Güney Cephesinde Kimlerle Savaşıldı?

Ulusal Savaşım yıllarında Cenup Cephesinde kimlerle nerelerde ne şeklinde savaşlar yapılmış oldu? Cenup Cephesinde kimlerle savaştık, çarpış...

Ulusal Savaşım yıllarında Cenup Cephesinde kimlerle nerelerde ne şeklinde savaşlar yapılmış oldu? Cenup Cephesinde kimlerle savaştık, çarpışmaları hakkında bilgiler.



GÜNEY CEPHESİNDEKİ ÇARPIŞMALAR



Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7. maddesini bahane eden İngilizler, 1919 yılının başlarından itibaren Adana, Antep, Urfa ve Maraş’ı işgal etmişlerdi.



Bu işgal sebebiyle bölge halkı protestolarda bulundu ve örgütlenmeye başladı. Ama İngilizler girdikleri yerlerde yönetime müdahale etmedikleri ve halkın onuruna dokunacak hareketleri yapmaktan kaçındıkları için silahlı bir direniş ile karşılaşmadılar.



Bir süre sonra, İngilizlerle Fransızlar içinde meydana getirilen anlaşma gereği bu yöre Fransızlara terk edildi. Fransızlar girdikleri yerlerde Ermenilerle ortaklaşa iş içine girerek yöre halkına baskı hayata geçirmeye başladılar. Bunun üstüne Cenup ve Güneydogu’da Fransızlara karşı cepheler oluşmaya başladı.



Sivas Kongresinde, güneyde Kuva-i Milliye direnişinin örgütlenmesine karar verildi.



Güneydeki Kuva-i Milliye, Garp Cephesi’ndekinden oldukça farklıydı. Çünkü burada halkın tamamı, Temsil Kurulu’nun burada görevlendirdiği subaylarla tamamen kaynaşmış, topyekün bir muharebeye başlamıştı.



Adana Cephesi’nde Fransızların aslolan gayesi Kilikya diye adlandırdıkları Adana ve yöresini sömürge haline getirmekti. Bu sebeple Ermeni azınlığa dayanarak bölge halkına baskı ve zulüm hayata geçirmeye başladılar.



Bölge halkı, Fransız birliklerine karşı mücadeleye girişti. Dar imkânlarla savaşan yurtseverler Fransızlara bir sürü kayıplar verdirttiler.



Antep’te İngilizlerin kenti Fransızlara terketmeleri; halkta, işgalin geçici olmadığı düşüncesini doğurdu. Bunun üstüne mitingler düzenlenerek Fransız işgali protesto edildi ve direniş sonucu alındı. Fransızlar, halkın kuvvetli direnişi karşısında ama bir sene sonrasında Antep’e girebildiler.



Halkın yoğun direnişine karşı koyamayan Fransızlar Maraş (11 Şubat 1920) ve Urfa’yı (11 Nisan 1920) terketmek zorunda kaldılar.



Güneybatıda; İtalyanların işgal ettikleri yerlerde herhangi bir çatışma olmadı.



Bunun sebepleri;



1. İtalyanların, Ege Bölgesi’ni kaptırdıkları, Yunanlılara karşı büyük bir hiddet içinde olmaları



2. Yunanlılardan öç alabilmek için Kuvayi Milliye’yi desteklemeleri ve Yunanlılardan kaçanları korumaları



3. İleride ekonomik bakımdan sömürebilmek için yöre halkıyla iyi geçinmeye itina göstermeleri



Tertipli ordunun kurulup, askeri başarıların elde edilmesi üstüne İtalyanlar işgal ettikleri yerlerde kalamayacaklarını anlamış, bir süre sonrasında yurdumuzu terk etmişlerdir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Güney Cephesinde Kimlerle Savaşıldı?
Güney Cephesinde Kimlerle Savaşıldı?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/guney-cephesinde-kimlerle-savasld.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/guney-cephesinde-kimlerle-savasld.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content