip olabilmekte ve su kalitesinde düşüşler meydana gelebilmektedir.


Yetiştiricilik amacıyla getirilen balık türleri deniz ekosistemini etkisinde bırakır, değiştirir, fakirleştirirler. Kafeslerden kaçan ve tabii ortama karışan balıklar, tabii stoklar üstüne tesir yaparlar, hastalık ve parazitlerin taşıyıcısı ya da yayıcısı olabilirler ya da genetik açıdan negatif etkisinde bırakır meydana getirirler.


Bilhassa bir takım bölgelerde, kıyıya yakın olan çiftlikler; kıyıların kirlenmesine, turizmin ve yatçılığın negatif olarak etkilenmesine ve görsel kirliliğe niçin olur.

Alinti

turmepa






 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Deniz Temiz Derneği
Deniz Temiz Derneği
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/deniz-temiz-dernegi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/deniz-temiz-dernegi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content