IŞIK TEORİLERİ Günümüzde ışığın yapısını açıklayabilecek üç kuram üstünde durulmaktadır. Tanecik Teorisi Bu kuram ile ilgili bilimsel dü...
IŞIK TEORİLERİ
Günümüzde ışığın yapısını açıklayabilecek üç kuram üstünde durulmaktadır.
Tanecik Teorisi
Bu kuram ile ilgili bilimsel düşünceler 1670 yıllarında Isaac Newton‘la başlar. Newton’a gore ışık, ışık kaynaklarından çıkan sonsuz minik taneciklerden oluşur. Bu tanecikler saydam ortamlarda çok büyük bir hızla ve doğrular süresince yayılırlar. Işığın her rengine değişik büyüklükte tanecik karşılık gelir.
Dalga Teorisi
Bu kuram ile ilgili bilimsel düşünceler 1678 senesinde Huygens‘le başlar. Huygens’e gore, ışık kaynaklan devasa yükseklikte frekanslı titreşimler meydana getirir ve bu titreşimler saydam ortamlarda dalgalar halinde yayılır. Bu yayılma, dalgaların ortamda vardıkları her noktayı ana kaynağın periyoduyla aynı periyotlu fakat ana kaynağa gore faz farkı gösteren birer ışık membaı haline getirmesiyle gerçekleşir. Young 1801 senesinde ışıkta girişim deneyini, 1822 senesinde Fresnel ışıkta girişim ve polarizasyon deneylerini gerçekleştirmiş oldu. Young ile Fresnel’in girişim deneyleri tanecik teorisi ile açıklanamadı. Bu deneyler dalga teorisini destekledi. 1846 senesinde Maxwell ışığın elektron titreşimleriyle oluşan elektromagnetik dalga bulunduğunu söyleyerek dalga teorisini destekledi.
Elektromagnetik Kuram
Bu kuram ile ilgili bilimsel düşünceler 1923 senesinde açıklanmıştır. Louis de Broglie ışığın tanecik ve dalga teorisini birleştirerek, ışığın dalga halinde yayılan taneciklerden oluştuğunu belirtti. Hakikaten de bugün ışığın az frekanslarda dalga karakteri, yüksek frekansta da tanecik karakterinin ağır basmış olduğu gözlenmiştir.
YORUMLAR