Ev kazaları nelerdir nasıl önlenir?

Ev kazaları nedir? Ev kazaları ile ilgili genel bilgiler ve ev kazalarının önlenmesi için yapılması gerekenler nedir? Kazalar, ya elimizde ...

Ev kazaları nedir? Ev kazaları ile ilgili genel bilgiler ve ev kazalarının önlenmesi için yapılması gerekenler nedir?



Ev KazalarıKazalar, ya elimizde olmayan nedenler, ya da dikkatsizlik yüzünden başımıza gelir. Elimizde olmayan nedenler yüzünden başımıza gelen kazâlardan kendimizi koruyamayız. Bir tren kazâsı, bir otobüsün devrilmesi, ya da bir uçağın düşmesi benzer biçimde vakaları evvelde kestirip, dikkatli, önlemli olmamıza imkân yoktur. Bunlar elimizde olmayan, beklemediğimiz fena olaylardır. Sadece, bu benzer biçimde kazâlar da çok kez bizim bilemeyeceğimiz, görevli kimselerin dikkatsizliğinden, koruma tedbirlerinin azlığından ileri gelir.



Dikkatsizlik yüzünden başımıza gelen kazâlar bizi en fazlaca üzen, zarara sokan olaylardır. İnsanlar, çok eski çağlardan beri, kendilerini korumaya alışmışlardır. Bu, insanoğlunun yaşama duygusundan ileri gelir. Ateşe atlamayız, çökecek bir köprüden geçmek istemeyiz, bilmediğimiz bir ilâcı içmeyiz. Ölmek, yaralanmak korkusu, kendimizi korumaya yarar.



Gelgelelim, dalgınlıktan, dikkatsizlikten kurtulamazsak, bu koruma duygumuz ne kadar köklü olursa olsun, başımıza gelecek fena olaylardan kendimizi de, başkalarını da kurtaramayız.



Kazâyı kadere yormak doğru değildir. «Kazâ geliyorum demez» atasözü sadece elimizde olmayan vakalarla ilgilidir. Evde, sokakta, gezide, iş yerinde dikkatli olursak, bu kazâlarm çoğunun önüne geçer, hem kendimizi, hem başkalarını dertlere sürüklememiş oluruz.



EVDE DÜŞMEK TEHLİKESİ



Ölümle, yaralanmalarla sonuçlanan ev kazâlarının dörtte üçü düşmeden ileri gelir. Düşmenin başlıca sebepleri, cilâlı parkeler, tahtalar, merdivenler, yırtık hah, kilimler, dikkatsizce bırakılan düşürücü öte beri, kırık sandalye, masalar, pencere, kapılardır.



Düşmelerin kimisi elimizde olmayan nedenlerden ileri gelebilirse de, bunların çoğunu birazcık dikkat, birazcık da evvelde alacağımız korunma tedbirleriyle önleyebiliriz.

Çok cilâlanmış, ıslak parke, döşeme üstünde, koşmamak, dikkatli yürümek gerekir. Bu ıslak döşeme üstüne serilen halılar, kilimler de, üstünde ağır eşyalar yoksa, kayar, bizi düşürebilir. Bunu önlemek için halıların altına kauçuk altlık koymak en iyisidir.



Islak tahta merdivenler de tehlikelidir. Bilhassa evlatların koşa koşa inmelerine engel olmalıdır, ihtiyarların bu şekilde ıslak merdivenlerde, döşemede bastona dayanarak adım atması düşmelerine yol açabilir, bundan dolayı baston kayar. En iyisi, bastonun yere değen ucuna lastik koymaktır.



Yırtık halıları, kilimleri, döşemenin kalkık tahtalarını yamayıp düzeltmek, bunlara takılmayı önler.



Banyoda, mutfakta da düşmeler daha çok ayağın kaymasından ileri gelir. Yerde oynamayacak paspaslar kullanmak uygun olur. Banyo küveti içinde düşmelere de sık rastlanır. Bu bakımdan yıkanırken, hele duş yaparken, dikkatli olmalı, kesinlikle bir elle tutunağa dayanmalıdır.



Cam silmek, elektrik ampulü takmak için sandalye, masa üstüne dikkatsizce çıkmak da düşmeye yol açabilir. Üstüne çıkılacak iskemlenin, masanın sağlam olması, bu işlerin bir yardımcıyla yapılması en uygunudur. Pencereleri silmek için, kenarlarına çıkmak çok kez ağır yaralanmalara, ölümle sonuçlanan kazâlara neden olur. Bu, çok dikkat isteyen bir iştir. En iyisi, ucuna bez bağlanan bir sırıkla çok sarkmadan camı silmektir.



