Türkiye ve dünyada enerji taşımacılığı iyi mi gerçekleşmektedir? Internasyonal enerji taşımacılığı, petrol, naturel gaz projeleri hakkında b...
Türkiye ve dünyada enerji taşımacılığı iyi mi gerçekleşmektedir? Internasyonal enerji taşımacılığı, petrol, naturel gaz projeleri hakkında bilgi.
Enerji Taşımacılığı
19. yüzyıldan itibaren enerji kaynaklarına haiz olmak, dağıtımını denetim altında bulundurmak büyük devletlerin başlıca amacı olmuştur. Günümüzde şahıs başına düşen senelik enerji tüketimi ülkelerin gelişmişlik ölçütü olarak görülmektedir.
Petrol daha düşük maliyetlerle deniz yolu ile taşınabilirken, naturel gazı deniz kanalıyla taşıyabilmek için ilkin sıvılaştırılması (LNG), tüketilmeden ilkin yine gaz haline getirilmesi gerekmektedir. Bu da maliyeti çok artırdığı için naturel gazın boru hatlarıyla nakliyesi tercih edilmektedir.
Ek olarak petrol ve naturel gazın tankerlerle taşınmasının çevre kirliliğine niçin olması ve ekonomik olarak pahalı olması bu enerji kaynaklarının boru hatlarıyla taşınmasını mecburi hale getirmiştir.
Petrolün büyük kısmının tankerlerle taşınması internasyonal su yollarının önemini artırmıştır. Ortadoğu petrollerinin çıkış noktası Basra Körfezi’ni Hint Okyanusu’na bağlayan Hürmüz Boğazı önemlidir. Bu boğazdan çıkan petrol Akdeniz’e ulaşmak için Babülmendep Boğazı (Kızıldenizi Hint Okyanusuna bağlar) ve Süveyş Kanalı’ndan geçer. Bu boğazlar ve kanalın petrol taşımacılığındaki yeri önemlidir.
Hazar Bölgesi Enerji Kaynaktan ve Taşımacılığı
Bu bölge varlıklı enerji kaynakları sebebiyle dünya gündemindedir ve Ortadoğu’nun varlıklı enerji yataklarına alternatif olarak görülür.
Hazar bölgesindeki Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan’ın haiz olduğu petrol rezervleri dünya rezervlerinin % 25’ini, naturel gaz rezervlerinin de % 12’sini oluşturmaktadır.
Hazar ve Orta Asya petrol ve naturel gazının dünya piyasalarına yetişmesi için 3 yol vardır:
**Tengiz – Novorassisk petrol boru hattı (Kazakistan – Rusya)
***Afirav – Şamara boru hattı (Rusya – Rusya)
***Bakü – Tiflis – Ceyhan boru hattı (Azerbaycan – Gürcistan – Türkiye)
Hazar Bölgesindeki petrol ve naturel gazı taşıyacak yeni projeler:
***Türkmenistan -Türkiye – Avrupa (Nabucco) doğalgaz boru hattı
***Kazakistan – Çin petrol boru hattı
***Kazakistan – Türkmenistan – İran petrol boru hattı
***Bakü – Tiflis – Erzurum – Ankara naturel gaz boru hattı
Yeni Enerji Koridorları
Hazar ve Orta Asya ülkelerinden doğuya uzanan boru hatları Afganistan ve İran’ın stratejik önemini artırırken, batıya uzanan hatlar Türkiye’yi bir enerji koridoru haline getirmiştir.
Türkiye varlıklı petrol ve naturel gaz rezervlerine haiz değildir fakat varlıklı petrol havzaları (Hazar ve Ortadoğu) ile büyük bir pazar olan sanayileşmiş Avrupa ülkeleri içinde naturel bir enerji köprüsü konumundadır.
YORUMLAR