İnsanlı Ay Yolculukları

İnsanlı Ay Yolculukları İnsanlı Ay yolculukları, Uzay Yarışının bir parçası olarak ilk olarak 1969 - 1974 içinde Apollo Projesi kaps...

İnsanlı Ay Yolculukları


İnsanlı Ay yolculukları, Uzay Yarışının bir parçası olarak ilk olarak 1969 - 1974 içinde Apollo Projesi kapsamında ABD tarafınca gerçekleştirilmiştir.




Genel Nazar


1960'ların başlarında bilhassa Vostok projeleriyle unutulmaz ilklere imza atan SSCB o dönemde Uzay Yarışının lideri olarak görülmektedir. Bu vaziyet karşısında ABD, Sovyetler Birliği'ni geçmek adına büyük bir girişken olan Ay'a insan göndermeyi seçmiştir. Bilhassa John F. Kennedy ABD başkanlık koltuğuna kamuoyuna Ay'a inme vaatleriyle oturmuştur. Ay'a insan indirmede kesin olan ABD karşısında Sovyetler Birliği'nin de bu yönde bir takım projeleri vardır; ama ekonomik olarak zayıflamaya başlaması ve uzay teknolojisinin kafayı Sergey Korolyov'un erken ölümü SSCB'yi bu yarıştan yavaş yavaş çekilmeye zorlamıştır. 9 yıl şeklinde kısa bir sürede projeyi gerçekleştiren ABD, Ay'a tek bir seferle yetinmemiştir ve Apollo Projesi ismi altında bir sürü iniş gerçekleştirmiştir.

Apollo Projesi


İlk insanlı Ay yolculuğu, 16 Temmuz 1969'daki fırlatılışla tarihe geçen Apollo 11 dir. Neil Armstrong, Edwin Aldrin, Michael Collins isminde Ay astronotları taşıyan bu araç 20 Temmuz 1969 tarihinde ay yörüngesine girmiştir. Ay örümceği adlı modülün Ay'ın Sessizlik Denizi (orijinal ismi Sea Of Tranquillity'dir)bölgesine yapmış olduğu inişin derhal peşinden Neil Armstrong Ay yüzeyinde yürümüştür. 15 dakika sonrasında onu Edwin Aldrin izlemiştir. Ay üstünde toplam 21 saat 36 dakika kalmışlardır.
Apollo 12:

Apollo 12 ekibi Charles Conrad, Richard Gordon ve Alan Bean, 14 Aralık 1969 tarihinde Ay görevi için fırlatılmışlar, Intrepid adlı ay modülü ile yüzeye inen ekip Ay üstünde araştırmalarda bulunmuştur.
Apollo 14:

31 Ocak 1971 tarihindeki bu yolculuğun ekibi, Alan Shepard, Stuart Roosa ve Edgar Mitchell'den oluşuyordu. Antares isminde modülle birlikte yüzeye inen ekip araştırmalarda bulunmuştur.
Apollo 15:

26 Temmuz 1971 tarihindeki bu yolculuğun ekibi, David Scott, Alfred Worden ve James Irwin'den oluşuyordu. Falcon isminde modülle birlikte yüzeye inen ekip, Ay otomobilini ilk kez kullanmıştır.
Apollo 16:

16 Nisan 1972 tarihindeki bu yolculuğun ekibi, John Young, Thomas Mattingly ve Charles Duke'den oluşuyordu. Orion isminde modülle birlikte ekip yüzeye inmiştir.
Apollo 17:

7 Aralık 1972 tarihindeki bu yolculuğun ekip, Eugene Cernan, Ronald Evans ve Harrison Schmitt'den oluşuyoru. Schmitt bir yerbilimcidu. Challenger adlı modülle yüzeye inip araştırmalar yapılmış oldu.


Seferlerin Bitişi


1972 tarihindeki Apollo 17 Ay'a meydana getirilen son yolculuktur. Ay'a meydana getirilen bu yolculuklardan sonrasında insanlı seferlerin başka gezegenlere yapılmış fikri doğmuştur; ama seyahat zamanlarının çok uzun ve projelerin çok fazla masraflı olması bu fikirleri şimdilik bastırmıştır. Gelecekte uzay teknolojisinin ilerlemesiyle söz konusu yolculuklar da mümkün olabilecektir. Apollo 17'nin yolculuğundan sonrasında Ay'a tekrar insanlı seyahat yapılmaması da kamuoyundaki heyecanı söndürmüştür. Yolculukların aniden kesilmesi ise değişik inanışlar doğurmuştur. "Ay'da uzaylıların tesislerine mi rastlandı" ya da "uzaylılar insanlığın Ay'dan uzak durmasını mı söylemiş oldu" şeklinde dedikoduların peşinden bunlara inanan kitleler yadsınacak boyutlarda değildir.










ABD hakikaten 40 yıl ilkin Ay'a adım attı mı yoksa insanlık buna inanmak isterken, onlar da inandırdı mı?

Ay'la ilgili 10 komplo teorisi




40 yıl ilkin süregelen Ay seferinin aldatmaca olduğuna inanan komplo teorisyenlerinin öne sürdüğü en yaygın 10 niçin...

1- Astronotlar Amerikan bayrağını diktiklerinde bayrak dalgalanıyor. Ay'da rüzgar yok.
2- Apollo astronotları tarafınca Ay'ın yüzeyinden çekilen fotoğraflarda yıldızlar görünmüyor.
3- Fotoğraflarda Ay'a inen modülün yaratması ihtiyaç duyulan krater görünmüyor.
4- İniş modülünün ağılrığı 17 tondu ve kum üstünde hiçbir iz bırakmadan duruyordu. Oysa derhal yanıbaşında astronotların kumdaki ayak izlerini görmek mümkündü.
5- Rutubet ve kuvvetli yer çekiminin bulunmadığı Ay'ın yüzeyindeki ince kumdaki ayak izleri beklenmedik bir biçimde iyi çıkmış. Sanki ıslak kumda yapılmış şeklinde duruyor.
6- İniş modülü Ay'ın yüzeyinden ayrıldıktan sonrasında roketten çıkması ihtiyaç duyulan alev görünmüyor.
7- Filmi süratli oynattığınızda Ay'ın yüzeyinde yürüyen astronotların aslına bakarsak yeryüzünde yürüdüklerini ve filmin daha sonrra yavaşlatılmış şeklinde olduğu görülüyor.
8- Van Allen ışınım kuşağından çıkan radyasyona maruz kalan astronotların ölmüş olması gerekirdi.
9- Ay'dan getirilen kaya parçaları Antarktika'ya meydana getirilen bilimsel bulgu gezilerinden toplanan kaya parçaları ile aynı.
10- Ay'a meydana getirilen altı iniş de Nixon yönetimi esnasında oldu. Aradan geçen 40 yıl içersinde kaydedilen süratli teknolojik gelişmelere rağmen başka hiçbir ulusal önder Ay'a astronot indirdiğini iddia etmedi.

(Metin Güneş / CNN TüRK / Londra)




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İnsanlı Ay Yolculukları
İnsanlı Ay Yolculukları
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/insanl-ay-yolculuklar.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/insanl-ay-yolculuklar.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content