Gliserin nedir ve gliserinin özellikleri nedir? Gliserin’in elde ediliş sistemleri,metotları ve endüstride kullanım alanları Su şeklinde du...
Gliserin nedir ve gliserinin özellikleri nedir? Gliserin’in elde ediliş sistemleri,metotları ve endüstride kullanım alanları
Su şeklinde duru, şurup yoğunluğunda, yağımsı ve tatlı leziz bir sıvıdır. Suda rahatlıkla erir. Kaynama noktası 290° dir. Şekerlerin hususi şekilde mayalanması ile elde edilir. Bu mayalamada bayağı mayaya bir tek sodyum sülfit katılır. Glikozun yarısı gliserin haline geçer.
Bu yöntem İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’da askeri maksatlar için gliserine duyulan büyük gereksinim dolayısı ile bulunmuştur. Bu usule, bu durumu bulan bilginlerin adlarından dolayı Connstein-Lüddecke ismi verilir.
ABD’da varlıklı petrol kaynakları olduğundan gliserin «propilen» adındaki bileşikten yapılır. En eski, kolay ve ucuz usul tabii yağlardan sabun yapılırken gliserin elde etme usulüdür. Çünkü yağlar yağ asitlerinin gliserinli bileşiğidir. Sabun yapımında yağ asitleri sodyum ya da potasyumla birleştirilerek tuz meydana gelirken gliserin ayrılır.
Gliserinin nitrik asitle meydana getirmiş olduğu «ester» ismi verilen bileşik patlayıcı maddeler endüstrisinin en mühim bileşiğidir. «Trinitro gliserin» denilen bu bileşik çok şiddetle patlar. Her hangi bir tesir olmadan kendi kendine de patladığı için tehlikelidir, pek kullanışlı değildir.
Gliserin, endüstrinin en fazlaca mum ve sabun yapımı kollarında kullanılır. Bundan başka kullanıldığı en mühim alanlar, tütün, şeker ve mürekkep şeklinde maddelerin kurumasını önlemek; kumaştaki çay ve kahve lekelerini çıkarmak; donmayı geciktirme özelliği olduğundan otomobil radyatörleri ve gaz sayaçları şeklinde makinalarda donmayı önlemek; deriyi yumuşattığı için çatlamalara engel olmak suretiyle yüze ve ellere sürmek; kozmetik ve wc sabunu yapım etmek şeklinde işlerdir.
YORUMLAR