Gravür Nedir ve Gravür Nasıl Yapılır?

Gravür nedir ve gravür iyi mi yapılır? Gravür yapma teknikleri ve gravürün özellikleri hakkında genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. ...

Gravür nedir ve gravür iyi mi yapılır? Gravür yapma teknikleri ve gravürün özellikleri hakkında genel bilgilerin yer almış olduğu yazımız.



Bir ağacın ya da madeni levhanın kazınması ile elde edilmiş fotoğraf şeklidir, aynı resimden birkaç kopya elde etmek için kullanılır. Gravür, direkt doğruya fotoğraf değil, kağıda basılmak, için meydana getirilen bir çeşit kalıptır. Meselâ dünyanın en meşhur ve en kıymetli Japon estampaları, (Japon kağıdına basılarak çoğaltılmış tek ya da çok renkli resimler) tahta üstüne oyma kalıplarla, elde edilir.



Gravür sanatı, çok eskiden beri biliniyordu. Sadece, ilk gravürcüler, istenilen resmi «adam» (kabartma), ya da «dişi» (çukur) olarak taşlara kazıyorlar ve tek bir tane olarak kullanıyorlardı: Eski Mısır anıtlarındakî hiyeroglifler bir çeşit gravür sayılır. Bizim eski gömüt taşlarımızdaki, anıtlarımızdaki yazıtlar da taş üstüne gravürdür. Sadece, bunlar, uygulama seçimi bakımından gravürdür. Yoksa gravür sanatının aslolan gayesi, resmi kalıptan basarak çoğaltmaktır. Basım işleri ve klişecilik çok ilerlemiş olmasına rağmen bugün dünyanın her yerinde gene gravür, Güzel Sanatlar’ın bir dalı olarak rağbet görüyor.



Çeşitli gravür şekilleri vardır. Belli başlıları şunlardır:



Kuru Gravür. — Çelik kalemle bakır ya da bir başka maden levha üstüne direkt doğruya meydana getirilen gravürdür. Burada resmin siyah çizgileri beyaz olarak görünecektir, bundan dolayı kazılmıştır, baskıda mürekkep tutmaz.



Helyogravür. — Üstüne ışıktan etkilenen bir katman sürülmüş madenî levhaya lüzumlu fotoğraf çizildikten ya da aksettirildikten sonrasında bunun bir asitle indirilmesidir. Elde edilmiş kalıpta çizgiler kabartma da görünebilir. O süre, baskıda çizgiler siyah görünecektir.



Ofort. — Üstüne asitten etkilenmiyen bir mum tabakası sürülmüş madenî levhanın bu kısmı, sivri uçlu bîr kalemle kaldırılmak suretiyle fotoğraf yapıldıktan sonrasında, levhanın nitrik asidine batırılmasiyle elde edilmiş gravürdür. Burada da çizgiler «dişi» dir, şu demek oluyor ki çukurda kalır. Kalıp kâğıda basılınca siyah bölgeler beyaz görünür.



Porogravür. — Ağaç bir yüzey kızgın demirle yakılmak yolu ile elde edilmiş gravürdür. Estamp basmaktan ziyade tek kopye olarak kullanılır. Ağaç yüzey üstüne, yakarak, istenildiği şekilde fotoğraf yapılabilir. Yalnız, ara tonlar elde edilemez.



Linolyum. — Teknik bakımdan gravürdür. Yumuşak bir madde olan linoleumun üstüne ilkin fotoğraf çizilir. Sonrasında kesilerek gereksiz bölgeler çıkarılır. Adam ya da dişi netice alınabilir. Linolyum bir siljndirle mürekkeplenip basılırsa aynı resimden birçok kopya elde edilir. Linolyum yumuşak olduğundan bu teknikle fazla detaylı, çizgileri ince fotoğraf basılamaz.



Basım işlerinde klişecilik ilerlemeden ilkin şimşir ağacı üstüne meydana getirilen gravürler kullanılırdı. Taş baskısı fotoğraf, ve afişler ise ofort tekniğiyle yapılırdı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Gravür Nedir ve Gravür Nasıl Yapılır?
Gravür Nedir ve Gravür Nasıl Yapılır?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gravur-nedir-ve-gravur-nasl-yaplr.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/gravur-nedir-ve-gravur-nasl-yaplr.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content