Hammadde Nedir

İşlenmemiş maddelerin tabii haline ham madde denir. Kendiliğinden, bir dış zorlama olmadan ve insan eliyle yapılmamış maddeler naüreldir. Ta...

İşlenmemiş maddelerin tabii haline ham madde denir. Kendiliğinden, bir dış zorlama olmadan ve insan eliyle yapılmamış maddeler naüreldir. Taş, yün, toprak, odun, sebze, hava, su, meyve ve tahıllar, tabiatta bulunan maddelerdir. Tabii madde olarak adlandırılan bu maddeler, türlü ürünleri elde ederken ham madde olarak kullanılır. Koyunların kırkılmasından elde edilmiş yün, tabii bir ham maddedir. Zeytin de işlenebilen bir maddedir. Zeytin; kahvaltılık zeytin, zeytinyağı ve zeytin ezmesi elde edilirken ham madde olarak kullanılır.


Hammadde Nedir



Hammadde, endüstride bir ürün ya da yapının elde edilmesinde kullanılan lüzumlu bileşenlerin işlenip elde edilmesinden önceki durumudur. Bu terim büyük bölümü vakit doğadan elde edilmiş ve hemen hemen işlenmemiş ya da çok az işlem görmüş maddeleri söylemek için kullanılır. Demir cevheri, kereste, ham petrol hammadeye örnek olabilecek materyallerdir.

Hammaddeler sonsuz değildir ve kendilerini yenileyip yenileyememelerine bakılırsa iki başlık altında toplanırlar. Kendilerini yenileme yetisi olmayan hammaddeler genel anlamda doğadan elde edilenlerdir. Uranyum, fosfatlar, demir, bakır, altın şeklinde madenler ve kömür, petrol, doğalgaz şeklinde fosil yakıtlar bu gruba girerler. Bu tür şeyler, belli başlı bir vakit dilimi içinde yeryüzünün kendi içinde oluşumuşlardır ve tükendiklerinde yeniden oluşmaları gene uzun vakit alacaktır.

Pamuk, keten, hindistancevizi ve ten şeklinde çok türlü kendini yenileyebilen hammaddelerin ise devamlılığının sağlanması için temiz bir çevre gereklidir. Bir ülkenin ekonomisinde hammadde kaynaklarına haiz olmak ya da bu kaynaklara yakın bir noktada olmak en mühim özelliklerdendir. Petrol yatakları üstünde kurulan ülkeler ve çok türlü nebat örtülerinin bulunmuş olduğu ekvatoral dönem ülkeleri bu hammaddeleri pazarlayarak ekonomilerini diri tutmaktadır.
Hammaddeler 2 ayrılır.
1. Kendini Yenileyebilen Hammaddeler : Kendilerini yenileyebilen kaynaklardan, porno genellikle da diri doğadan elde edilenlerdir.
2. Kendini Yenileyemeyen Hammaddeler : Kendilerini yenileyemeyenler ise daha çok cansız doğadan elde edilir. Uranyum, fosfatlar, demir, bakır, altın ve fosil kökenli yakıtlar, kısaca kömür, petrol ve tabii gaz bunlardandır. Bu hammaddeler yerkürenin tarihinde uzun vakit süreleri içinde oluşmuşlardır ve kullanılıp tükendikleri vakit da bizim için tümüyle yitirilmiş olacaklardır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Hammadde Nedir
Hammadde Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/hammadde-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/hammadde-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content