Granit Hakkında Bilgi (Kısaca)

Granit ile ilgili temel ve genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Granit nedir granit özellikleri Bir kaya çeşididir. Bileşiminde kuva...

Granit ile ilgili temel ve genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Granit nedir granit özellikleri



Granit Taşlar



Bir kaya çeşididir. Bileşiminde kuvars, feldsbat ve mika bulunur.



Açık renkli bir kaya çeşidi olan granitin billurları çıplak gözle bile görülür. Bunlar anıt ve başka yapılarda kullanılan cilalı granit taşlarına bakmakla kolayca görülebilir.



Granit volkanik kayadır. Bugün yeryüzündeki granitlerin hepsi vaktiyle yerin kilometrelerce derinliğinde erimiş lav halindeydi. Bunlar yer altında ağır ağır soğudukları için iri granit billurları meydana geldi. Yanardağ patlamaları ile yeryüzüne çıkan granit kütleleri çok acele soğuduklarından billurları minik kaldı. Bu tip granite «diyolit» denir ki bileşim bakımından granitin aynıdır; yalnız, billurları gözle görülmez, sadece mikroskopla görülebilir.



Başka bir granit çeşidi de «granit porfiri» dir. «Somaki» de denen bu çeşit granitte feldsbat billurlarının boyu 10 santim kadardır, başka billurların arasına serpiştirilmiş durumdadır. (Bakınız Mermer)



Yerin altında oluşan granit kütleleri değişen çağlar süresince meydana gelen yer hareketleriyle yeryüzüne çok yakınlara gelmişlerdir. Buralardan çıkarılarak kullanılırlar.



Çok dayanıklı bir taş olması bakımından, granit, yapı işlerinde çok aranır. Granitin 2,5 santimetrekaresi 8 – 10.000 kiloluk bir basınca katlanabilir. Ek olarak, cilalanmaya pek elverişli olması da graniti aranan bir taş haline getirmiştir, birçok anıtlarda kullanılır. Bilhassa Finlandiya’nın kırmızı graniti bu iş için çok aranır.



Yapı işlerinde çok kere bileşimi başka olmasına rağmen granite benzeyen başka taşlar granitle karıştırılır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Granit Hakkında Bilgi (Kısaca)
Granit Hakkında Bilgi (Kısaca)
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/granit-taslar.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/granit-hakknda-bilgi-ksaca.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/granit-hakknda-bilgi-ksaca.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content