Isı Nedir Nedir

Isı Nedir? Termodinamiğin en mühim kavramlarından birisi de ısıdır. Isı, belli başlı sıcaklıktaki bir sistemin sınırlarından, daha az sıcakl...

Isı Nedir?
Termodinamiğin en mühim kavramlarından birisi de ısıdır. Isı, belli başlı sıcaklıktaki bir sistemin sınırlarından, daha az sıcaklıktaki bir sisteme, ısı farkı sebebiyle aktarma edilen enerjidir. Isı da iş şeklinde bir enerji aktarma biçimidir. Isı ve iş hiçbir cisimde depo edilemez, fakat sistem sınırlarında ve geçiş halinde iken belirlenebilir. Her ikisi de birer eğri fonksiyonudurlar. Bir başka deyişle, ısı ve iş geçiş halindeki enerjilerdir.

Isı birimi iş birimi ile aynıdır, şu demek oluyor ki joule (J) dür. Eski bir alışkanlık olarak calorie (cal) de kullanılmaktadır. 1 calorie, 1gram suyun sıcaklığını 14,5°C 'den 15,5°C 'ye yükseltmek için lüzumlu olan ısı miktarıdır. 1 calorie = 4,187 joule dür.

Isı ve Özgül Isı
Bir maddenin sıcaklığını değiştirebilmek için lüzumlu ısı; kütlesine, cinsine ve ısı farkına bağımlıdır. Daha büyük kütleyi ısıtmak için, daha çok ısı gereklidir. Mesela, aynı ortam koşullarında, 2 kilogram suyu kaynama sıcaklığına kadar ısıtmak için lüzumlu olan ısı, 1 kilogram suyu kaynama sıcaklığına kadar ısıtmak için lüzumlu olan ısının iki katıdır.

Değişik maddelerin sıcaklığını aynı oranda çoğaltmak için, değişik miktarlarda ısı gerekmektedir. Mesela, tazyik, ısı ve kütleleri eşit olan hava ve hidrojeni, aynı değerdeki daha yüksek bir sıcaklığa ısıtmak için, hidrojenin gerektirdiği ısı miktarı, havanın gerektirdiği ısının ortalama 14 katıdır. Bir maddenin özgül ısısı, o maddenin 1 kilogram ‘lık hacminin sıcaklığını 1 K çoğaltmak için lüzumlu ısıdır. Gazların ısıtılması söz mevzusu olduğunda, iki değişik vaziyet mevcuttur.
Bu tür durumlar:
Durağan hacimde ısıtma ve
Durağan basınçta ısıtmadır.

Durağan hacimde ısıtma esnasında gazın sıcaklığı ve basıncı çoğalmaktadır. Mesela, kuramsal otto çevriminde silindirdeki gazlara ısının verilmesi durağan hacimde olmaktadır. Durağan hacimde ısıtmanın özgül ısısı CV sembolü ile gösterilir ve ideal kuru havanın CV kıymeti, ortalama olarak 0,717 kJ/kgK dir.

Durağan basınçta ısıtma esnasında gazın sıcaklığı ve hacmi artmakta, gazın genişlemesiyle iş yapılmaktadır. Mesela, kuramsal diesel çevriminde silindirdeki gazlara ısının verilmesi ve ön genişleme durağan basınçta olmaktadır. Durağan basınçta ısıtmanın özgül ısısı CP sembolü ile gösterilir ve ideal kuru havanın CP kıymeti, ortalama olarak 1,004 kJ/kgK dir.

Herhangi bir maddenin sıcaklığını daha çok çoğaltmak için, tabii olarak, daha çok ısıtmak gerekir. Mesela, 20°C sıcaklıktaki suyu 60°C sıcaklığa kadar ısıtmak için lüzumlu olan ısı, 40°C sıcaklığa kadar ısıtmak için lüzumlu olan ısının iki katıdır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Isı Nedir Nedir
Isı Nedir Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/is-nedir-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/is-nedir-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content