Düzenli Ordunun Kurulması

Milli Mücadele esnasında kurulan Düzenli Ordunun kurulma sebepleri ve düzenli ordunun kurulmasının sonuçları özet ve maddeler halinde. DÜZE...

Milli Mücadele esnasında kurulan Düzenli Ordunun kurulma sebepleri ve düzenli ordunun kurulmasının sonuçları özet ve maddeler halinde.



DÜZENLİ ORDUNUN KURULMASI



Mondros’tan sonra yalnızca Doğu Anadolu’da bazı birlikler ile birkaç yerde küçük askeri üniteler kalmıştı.



Düzenli bir Ordu olmadan, sadece Kuvayi Milliye’nin dağınık güçlerine dayanılarak kurtuluş savaşırım kazanılması olanaksızdı.



Üstelik Kuvayi Milliye birlikleri giderek zararlı olmaya başlamışlardı.



a. Devlet otoritesini tanımak istemiyor,



b. Emirlerini yerine getirmeyen memurları tutukluyor, hatta ölüm cezasına çarptırıyorlardı.



c. Hukuk dışı yöntemlere başvuruyorlardı.



d. Halkta bir güvensizlik yaratmışlardı.



TBMM bu durumun devamına daha fazla izin veremezdi.



Gediz Muharebelerinde Kuvayi Milliye birlikleri yetersiz kalmış, Batı Anadolu’nun büyük bir bölümü Yunanlıların eline geçmişti.



Bunun üzerine Batı Cephesi komutanı Ali Fuat Cebesoy ile Çerkez Ethem ve kardeşleri arasında anlaşmazlıklar çıkmış, karşılıklı suçlamalar başlamıştı.



TBMM, Ali Fuat Paşa’yı, Batı Cephesi komutanlığından alarak Moskova elçiliğine atadı.



Batı Cephesi de ikiye ayrılarak, Kuzey ve esas kısım olan Batı Cephesi’ne Albay İsmet Bey, güneyde açılan ikinci cepheye de Albay Refet Bey atandı.



İsmet Bey, bölgesindeki Kuvayi Milliye güçlerinin düzenli ordu saflarına katılmalarını emretti ve düzenli ordunun kurulmasına böylece başlanmış oldu.



Bir yandan da Anadolu halkı yeniden askere çağrıldı. Böylece asıl mesleği askerlik olan komutanların yönetiminde ulusal ordu oluşmaya başladı.



Bir yandan da askerden kaçmaları önlemek için sert önlemler alındı. İstiklal Mahkemeleri de bu konuda üzerlerine düşeni yerine getirerek emirlere uymayanlan şiddetle cezalandırdılar.



Bundan sonra TBMM, tüm varlığıyla orduyu güçlendirmeye ve geliştirmeye çalıştı.



ÇERKEZ ETHEM’İN AYAKLANMASI



Çerkez Ethem ve Demirci Mehmet Efe dışındaki çeteler ve milisler herhangi bir sorun çıkarmadan düzenli ordunun saflarında yerlerini aldılar.



Çerkez Ethem; Batı Cephesinde; ve ayaklanmaların bastırılmasında yararlı hizmetlerde bulunmuştu. Bu nedenle Mecliste kendisine karşı büyük bir güven vardı.



Bütün bunlara güvenen Ethem, düzenli orduya girmeyi reddetti. Bununla da yetinmeyerek valilere emirler verme, halktan para toplama gibi TBMM’nin otoritesini yok saymaya yönelik faaliyetlerine devam etti. Mustafa Kemal, Ethem’i ikna etmek için bizzat Batı Cephesi’ne gitti. Ancak Ethem, bütün uzlaşma çabalarını sonuçsuz bıraktı.



Bunun üzerine Ethem kuvvetleri üzerine harekata geçildi. Zor durumda kalan Ethem ve kardeşleri canlarını kurtarmak için Yunan Ordusu’na sığındılar. Kuvvetlerinin bir kısmı ulusal ordu saflarına geçti. Böylece ulusal ordunun kurulmasını güçleştiren son engel de ortadan kaldırıldı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Düzenli Ordunun Kurulması
Düzenli Ordunun Kurulması
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/duzenli-ordunun-kurulmas.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/duzenli-ordunun-kurulmas.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content