Elektrik Akımı Nedir? – Hakkında Bilgi

Elektrik akımı nedir? Elektrik akımı nasıl oluşur, yönü nasıldır? Ampermetre, voltmetre nedir, hakkında bilgi. ELEKTRİK AKIMI NEDİR? Odamı...

Elektrik akımı nedir? Elektrik akımı nasıl oluşur, yönü nasıldır? Ampermetre, voltmetre nedir, hakkında bilgi.



ELEKTRİK AKIMI NEDİR?



Odamızdaki elektrik düğmesine bastığımızda aniden ampul ışık vermeye başlar. Radyomuzun fişini prize taktığımızda saliseler içinde radyo çalışır. Bu örnekleri artırabiliriz. Peki tüm bu aletlerin içinde neler olur da emek vermeye başlarlar? ,



Cisimlerin yük alışverişi ile elektriklenirler. Eğer yüklerin hareketini iletken tellerle sürekli hâle getirirsek elektrik akımı elde etmiş oluruz.



Bir elektrik devresinde elektrik akımının oluşturulabilmesi için alt taraftaki şartların olması gerekir:



1. Devreye elektrik enerjisi sağlayabilecek bir güç membaı (pil, akümülatör, kent elektriği)



2. Akımı iletebilecek iletken kablolar



3. Kapalı bir dönem



elektrik-4Şekildeki elektrik devresinde güç membaı, elektrik yüklerine elektriksel bir kuvvet uygular. Bu kuvvetin tesiri ile enerji kazanan elektrik yükleri bu enerjiyi tel süresince iletir. Bu şekilde elektrik akımı dediğimiz enerji aktarımı meydana gelir ve ampul ışık verir.



► Elektrik akımı, negatif yüklerin akışı değildir. Yüklerin titreşim hareketlerini birbirlerine aktarmalarıdır.



ELEKTRİK AKIMININ YÖNÜ



Bir elektrik devresinde negatif yüklerin hareket yönü, pilin negatif kutbundan pozitif kutbuna doğrudur. Elektrik akımının yönünün ise pilin pozitif kutbundan negatif kutbuna doğru olduğu kabul edilir.



elektrik-5



ampermetreAmpermetre



Bir devredeki elektrik akımının kıymetini ölçmek için kullanılan alete ampermetre denir. Ampermetrenin elektrik akımını ölçebilmesi için akımın ampermetrenin üstünden geçmesi gerekir. Bu sebeple ampermetre bir elektrik devresine şekildeki benzer biçimde kısaca seri olarak bağlanır. Elektrik akımının birimi Amper’dir. Amper “A” ile gösterilir.



voltmetreVoltmetre



Elektrik akımı devrenin iki ucu arasındaki yüklerin enerjileri içinde fark olduğu sürece oluşur. Bu enerji farkına gerilim denir.



Bir elektrik devresinde istenilen noktalar arasındaki gerilimi ölçmeye yarayan alete voltmetre denir. Voltmetre yalıtkan bir madde benzer biçimde davranır. Üstünden akım geçmez. Bundan dolayı voltmetre gerilimi ölçülmek istenen dönem elemanına şekildeki benzer biçimde kısaca paralel olarak bağlanır. Gerilimin birimi Volt’tur. Volt “V” ile gösterilir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Elektrik Akımı Nedir? – Hakkında Bilgi
Elektrik Akımı Nedir? – Hakkında Bilgi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/elektrik-4.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/elektrik-akm-nedir-hakknda-bilgi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/elektrik-akm-nedir-hakknda-bilgi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content