İlginç Bilgiler

İlginç bilgiler bir arada… Oldukça garip bazılarının gündelik yaşantımızda da yaşadığımız ama sebebini bilmediğimiz bir sürü bilinmeyen mevz...

İlginç bilgiler bir arada… Oldukça garip bazılarının gündelik yaşantımızda da yaşadığımız ama sebebini bilmediğimiz bir sürü bilinmeyen mevzu hakkında bilgi.



İlginç Bilgiler



1 Nisan şakasının kökeni nedir?



1564 senesinde Fransa kralı IX Charles, senenin başlangıcını Ocak ayının birinci gününe aldı. Daha önceleri ise Avrupa’da yeni senenin başlangıcı Mart 25 olarak kabul edilirdi. O zamanki haberleşme-iletişim şartlarında IX Charles’in bu sonucu fazla yayılamadı. Duyanlar ise protesto amacıyla eski adetlerine devam ettiler.1 Nisan’da partiler düzenlediler. Ötekileri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler.1 Nisan’a tüm aptalların günü ismini verdiler. Bu günde diğerlerine sürpriz hediyeler verdiler, yapılmayacak partilere davet ettiler, gerçek olmayan haberler ürettiler. Seneler sonrasında Ocak ayının senenin ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kendi kültürlerinin parçası görerek devam ettirdiler. Ordan da tüm dünyaya yayıldı.



Horozlar niçin sabahları erkenden öterler?



Sabah güneş doğarken ötmek yalnız horozlara özgü değildir. Kulağa en fazlaca horozun sesinin gelmesi, onun sesinin öbürlerinden daha kuvvetli olmasıdır. Kuşların büyük çoğunluğu da aynı saatlerde ağaçlarda koro halinde öterler. Gün boyu hem horozlar hem kuşlar bu ötüşü sürdürürler ama seslerinin en kuvvetli çıkmış olduğu süre sabah saatleridir. Horoz ve kuşların sabah gün doğarken ötmeleri biyolojik saatleriyle ayarlanmıştır



Evlerimizdeki sinekler kışın nereye gidiyor?



Sineklerin her türü kışın ortadan kaybolur. Havaların ısınmasıyla beraber aniden ortaya çıkarlar. Sinekler ısıya karşı çok hassastır. Güneş bulutun arkasına girmiş olduğu süre oluşan ısı düşmesinden etkilenirler. Kış günlerinde yaşama şansları yoktur. Ölmeden ilkin yumurtalarını toprağa ya da kuytuya gömerler. Lavra ve yumurtalar soğuktan etkilenmez. Yaz sıcakları başlayınca yumurtalar çatlar ve gene sinekli günler başlar.



Tükenmez kalemin dolmakalemden farkı nedir?



Kalemin zamanı yazınınkinden de eskidir. İlk insanoğlu sivriltilmiş çakmak taşlarıyla duvar resimleri yapmıştır. Mürekkepli metal kalemler Romalılar tarafınca biliniyordu. Tükenmez kalem ismi ile malum bilye uçlu kalemin ilk modeli 1880 senesinde yapılmıştır fakat rağbet görmemiştir. Uçakların gelişmesiyle gündeme yine gelir. Uçaklar 2-3bin metreye çıkınca hava basıncı oldukça azalır. Dolmakalem mürekkebi tazyik sebebiyle dışarı akarak kağıdı ya da giysiyi lekeler. 2.Dünya Savaşı’nda askeri uçaklarda kullanılan tükenmez kalem sonradan yaygınlaşmıştır. Tükenmez kalemlerde mürekkep kağıda pirinç uçtaki yuvaya yerleştirilmiş küçük bir bilye vasıtasıyla aktarılır. Fakat dolmakalemin özelliği seçkin ve yazıyı kaliteli kılmasıdır.



İnsanlar niçin içki kadehlerini tokuştururlar?



Bu mevzuda iki ayrı izah etme vardır.



1) İnsanların beş duyusunu doygunluk amacıyla şarap kadehini sofrada çın sesiye tokuşturmak. Şarabın rengi, görme; diliyle tat alma; burunla koklama;eliyle dokurma,ve çın sesiyle işitme. Şarap tüm duyguları doygunluk eder anlamını taşır.



