Almanların dünyaca meşhur masal yazarları olan Grimm Kardeşlerin yaşamı ile ilgili kısa ve temel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Grimm ...
Almanların dünyaca meşhur masal yazarları olan Grimm Kardeşlerin yaşamı ile ilgili kısa ve temel bilgilerin yer almış olduğu yazımız. Grimm Kardeşlerin yaşamı
Tanınmış iki Alman masal yazarıdır. Grimm Kardeşler’in masallarından asla eğer olmazsa bir kaç tanesini dinlememiş bir çocuk yoktur denilebilir. Bu masallar dünyanın neredeyse tüm dillerine çevrilmişlerdir. “Pamuk Prenses ile Yedi Cüceler”, “Rapunzel” bunların önderlik yapar. Grimm Kardeşler, köy köy, kasaba kasaba dolaşarak halk içinde yayılmış olan masalları toplamışlar, daha da güzelleştirerek yazmışlardır. Ek olarak Alman dilini de incelemişler, dilin bugünkü halini almasında mühim rol oynamışlardır.
Jacob Grimm ( 1785-1863) ile Wilhelm Grimm ( 1786-1859) altı çocuklu bir ailenin son iki çocuğuydular. Avukat olan babaları hemen hemen genç yaşta, evlatları pek küçükken ölmüştü. Oldukça varlıklı bir teyze evlatların bakımını üstüne aldı. İki kardeş okula birlikte gidiyorlar, evde de aynı odada yatıp kalkıyorlardı. Birbirleriyle oldukça iyi geçinirlerdi. Yetiştikleri vakit, babaları benzer biçimde, avukat olmayı düşünüyorlardı. 1802’de Marburg Universitesi’ne yazıldılar. Jacob devrin tanınmış hukukçusu Savigny’den ilk hukuk bilgisini aldı. Meşhur hukukçu ona Ortaçağ insanlarının hayatları hakkında da ilgi çekici bilgi vermiş, delikanlıda geçmişi öğrenmek isteğini uyandırmıştı.
Grimm Kardeşler, kütüphaneciliğe de merak sarmışlardı. Üniversiteyi bitirdikten sonrasında Göttingen’e yerleşip orada çalışmaya başladılar. Jacob üniversitede hem öğretmenlik, hem de kütüphanecilik yapıyordu. Wilhelm de kardeşinin idaresindeki kütüphanede çalışıyordu.
Wilhelm’in evlenmesi, iki kardeşin beraber yaşamalarını değiştirmedi. Gene eskisi benzer biçimde aynı çatı altında yaşadılar. Birkaç yıl sonrasında kardeşler Berlin Universitesi’ne profesör oldular. İkisi de bilim mevzularında eserler yazıyorlardı. Jacob kitap yazmaya Wilhelm’den daha çok meraklıydı. Yazdığı Almanca Gramer kitabı, dil mevzusunda yazılmış eserlerin en güzellerinden biriydi. Ondan sonra iki kardeş bir Almanca sözlük yapmaya koyuldular, bir taraftan da Alman halk bilgisiyle ilgileniyorlardı. Boş vakitlerinde Almanya’yı karış karış gezip halk masalları toplamaya koyuldular. On üç yıl devam eden arama sonunda toplanan masalları bir kitap halinde yayınladılar.1812’de gösterilen bu ilk kitabından sonrasında 1815’te ikincisi, 1822’de de üçüncüsü çıktı.
Grimm Kardeşler’in masalları bir tek çocuklar için düzenlenmiş masallar değildi. Her insanın zevkle okuyacağı masalları seçmişler, bu tarz şeyleri oldukça açık bir üslupla yazmışlardı.
YORUMLAR