Garip Poetikası Nedir

a. Mısracı zihniyete, vezin ve kafiyeye karşı olma: “Alışılmışın haricinde şeyleri”söyledikleri için kendilerinim garipsenmesi icap ett...

a. Mısracı zihniyete, vezin ve kafiyeye karşı olma:



“Alışılmışın haricinde şeyleri”söyledikleri için kendilerinim garipsenmesi icap ettiğini bu nedenle bu harekete“garip” adını verdiklerini söyleyen garipçiler, mısracı zihniyete vezin vekafiyeye karşı olduklarını poetikalarında belirtmişlerdir. Onlara bakılırsa şiirde cümleyapısı vezin ve kafiyeler vasıtasıyla bozuluyordu. Ilk başlarda hatırda tutmak içinyani; yalnız hafızaya destek olmak için kullanılmasına karşın onda sonradanbir güzellik bulunduğunu onu aynı vezinle kullanmayı insanların marifet saydığınısöyleyen garipçiler: oysa vezin ve kafiye olmadan da şiir yazılabileceğinisöylemişlerdir.Uyumlu bir şiirin yazılabileceğini fakat bunların belirgin kalıplarda insanlarasunulmaması icap ettiğini öne sürmüşlerdir.

b. Teşbih ve istiare şeklinde tüm söz oyunlarına karşı olma:



Şžiirde mümkün oldukça tabiiliği korumak için çaba sarfeden garipçiler, tabiatı zekâ ile değiştirdiği için teşbih veistiareden uzak duruyorlardı. Benzetme edatı olan “gibi” yi şiirlerinde hiçkullanmıyorlardı. Onlara bakılırsa şiire sokulan söz sanatları insanoğlunun yüzlerce yıllıkzevkine ait bir üründür ve günümüz insanlarını hiç bir zaman doyum etmeyecektir. Hatta bugörüşten yola çıkarak bir asır önceki şiir sanatını kullanmak dahi onların tabiriyleson aşama gariptir. Garipçilerin söz sanatlarına bu karşı çıkışlarının bir diğernedeni de geleneğe karşı olmalarıdır.

c. Şžiir için ayrı, hususi bir şiir dilini reddetme:



Bilinmiş olduğu şeklinde Ahmet Haşim’egöre şiir duygulanmak için yazılmalıydı ve şiirin kendine özgü bir lisanı olmalıydı. Bir çok yönüyle Haşim’in şiir görüşünün karşısında olan Garipçiler, AhmetHaşim’in bu görüşüne de tam ters bir görüş üzerindeydiler. Basitlik ve saflığınönemini korumak için çaba sarfeden garipçilere bakılırsa “şiirin hususi bir lisanı yok”tu. Şžiir günlükkonuşma dili basitliğinde olmalıydı.

d. Şžiirde tüm geleneklere karşı çıkma:



Garipçilere bakılırsa şiir bütüngeleneklerden uzaklaşmalıydı. Bu görüşten yola çıkan Garipçilere göreyıkmaktan korkmamak gerekliydi. Ama; yıkanlar da iki kısma ayrılıyordubunlar: Yıkmanın lüzumunu bilenler ve yıkıldıktan sonrasında yerine yeni bir şeyioluşturanlardı ki kendi tabirlerine bakılırsa bu insanoğlu devrimciydi. Bir de niyeyıktığını bilmeyenler sırf yıkmak için yıkanlar vardı…“Yapıyı temelinden değiştirmelidir. Bizler senelerden bu zamana kadar zevkimize ve irademizehükmetmiş, onları atama etmiş, onlara biçim vermiş, edebiyatların can sıkan vebunaltıcı tesirinden kurtulabilmek için o edebiyatların bizlere öğretmiş olduğu herşeyi atmak mecburiyetindeyiz” 1 diyorlardı.

e. Tedahüle Karşı çıkma:



Sanatta tedahüle doğrusu bir sanatın öğenin bir başkasanatın içine dahil edilmesine karşı çıkıyorlardı ki bu da onların AhmetHaşim’in â€œŞžiirin lisanı söz ile musiki içinde sözden ziyade musikiye yakın…”görüşüne tepki gösterdiklerinin belirgin bir göstergesidir. Onlara bakılırsa bir sanatınmalzemesi bir başka sanat içinde layıkıyla kullanılamazdı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Garip Poetikası Nedir
Garip Poetikası Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/garip-poetikas-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/garip-poetikas-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content