Evlatların, pencere ve merdivenden düşmesi sık görülen kazâlardandır. Pencerelerin önüne çocuğun yanaşama-yacağı bir engel koymak, sıkı kapatmak gerekir. Ek olarak evladı hiçbir vakit pencerede, merdivende yalnız bırakmamalıdır.



Dikkatsizce bırakılan öte beri de düşmelere yol açabilir. Merdiven ağızlarına, koridorlara, odada dolaşılan yere bu şekilde takılıcı, düşürücü eşyalar bırakmak iyi değildir. Hem bırakanın, hem de dolaşanın dikkatsizliği tehlikeli düşmelere neden olur.



KİBRİTE, BENZİNE DİKKAT



Evde çok olan yanma olaylarının başlıca sebebi dikkatsizliktir. Yanmalar daha çok evlatların başına gelir. Kibrit, çakmak, ispirto, benzin benzer biçimde parlayıcı maddeleri evlatların ulaşamayacağı yere koymalıdır. Çok kullanılan kibritler, çakmaklar ortada duracağından, çocuğun bu tarz şeyleri kullanmamasına dikkat etmelidir.



Parkeleri parlatmak, elbiseleri temizlemek, çakmaklara koymak için kullanılan benzin ile, yakmak için kullanılan gaz, ispirto alevden uzakta bulundurulmalıdır. Çok kez parkeler, elbiseler benzinle temizlenirken parlamalar olur. Birçok yangınların, yanmaların sebebi budur.



Evlatların başına gelen en mühim yanmalar, mangal, soba, elektrik ütülerinden olur. Mangal, soba bulunan o-dada minik evlatları bırakmamalıdır. Sobaların üstünde bırakılan kaynar su tencereleri de çocuklar için tehlikelidir. Haşlanma olaylarının bir çok hep bu yüzden olur.



Ateş üstündeki kızgın tencere, tencere, sahan benzer biçimde kaplan, ateş geçirmeyen bir tutamağı yoksa, ıslak bir bezle tutup almalıdır. Kap havagazı ocağında ise, ocağı söndürüp almak daha iyidir.



YEMEKLERDEN ZEHİRLENMELER NEDEN İLERİ GELİR?



Evde sık sık olan, kimisi de ölümle sonuçlanan zehirlenmeler, en fazlaca, kaplardan, yiyeceklerden, ilâçlardan, öldürücü gazları koklamaktan olur. Titiz davramlır, dikkat edilirse bu benzer biçimde kazâ-lar kolayca önlenebilir.



Yiyeceklerden zehirlenme, daha çok bayat balık, bayat pasta, bayat dondurma, yumurtalı bayat çörekler, bozuk etler, pişirilirken içine düşen mikroplu, zehirli böceklerden olur. Yiyeceklerimizi alırken, pişirirken dikkatli davranırsak tehlikeli olayların önüne geçmiş oluruz.



Zehirlenmeyi doğuranlardan biri de ilâçlardır. Bu tarz şeyleri 1) zehirli, 2) zehirsiz diye ikiye ayırabiliriz. Zehirli, tehlikeli olan fare zehiri, DTT, lizol, tuzruhu benzer biçimde ilâçlar, evlerde, mikrop öldürücü, böcek öldürücü olarak kullanılır. Bu tarz şeyleri ayrı bir dolapta, kilit altında sakla-malı, üstüne adını yazmalıdır. îçinde yüksek seviyede zehirli madde bulunan böcek öldürücü sert ilâçlar yapılırken odada kalmamak, evden dışarı çıkmak, sonrasında pencereleri açmak gerekir.



Doktorun bilgisi olmadan çok ilâç a-lanlar da zehirlenebilir. En rahat haplar, meselâ aspirin, kinin, piramidon, optalidon gibileri de bunlar arasındadır. Kullanılan ilâçları evlatların erişemeyeceği yerde bulundurmak şarttır.



ZEHİRLEYİCİ GAZLAR

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Ev kazaları nelerdir nasıl önlenir?
Ev kazaları nelerdir nasıl önlenir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ev-kazalari.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ev-kazalar-nelerdir-nasl-onlenir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ev-kazalar-nelerdir-nasl-onlenir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content