III. Ahmet Dönemi

Osmanlı İmparatorluğu tarihinin mühim padişahlarından biri kabul edilen III. Ahmet periyodu siyasal vakaları, savaşları ve özellikleri hakkı...

Osmanlı İmparatorluğu tarihinin mühim padişahlarından biri kabul edilen III. Ahmet periyodu siyasal vakaları, savaşları ve özellikleri hakkında bilgiler.



III. AhmetIII. AHMET DÖNEMİNİN SİYASAL OLAYLARI (1703-1730)



Karlofça ve İstanbul Antlaşmalarıyla mühim toprak yitirilmesine uğrayan Osmanlı Devleti, XVIII. yüzyılda kaybetmiş olduğu bu topraklarını geri alma siyaseti izledi. Bu yüzden Ruslarla, Venediklilerle, Avusturya ile savaştı. Doğuda ise İran’la savaşım etti. Fakat, istediği sonucu elde edemediği şeklinde pek çok yer daha yitirdi.



Çar I. Petro’nun reformları sonucu Rusya kısa sürede kuvvetli bir devlet haline gelmişti. Daha önceleri içine kapanık ve kuvvetsiz bir devlet olan Rusya bu dönem ve sonrasında Avrupa siyasetinde söz sahibi olmaya başladı.



XVIII. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti’nin mühim düşmanları arasına geriye kalan Rusya da katılmış oluyordu. Hatta Osmanlı Devleti açısından XVIII. Yüzyıl, neredeyse bir Osmanlı-Rus mücadelesi yüzyılı olmuştur.


Prut Savaşı (1711)



a. Rusya, bir taraftan Karadeniz’e açılmak, öte taraftan Baltık kıyılarına yerleşmek ve Balkanlar kanalıyla da Akdeniz’e inmek amacındaydı.



b. Baltık kıyıları için İsveç’le savaştı. I. Petro’nun, İsveç Kralı XII. Şarl’ı (Demirbaş Şarl) yenmesi ve XII. Şarl’ın Osmanlılara sığınması üstüne Rusya’nın takip bahanesiyle Osmanlı topraklarına saldırması üstüne Osmanlı ilişkileri iyice bozuldu.



c. Öte taraftan Rusların Slav ve Ortodoks olan Sırplarla, Bulgarları, Osmanlılara karşı kışkırtması üstüne Osmanlılar, Ruslara cenk açtılar.



Sadrazam Baltacı Mehmet Paşa’nın komutasındaki ordu, Rus ordusunu Prut ırmağı kıyısında sardı. Osmanlılar üstün durumda olmalarına karşın yeniçerilerin gayretsizliği yüzünden iki başarısız saldırıdan sonrasında Rusların sulh isteği kabul edildi.



Prut Antlaşması (1711)


1. İstanbul Antlaşması ile Rusya’ya bırakılan Azak Kalesi, Osmanlı Devleti’ne geri verilecekti.



2. Ruslar, Lehistan ve Kırım Hanlığı’nın iç işlerine karışmayacaklardı.



3. İsveç Kralı XII. Şarl, serbestçe ülkesine dönebilecekti.



4. Ruslar, İstanbul’da sürekli bir elçi bulundurma haklarından vazgeçeceklerdi.


Önemi :



a. Mukaddes ittifak’a indirilen ilk büyük darbedir.



b. İstanbul Antlaşması’yla kaybedilen bir takım bölgeler geri alındı. Karlofça Antlaşmasıyla kaybedilen başka yerlerin de geri alınabileceği umudu dünyaya geldi.



OSMANLI – VENEDİK VE AVUSTURYA SAVAŞLARI



Mora Yarımadası, Karlofça Antlaşmasıyla Venediklilere bırakılmıştı.



• Venedik’in Karadağ’da isyan başlatması



• Osmanlı yolcu ve tecim gemilerine zarar vermesi



üstüne cenk açan Osmanlılar, üst üste başarılar kazanarak Mora’yı geri aldılar (1715).



Bunun üstüne Avusturya, Osmanlı Devleti’ne bir ültimatom vererek Dalmaçya kıyılarında Venedik’ten alınan yerlerin geri verilmesini, ters halde Karlofça Antlaşması’nın bozulmuş sayılacağını bildirdi, isteği kabul edilmeyince Osmanlı-Avusturya savaşları başladı.



Sadrazam, komutasındaki ordu ile Macaristan’a girdi. Petervaradin’de meydana getirilen muharebede Osmanlılar yenildiler. Sadrazam şehit düştü. Osmanlı ordusu dağıldı.



Yeni Sadrazam Damat İbrahim Paşa’nın sulh istemesi ve İngiltere ile Hollanda’nın araya girmesiyle Pasarofça Antlaşması imzalandı.


Pasarofça Antlaşması (1718)



1. Mora yarımadası Osmanlılarda kaldı.



2. Hersek ve Dalmaçya taraflarındaki bir takım kaleler Venedik’e bırakıldı.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: III. Ahmet Dönemi
III. Ahmet Dönemi
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/III-Ahmet.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/iii-ahmet-donemi.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/iii-ahmet-donemi.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content