Isı Vücudu Nasıl Etkisinde bırakır? İnsan vücudu ısıyı, kan dolaşımı oran ve miktarını değiştirerek, ten ve ter bezleri ile su kaybederek ve...
Isı Vücudu Nasıl Etkisinde bırakır?
İnsan vücudu ısıyı, kan dolaşımı oran ve miktarını değiştirerek, ten ve ter bezleri ile su kaybederek ve vücut sıcaklığı 37 °C’nin üstüne çıktığında solunumdaki artışla dağıtır. Kalp daha çok kan pompalamaya başlar, kan damarları artan kan akışını tanzim etmek için genişler ve çok ince kılcal damarlar yığınları derinin üst tabakalarına doğru sokularak işleme başlar. Vücut kanı ten yüzeyine yakın olarak dolaşır ve fazla ısı daha serin olan atmosfere atılır. Bununla birlikte su ten içinden ter olarak dışarı verilir. Ten, vücut ısısını yayma fonksiyonunun % 90’ını sağlar.
Terleme, suyun buharlaşma ile dışarı atılmadığı durumda vücudun serinletilmesinde kendi başına hiçbir öneme haiz değildir. Nispi rutubet buharlaşmayı geciktirir. Buharlaşma işlemi şu şekilde gerçekleşir: Teri buharlaştırmak için lüzumlu ısı enerjisi vücuttan alınır, bundan dolayı vücut soğur. Yüksek ısı ve yüksek nispi rutubet koşulları altında (32 °C) vücut 37 °C yi korumak için lüzumlu her şeyi yapar. Kalp genişleşmiş dolaşım damarlarına fazla oranda kan pompalar, ter gözenekleri sodyum ve klor benzer biçimde mühim çözülmemiş kimyasalları içeren sıvıyı derinin yüzeyine bırakır.
Araştırmalar tüm koşulların aynı olması durumunda ısı kaynaklı hastalıkların şiddetinin yaş ile artma eğiliminde bulunduğunu göstermiştir. Mesela; 17 yaşındaki bir kimsede ısı krampı (kasılması) şeklinde görülen tesir, 40 yaşındaki bir kimsede ısı yorgunluğu (bitkinliği), 60 yaşın üstündeki bir kimsede ise ısı/güneş çarpması şeklinde tesir yapabilir.
YORUMLAR