Geçmişten Günümüze Demokrasi Çalışmaları

Geçmişten günümüze demokrasi emekleri nedir? Demokrasinin doğuşu, gelişimi ve meydana getirilen emekler hakkında bilgi. Geçmişten Günümüze ...

Geçmişten günümüze demokrasi emekleri nedir? Demokrasinin doğuşu, gelişimi ve meydana getirilen emekler hakkında bilgi.



Geçmişten Günümüze Demokrasi Emek harcamaları



Demokrasi terimi günümüzde tesirini giderek artıran bir unsurdur. Bu anlayış insanlığın var olduğu süreç içinde devamlı bir gelişme göstermiş ve tesirini artırmıştır.



1) Demokrasinin Doğuşu ve Gelişimi



Yunan kent devletlerinde sınıflararası çatışmaların başlaması üstüne DRAKON, SOLON ve KLİSTENES adlı kanun koyucular koydukları kurallarla demokrasinin başlamasını sağlamışlardır. Solon, asaletten meydana gelen derslik ayrılıklarını kaldırmış, KLİSTENES ise halk meclisi kurarak halkı yönetime katmıştır.



2) 12 Levha Kanunları (M.Ö. 451)



Romada sınıflararası çatışmadan doğan sorunları çözmek için hazırlanan kanunlardır. Bu kanunlar bir tek Roma hukukunun değil bir çok ülke tarafınca İnsan Hakları Beyannamesi’nin de temeli sayılmıştır. Bu kanunlarda iki derslik arası hakkaniyet ve dürüstlük mekanizması kurulmuştur.



3) Roma Yurttaşlık Bildirgesi (MS. 212)



Roma İmparatorluğu sınırları içinde doğan hepimiz yurttaş kabul edilmiş ve yurttaşlık haklarından yararlanabileceği belirtilmiştir.



magna-carta



4) Magna Carta (MS. 1215)



İngilterede kralın yetkilerini sınırlayan halkın şahıs haklarını, hak ve özgürlüklerini tanıyan ve korumuş olan bir sözleşmedir. Bu sözleşmede kimsenin yargılanmadan cezalandırılmayacağı ve kimsenin haksız yere sürgüne gönderilemeyeceği kabul edilmiştir.



5) Aydınlanma Çağı



17. ve 18. yüzyıllarda J. Jack Rousseau ve Locke şeklinde temsilciler ile beraber insan hakları düşüncesi gelişmeye adım atmıştır. Oluşturdukları “Naturel Hukuk Anlayışı” ile insanların doğuştan ve devredilemez hakları bulunduğunu, bu hakların devletin varlığından ilkin geldiğini, dolayısıyla devletin insan haklarına saygı göstermesi icap ettiğini savunmuşlardır. Bu görüşler anayasal demokrasinin temellerini atmıştır.



6) İnsan Hakları ve Yurttaşlık Bildirgesi (1789)



Fransız İhtilali sonrasında kabul edilen bir bildirgedir. Bu bildirgede temel insan hakları, özgürlük, iyelik, eşitlik ve hakkaniyet şeklinde fikirler dile getirilmiş bu fikirler sonrasında tüm toplumlar tarafınca benimsenmiştir.



7) İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi (1948)



II. Dünya savaşı sonrası devletler, insanlığa ve insan haklarına meydana getirilen saldırıları önlemeye çalışmışlar bu emekler sonucu İnsan Hakları Bildirgesi kabul edilmiştir.



Bildirgede başlangıç bölümünden sonrasında 30 maddeye yer verilmiştir. Bu maddelerde ilkin insanoğlunun kişiliğine bağlı haklar ve siyasal özgürlükleri açıklanmış sonrasında yaşama hakkı, şahıs güvenliği, işkence yasağı, kölelik yasağı şeklinde temel hak ve özgürlükler yer almıştır.



Yasalar önünde eşitlik hususi yaşamın korunması din, vicdan ve inanç özgürlükleri her insanın ülke yönetimlerine katılabilme hakkı bu bildirgede işlenmiştir.



berlin-duvari-yikilisi



8) Berlin Duvarı’nın Yıkılışı (1990)



II. Dünya savaşı sonrasında Almanya’nın ikiye ayrılmasına, Doğu bölgesinin Sovyet nüfuzuna Batı bölgesinin ise ABD ve İngiliz nüfuzuna girmesine karar verilmiştir.



Bölgeler arası geçişi engellemek için 1961’de 43 km’lik bir duvar BERLİN şehrini ikiye ayırmıştır. Demokrasinin engeli olan bu duvar 3 Ekim 1990’da yıkılmış iki Almanya birleşmiş ve demokrasinin yayılmasına zemin hazırlamıştır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Geçmişten Günümüze Demokrasi Çalışmaları
Geçmişten Günümüze Demokrasi Çalışmaları
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/magna-carta.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gecmisten-gunumuze-demokrasi-calsmalar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gecmisten-gunumuze-demokrasi-calsmalar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content