Halk Şžiiri Nedir

Halk Şžiiri Nedir Anonim Halk Şžiiri Nazım Şekilleri: 1 - MÂNİ: Halk şiirinde en ufak nazım biçimidir. Yedi heceli dört dizeden oluşur. uya...

Halk Şžiiri Nedir

Anonim Halk Şžiiri Nazım Şekilleri:




1 - MÂNİ: Halk şiirinde en ufak nazım biçimidir. Yedi heceli dört dizeden oluşur. uyak düzeni aaxa şeklindedir. Birinci ve üçüncü dizeleri özgür, ikinci ve dördüncü dizeleri uyaklı mâniler de vardır (xaxa).

Mânilerin ilk iki mısrası uyağı doldurmak ya da temel düşünceye bir giriş yapmak için söylenir. Temel his ve fikir son dizede ortaya çıkar. Başlıca mevzusu sevgi olmakla beraber bunun haricinde türlü mevzularda da yazılabilir.

Le beni eyle beni
İpek yorgan düreyim

Elekten ele beni
Aç koynuna gireyim

Alacaksan al bundan böyle Açıldıkça ört beni

Düşürme dile beni
Var olduğun bileyim

Birinci mısrası yedi heceden az olan mâniler de vardır. Dizeleri cinaslı uyaklarla kurulduğu için bu şekilde mânilere “Cinaslı Mâni” ya da “kesik Mâni” denir.

Bugün al
Sürüne

Yârim giymiş bugün al
Madem çoban değilsin

Şžâd edersen bugün et Ardındaki sürü ne

Can alırsan bugün al
Ben bir körpe kuzuyum

Al kat beni sürüne

Beni bu şekilde yandıran
Sürüm sürüm sürüne


2- TÜRKÜ: Türlü ezgilerle söylenen anonim Halk şiiri nazım biçimidir. Söyleyeni belirgin türküler de vardır. Halk edebiyatının en varlıklı alanıdır. anadolu Halkı tüm acılarını ve sevinçlerini türkülerle dile getirmiştir.

türkü iki bölümden oluşur. Birinci bölüm aslolan sözlerin bulunmuş olduğu bölümdür ki buna “bent” ismi verilir.

İkinci bölüm ise bentlerin sonunda yinelenen nakarattır. Bu kısma “bağlama” ya da “kavuştak” denir.

türküler, çoğu zaman yedili, sekizli, on birli hece kalıplarıyla yazılmıştır. Mevzuları çok değişik olabilir. Ninniler de bu gruptandır.

Söğüdün yaprağı narindir narin

İçerim yanıyor dışarım serin
( bent )

Zeynep’i bu hafta ettiler gelin
Zeynebim Zeynebim anlı Zeynebim
Üç köyün içinde şanlı Zeynebim
(nakarat )



Halk Şžiirlerinin Ortak Özellikleri:




Halk şiirleri, yüzyıllarca, kuşaktan kuşağa halkın dilinde dolaşıp günümüze ulaşmayı başarmaları ile ehemmiyet verilmeyi hakediyor.


Ozanlar, sevdikleri ve sevmedikleri herşeye karşı tepkilerini sazları eşliğinde şiirler okuyarak dile getirmişler ve bu şiirler halk tarafınca o şekilde beğenilmiş ki yazıya dökülmeden, dilden dile dolaşarak günümüze kadar gelebilmişler. Halk şiirinin büyüsü, çarpıcılığı burada.


Şžiirler, herhangi bir kritere gore seçilmeden bu sayfada yer alacaklar. Bugüne ulaşmayı başarmış her şiir, bu konuyu aslına bakarsan hakediyor.

Şžu anda Yunus Emre, Dadaloğlu, Kuloğlu, Pir Sultan Abdal, Köroğlu ve Aşık Veysel'e ait bir çok şiir, bununla birlikte yüzden fazla halk şairine ait örnekler var. Bunlara yenileri de eklenecek.

Şžiirler, ne kadar çok kişiye ulaşabilirlerse, o denli iyi. Bundan dolayı, şiirleri sayfalarınızda yayınlamak isterseniz asla çekinmeyin. Yalnızca şiirleri ya da şairleri değiştirmemeye itina gösterin. Bugüne, bizlere ulaşanı, elden ele bizlerden sonraya taşıyalım.




DİVAN ŞžİİRİNİN VE HALK ŞžİİRİNİN ÖZELLİKLERİNİN ÖRNEKLERLE KARŞžILAŞžTIRILMASI




Halk Edebiyatı

• Halkın geleneksel dili ve zevkiyle oluşmuş mütevazi bir dili vardır.

• Halk şiiri eski Türk şiirinin vezin, şekil ve uyak bakımından devamıdır. Hece vezni esasına dayanan ölçü kabul edilmiştir.



Divan Edebiyatı

• Divan Edebiyatı’nın dili Farsça, Arapça, Türkçe karışımı ağır bir dildir.

• Divan şiiri, kurallarını Arap ve İran Edebiyatı’ndan almıştır. Aruz ölçülerinden Türkçe’nin yapısına en uygun olanları seçilmiştir.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Halk Şžiiri Nedir
Halk Şžiiri Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/halk-siiri-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/halk-siiri-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content