2)Antik çağlarda bir insanoğlunun düşmanını yemeğe davet edip, ona zehirli içki sunması tabii sayılıyordu. Ev sahibi içkinin zehirsiz bulunduğunu kanıtlamak için kendi içkisini havaya kaldırır ve misafirin içkisinden bir yudumun kendi kadehine dökülmesini isterdi. Sonrasında aynı anda içkilerini içerlerdi. Konuk bu şekilde durumda ev sahibine itimatını göstermek için kadehini ev sahibinin yukarı kaldırdığı kadehe hafifçe vurur, çın sesiyle içkiyi denemeye gerek olmadığını gösterirdi.



Çinliler yiyeceklerini niçin çubukla bölgeler?



Çinlilerin yiyecek yeme alışkanlıklarının yiyeceklerini çok minik parçalar halinde yemelerinden çubuk kullandıkları anlaşılıyor.Çinde eskiden yalnızca zenginler masada otururlardı. Halkın çoğunluğu tabakları ellerinde yiyecek yerlerdi. Bir elleriyle tabaklarını meblağ, diğeri elleriyle çubuk kullanarak beslenirlerdi. Hızla artan nüfus yüzünden yiyecek sıkıntısı çeken çinliler önlerindeki yiyeceği minik parçalar halinde çoğaltarak yiyorlardı. O zamanlar ağaç sıkıntısı sebebiyle de tahta kullanımı kısıtlıydı. Masa kullanımı bu sebeple çok zordu. Çubuklar fildişinden ve kemikten yapılırdı.





İnsanlar saatlerini niçin sol kollarına takarlar?



Hususi bir vaziyet ya da değişik olma düşüncesi yoksa insanların pek çok saatlerini sol kola takar. Çünkü ekseriyet sağ elini kullanmaktadır ve bu kolun daha hareketli olması sebebiyle saatin bir bölgelere çarpıp zarar görme olasılığı yüksektir. Aslına bakarsan saatin kurma düğmesi 3 rakamının yanındadır. İnsanlar saati oluşturmak istedikleri süre onu bilekten çıkarmadan sağ elle uzattıkları sol kollarındaki saati kurabilirler.



Satrançta şah niçin o denli pasiftir?



Çünkü şah koruma altındadır. Aslına bakarsan satrançta gaye şahı almaktır. O yüzden tüm taşlar onu korumakla görevlidir. Vezir ise başkumandan şeklinde şaha yardım eder. İleri geri, çapraz her yöne gidebilir. Avrupada vezire Kraliçe ismi verilmiştir. Bununla Kraliçe’nin Kralın en büyük desteği bulunduğunu işaret etmektir. Satranç 6. yüzyılda Hindular tarafınca oynanmaya başlanmış, oradan dünyaya yayılmıştır



1 hafta niçin 7 gündür?



Babilliler 7 günlük haftayı süre birimi olarak kullanıyorlardı. İlk çağlarda malum beş gezegen ile güneş ve ayın sayısı nın 7 oluşu bu sayıyı gizemli ve uğurlu kılıyordu. Bir süre sonra dinlerde göğün 7 kat oluşu ve doğadaki ana renk sayısının 7 oluşu, müzik notalarının 7 oluşu sayının önemini daha çok belirtti. Bir süre sonra Fransa takvim yapısını değiştirerek hafta sayısını 10 yapmış oldu ama kabul görmedi. Rusya 5 günlük hafta uygulamasına geçti, o da tutulmadı. Sonunda gene hafta 7 gün olarak kaldı.



Niçin otellerin kapıları döner kapıdır?



Döner kapıların tek gayesi enerji tasarrufudur. Büyük binaların içerleri sürekli olarak ısıtılır. Açılan düzgüsel kapıdan içeri soğuk hava rahatça girer. Eğer düzgüsel kapı kullanılırsa hava değişimi sebebiyle klimalar ya da motorlar tekrardan çalışacaktır. Bilhassa çok kişinin girip çıkmış olduğu otel ya da benzeri binalarda enerji tasarrufu için döner kapı kullanılır. Döner kanatlar sıcak havanın dışarı çıkmasına, soğuk havanın da içeri girmesini engeller.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İlginç Bilgiler
İlginç Bilgiler
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ilginc-bilgiler1.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ilginc-bilgiler.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ilginc-bilgiler.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content