Yaşam hakkının yanı sıra, çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal, toplumsal ve ahlâk gelişimi için eğitime gereksinimi vardır. İnsanın doğuşta...
Yaşam hakkının yanı sıra, çocuğun bedensel, zihinsel, duygusal, toplumsal ve ahlâk gelişimi için eğitime gereksinimi vardır. İnsanın doğuştan getirmiş olduğu kabiliyetleri geliştiren en mühim araç eğitimdir. Eğitim olmadan insanoğlu üretken şekilde çalışamazlar, sağlıklarına itina gösteremezler, kendilerini ve ailelerini gereği şeklinde koruyamazlar ve kültürel açıdan varlıklı bir yaşam sürdüremezler. Okuma yazma bilmemek, insanların yaşadıkları toplumlarda, tüm halklar ve gruplar içinde anlayışı, barışı ve hoşgörüyü, iki cinsiyet grubu içinde eşitliği öngören bir ruhla yer almalarını güçleştirir. Mevzu toplumun bütünü açısından ele alındığında, eğitim hakkının gerçekleştirilmemesi, demokrasi ve toplumsal ilerleme, bu şekilde de internasyonal barışa ve güvenliğe zarar verecektir.
"Özgürlükçü demokratik düzeni benimsemiş ülkelerde eğitim, kişilerde yaratıcı ve eleştirel fikir kabiliyetini geliştirir, evlatların ilgi ve kabiliyetlerini değerlendirir. Onlara geniş bir dünya görüşü ve hoşgörü kazandırır. Ülkeler, sıhhatli ve modern bir eğitim aracılığı ile kalkınmanın gerektirdiği sayı ve özellikte insan enerjisini yetiştirirler. Böylelikle, eğitilmiş insanoğlu tarafınca ülke kaynakları daha etkili ve planlı bir şekilde değerlendirilir, ülke zenginleşir, insanoğlu daha mutlu ve rahat bir yaşam sürdürürler.
Şu halde hem ferdin hem toplumun gelişmesi; her insana kabiliyeti, kapasitesi ve ilgisi çerçevesinde eğitim görme hakkının sağlanmasına bağlıdır. Bununla birlikte, insan hakları ile ilgili internasyonal belgelerin ve anayasaların temel ilkeleri olan özgürlük, eşitlik ve demokrasi, ferdin ve toplumun gelişmesi sağlanmadıkça gerçekleştirilemez. Çünkü, insan hakları ve demokrasi, ama halkın belirgin bir eğitim düzeyine ulaştırılmasıyla korunup gerçekleştirilebilir.
İnsanların en mühim özelliklerinden biri de eğitilebilen bir varlık olmasıdır. İnsanın bu hususi durumunun geliştirilmesi eğitim hakkının olmasına bağlıdır. Asla kimse eğitim hakkından yoksun bırakılamaz.
Anayasamızın 42. maddesinde, "Kimse, eğitim ve tahsil hakkından yoksun bırakılamaz.’’ifadesi yer almıştır. Eğitim ve öğretim devletimizde Mustafa kemal atatürk İlke ve İnkılaplarına gore düzenlenir. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim bölgeleri açılamaz. Eğitim Hakkı Nedir
Eğitim hakkı; Her insanoğlunun temelde haiz olduğu haklardan biridir. Kız, adam ayrılmadan her insanın eğitim hakkı mevcuttur.
Eğitim, temel bir insan hakkı olarak evrensel ölçekte kabul görmektedir. Bunun altında yatan en mühim etken eğitimin; insan benliğinin tüm yönleriyle gelişmesinde çok mühim bir unsur ve insanların kendilerini gerçekleştirmeleri ve özgürleşmeleri ile direkt ilişkili bir süreç olmasıdır.
Kız evlatların da gereksinlerimini karşılayacak ve kendilerine yaşam becerisi kazandıracak nitelikli eğitim görmeye hakkı vardır. Oysa tüm Dünya'da okula gitmeyen 6-11 yaşlarındaki 130 milyon çocuğun 73 milyonunu kız evlatları oluşturmaktadır.
Eğitim hakkı para ile satın alınamayan kişinin tam anlamıyla toplumda bir fert olmasını elde eden, onun topluma yararlı bir fert olmasını sağlayacak haklardandır. Kimse bu hakkından alıkoyulamaz. Bilhassa aileler tarafınca çalıştırılan ufak çocuklar eğitim haklarından yararlandırılmamaktadır. Devletin görevi her çocuk sayılan ferdin parasız eğitim hakkından yararlanmasını sağlamaktır. Bu vazife toplumsal devlet olmanın gereğidir.Eğitimsizlik sonucu ortaya çıkan problemler nedir
1- İnsanlar üretken şekilde çalışamazlar.
2- Sağlıklarına itina gösteremezler.
3- Kendilerini ve ailelerini gereği şeklinde koruyamazlar.
4- Kültürel açıdan varlıklı bir yaşam sürdüremezler.
YORUMLAR