höyük: araplarin "tell" ya da "tal", perslerin "tepe" diye adlandirdiklari höyükler,eski yerlesmelerin yikilma...
höyük: araplarin "tell" ya da "tal", perslerin "tepe" diye adlandirdiklari höyükler,eski yerlesmelerin yikilmasi ya da dogal tahribi sonrasinda onlarin kalintilariyla olusmus dogal olmayan tepeciklerdir.
ilk çaglarda insanoğlu hemen hemen yerlesik düzende yasamadiklarindan,çogunlukla da agaç kovuklarinda ve magaralarda barindiklarindan höyüklere rastlanmaz.ama neolitik çagdan itibaren kurulan topraga bagimli yerlesmeler,çesitli felaketlerle yikilip yok olurlar;zaman içinde bunlarin düzeni doğal olarak bir toprak katmaniyla kaplanir. çogu süre da bu yikintinin üstüne baska bir topluluk gelip yerlesir;ya da yikilan kendin eski sahipleri sehri yeniden yeni bastan bayındır ederler. hep ayni yere gelip yerlesmesinin sebepleri arasinda,yörenin cografi özellikleri,iklim sartlari ve toprak verimliligi ile su şartları basta gelmektedir.
iste,bu şekilde kültür kalintilarinin bulundugu tepeler höyük karakteri tasirlar. örnegin, çanakkale'nin 25 km.güneyindeki troia'da ,bilimsel kazilar sonucu 9 katli bir yerlesimin varligi kati olarak saptanmistir. diger bazi örnekler olarak çorum-alacahöyük ve karahöyük, kayseri-kültepe,keban yöresindeki norsuntepe ile şimal suriye'deki tell halaf,tell tayinat, til barsip sayilabilir.
YORUMLAR