Ünlü kişilerin hayatlarını mevzu alan, bu tarz şeyleri roman tarzında işleyen edebî yazılara biyografik roman denir. Roman, hikâye benzer b...
Ünlü kişilerin hayatlarını mevzu alan, bu tarz şeyleri roman tarzında işleyen edebî yazılara biyografik roman denir.
Roman, hikâye benzer biçimde tahkiye kurgusu içinde, vaka sunumu üslûbuyla kişiyi bir roman kahramanı benzer biçimde olayların içindeki konumlarıyla sunan eserlere de edebî yaşam öyküsü ya da biyografik roman denir. Biyografik romanlarda kişinin ruhsal ve fizyolojik özellikleri, davranışları, duyguları, fikirleri, tepkileri, tavır alışları, giyinişi benzer biçimde bir çok değişik özellikleri detaylı bir şekilde verilip bir mealde onun portresi çizilir. Yaşamı içinde diri, yaşayan bir kişilik olarak sergilenir.
Biyografik Roman Örnekleri :
Örnek olarak M. Güvenli Erişirgil'in Mehmet Akif /İslâmcı Bir Şžairin romanı (1956); Tahir Alangu'nun “Ömer Seyfettin “(1968) adlı eserleri verilebilir. Bununla birlikte Oğuz Atay'ın “Bir ilim Adamının romanı†(1975) adlı romanı da bu türün en iyi örneklerindendir. Yazar bu romanında hocası Mustafa İnan'ı merkez ile birlikte bir devrin idealist neslinin yaşamını yansıtmıştır.
YORUMLAR