Enerji Taşımacılığı

Türkiye ve dünyada enerji taşımacılığı iyi mi gerçekleşmektedir? Internasyonal enerji taşımacılığı, petrol, naturel gaz projeleri hakkında b...

Türkiye ve dünyada enerji taşımacılığı iyi mi gerçekleşmektedir? Internasyonal enerji taşımacılığı, petrol, naturel gaz projeleri hakkında bilgi.



Enerji Taşımacılığı



19. yüzyıldan itibaren enerji kaynaklarına haiz olmak, dağıtımını denetim altında bulundurmak büyük devletlerin başlıca amacı olmuştur. Günümüzde şahıs başına düşen senelik enerji tüketimi ülkelerin gelişmişlik ölçütü olarak görülmektedir.



Petrol daha düşük maliyetlerle deniz yolu ile taşınabilirken, naturel gazı deniz kanalıyla taşıyabilmek için ilkin sıvılaştırılması (LNG), tüketilmeden ilkin yine gaz haline getirilmesi gerekmektedir. Bu da maliyeti çok artırdığı için naturel gazın boru hatlarıyla nakliyesi tercih edilmektedir.



Ek olarak petrol ve naturel gazın tankerlerle taşınmasının çevre kirliliğine niçin olması ve ekonomik olarak pahalı olması bu enerji kaynaklarının boru hatlarıyla taşınmasını mecburi hale getirmiştir.



Petrolün büyük kısmının tankerlerle taşınması internasyonal su yollarının önemini artırmıştır. Ortadoğu petrollerinin çıkış noktası Basra Körfezi’ni Hint Okyanusu’na bağlayan Hürmüz Boğazı önemlidir. Bu boğazdan çıkan petrol Akdeniz’e ulaşmak için Babülmendep Boğazı (Kızıldenizi Hint Okyanusuna bağlar) ve Süveyş Kanalı’ndan geçer. Bu boğazlar ve kanalın petrol taşımacılığındaki yeri önemlidir.



Hazar Bölgesi Enerji Kaynaktan ve Taşımacılığı



Bu bölge varlıklı enerji kaynakları sebebiyle dünya gündemindedir ve Ortadoğu’nun varlıklı enerji yataklarına alternatif olarak görülür.



Hazar bölgesindeki Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan’ın haiz olduğu petrol rezervleri dünya rezervlerinin % 25’ini, naturel gaz rezervlerinin de % 12’sini oluşturmaktadır.



Hazar ve Orta Asya petrol ve naturel gazının dünya piyasalarına yetişmesi için 3 yol vardır:



**Tengiz – Novorassisk petrol boru hattı (Kazakistan – Rusya)

***Afirav – Şamara boru hattı (Rusya – Rusya)

***Bakü – Tiflis – Ceyhan boru hattı (Azerbaycan – Gürcistan – Türkiye)



Hazar Bölgesindeki petrol ve naturel gazı taşıyacak yeni projeler:



***Türkmenistan -Türkiye – Avrupa (Nabucco) doğalgaz boru hattı

***Kazakistan – Çin petrol boru hattı

***Kazakistan – Türkmenistan – İran petrol boru hattı

***Bakü – Tiflis – Erzurum – Ankara naturel gaz boru hattı



Yeni Enerji Koridorları



Hazar ve Orta Asya ülkelerinden doğuya uzanan boru hatları Afganistan ve İran’ın stratejik önemini artırırken, batıya uzanan hatlar Türkiye’yi bir enerji koridoru haline getirmiştir.



Türkiye varlıklı petrol ve naturel gaz rezervlerine haiz değildir fakat varlıklı petrol havzaları (Hazar ve Ortadoğu) ile büyük bir pazar olan sanayileşmiş Avrupa ülkeleri içinde naturel bir enerji köprüsü konumundadır.



TÜRKİYE’Yİ ENERJİ KORİDORU YAPACAK PROJELER



DOĞU – BATI ENERJİ KORİDORU

KUZEY – GÜNEY – BATI ENERJİ KORİDORU

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Enerji Taşımacılığı
Enerji Taşımacılığı
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/enerji-tasmaclg.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/enerji-tasmaclg.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content