İpek Nasıl Elde Edilir?

İpekböceklerinin yapmış olduğu kozalar yardımıyla ipek elde edilmesi ile ilgili temel bilgilerin yer almış olduğu yazımız İpek çok eski ça...

İpekböceklerinin yapmış olduğu kozalar yardımıyla ipek elde edilmesi ile ilgili temel bilgilerin yer almış olduğu yazımız



İpekböceği Kozası



İpek çok eski çağlardan beri insan giyiminde büyük oranı olan bir maddedir. Bu maddenin işlenmesine dayanan endüstriye de, ipekçilik denir.



İpek ilkin Doğu’da bulunmuştur. Eski Türkler, Çinliler ipekçilikte çok ileriydiler. İpekçilik XV. yüzyılda yurdumuzda çok gelişti, XVI. yüzyıldan sonrasında, en yüksek derecesine ulaştı. Osmanlı imparatorluğu zamanında ülkemizin ipekçilik merkezi Bursa’ydı.



İpek ipekböceğinin kozasından elde edilir, ipekçiliğin koza yetiştirme, iplik çekme, dokumacılık benzer biçimde çeşitli işleri vardır.



Böcekçinin, kozacının ilk işi böcek tohumlarından kurtçuklar çıkarmaktır, ipekböceği tohumlarının rengi sarıdır. Belli bir ısıda bırakılırlarsa, iki günde kızarıp çatlarlar. İçlerinden kara kara tırtılcıklar çıkar. Kozacı bu tarz şeyleri ince dut yapraklarıyla besler. Böcek, verilen dut yaprağının cinsine bakılırsa, küçük, ya da iri koza yapar. Bunun için, tırtıllar iyi cins dut yaprağıyla beslenmelidir.



İpekböceği dut yapraklarını yedikçe, büyür. Ergin hale ulaştıktan sonra da, kozasını örmeye adım atar. Yetiştirici, böceğin rahatça koza örmesini sağlamak için, her tırtılı ufak bir hücreye koyar. Koza tamamlandıktan sonrasında, olduğu benzer biçimde bırakılacak olursa, böcek kelebek haline gelir, 2-3 hafta içinde de kozayı delip dışarı çıkar. Yetiştirici, bunu beklemeden, kozaları toplar; içlerindeki kurtçukları öldürmek için, ya sıcak suya atar, ya da kızgın buhara meblağ. Koza, delindikten sonrasında, bir işe yaramaz, şu sebeple üstündeki iplikler kesik kesik çıkar. Yalnız, gelecek yıla tohum almak suretiyle, birkaç koza ayrılıp saklanır.



Bundan sonrasında, kozalar, yumuşatma kazanlarında kaynatılarak, çözülmeye hazır hale getirilir. İpek telleri mancınık denen aletlerle sarılmış olur. Sonrasında, gene hususi aletlerle, masuralara aktarılır. Tarakların da yardımıyla, ipek ipliği bükülür. Sadece bu büküm döneminden geçtikten sonradır ki ipek iplik haline gelir. Artık dokumaya elverişli bir duruma gelmiştir.



İnsanlar ipekli kumaşlara öteden beri büyük kıymet vermişlerdir. Bugünkü bilginlerin incelemelerinden de, ipeklilerin sıhhat bakımından yararlı kumaşlar bulunduğunu öğreniyoruz: Yün, ipek benzer biçimde hayvansal maddelerden yapılmış kumaşlarda vücuda terle yayılan zehirleri yok eden bir özellik vardır. Bunun için, yazın, naylon benzer biçimde suni maddelerden yapılmış gömlekler yerine, ipekli, yünlü elbiseler giymek çok yararlıdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İpek Nasıl Elde Edilir?
İpek Nasıl Elde Edilir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/ipekbocegi-kozasi.png
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ipek-nasl-elde-edilir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/ipek-nasl-elde-edilir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content