İskelet Nedir?

İskelet İnsan ve hayvanın vücudundaki taşıyıcı sistem. Görevi, vücudun çatısını oluşturmak ve ona dayanak sağlamaktır. İskelet bir ...

İskelet

İnsan ve hayvanın vücudundaki taşıyıcı sistem. Görevi, vücudun çatısını oluşturmak ve ona dayanak sağlamaktır. İskelet bir hücrelilerden başlayarak birçok canlıda görülür. Çeşitli maddelerden meydana gelebilir. Yapısında çoğu zaman organik bileşikler, silisyum dioksit, kalsiyum karbonat bulunur. Birhücrelilerde ve süngerlerde iç iskelet knidlilerde, solucanlarda,
Ad: iskelet.jpgGösterim: 15693
Boyut: 17.4 KB" style="max-width:100%;margin: 2px;"/>
eklembacaklılarda kutikula, kabuk, evcik, vb. adlar alan dış iskelet biçimindedir. Derisidikenlilerin iskeleti ise deri iskeleti biçimindedir ve kalker cisimciklerinden oluşmuştur. İskelet gerçek anlamda omurgalılarda ortaya çıkar. Embriyon evresinde kıkırdak sertliğinde bir kordadan oluşur. Korda, ferdin yaşamının daha sonraki evrelerinde omurgayı meydana getirir. Omurgalıların çeşitli sınıflarında iskeletin yapısı birbirinden azca çok farklıdır. İskeletin evriminde ilkin yavaş yavaş ilerleyen sertleşme görülür ve böylece köpekbalıklarının kıkırdaktan yapılmış iskeletinden insanoğlunun kemik iskeletine gelinir. Bundan başka evrim ilerledikçe kemik sayıları azalır ve başlangıçta birbirine benzeyen kemik parçaları arasındaki farklılaşma artar. En gelişmiş omurgalı olan insanoğlunun iskeleti kemik adı verilen maddeden oluşur. Kemiğin katılık hususi durumunu kalsiyum tuzları, direncini ve esnekliğini de kolajen adında olan bir madde sağlar. Yeni doğan bebeklerin kemiklerinde kalsiyum tuzları yerine kolajen maddesinin fazla bulunması, kemiklerinin yumuşak olmasını sağlar. Yaşlandıkça kemiklerdeki kalsiyum tuzlarının oranı artar ve dolayısıyla kemikler sertleşir. Gelişmiş insanların iskeletinde 206 tane kemik vardır. Bunlardan 22'si başta, 58'i gövdede, 126'sı da kol ve bacaklardadır. Baş kemiklerinin 8 tanesi, içlerinde tüm beyni taşırlar ve kafatası adını alırlar. Geri kalan 14 kemik yüz bölgesini oluşturur. Beden üstte göğüs kafesi ve omuz kemeri, altta kalça kemeri, arkada baştan kuyruksokumuna kadar uzayan omurgadan oluşur. Omurga (belkemiği) birbiri üstüne oturmuş 33 omurdan meydana gelmiştir. Kollar omuz kemerine, bacaklar kalça kemerine bağlanır. İskeletin ve iskeleti oluşturan kemiklerin şekillerine ve yapısına bakarak iskelet sahibinin birçok özellikleri hakkında (ırkı, yaşayış biçimi, fizyolojik gelişimi, cinsiyeti vb.) düşünce edinilebilir.




MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi







  • İskelet hangi bölümlerden oluşur? İskeletin bölümleri nedir?


  • İskelet Sistemi Nedir - İskelet Sisteminin Yapısı ve Görevleri


  • İskelet yapımı poster emek harcaması iyi mi yapılır?



İskelet
Kemiklerden oluşmuş eklem ve bağlarla birbirine tutturulmuş,etrafı kaslarla sarılı destek yapıya İskelet denir.İskelet ya da iskelet sistemi, biyolojide canlı organizmaya fizyolojik destek sunan,iç organların korunmasını elde eden,çoğunlukla minerallerdan oluşan bir organdır.İskelet organizmanın kendine özgü şeklinin oluşmasını sağlar.





İskelet sistemi nedir?

Canlı organizmaya fizyolojik olarak destek sunan, iç organların korunmasını elde eden ve çoğunlukla minerallerdan oluşan, eklem ve bağlarla birbirine tutturulmuş, etrafı kaslarla sarılı yapıya iskelet sistemi denir.


İskelet Sistemi

Kemiklerden meydana gelen, vücuda şeklini veren, iç organları korumuş olan ve kaslara tutunma yeri olan yapıya iskelet adı verilir.

İskelet sistemi vücudu destekleyen, dış uyaranlara karşı direncini elde eden dokular bütünüdür.

Yerçekimine karşı gelmiş olarak kasların da yardımı ile vücudun hareketini sağlar, organları korur. İnsanlarda iskelet 206 kemikten oluşur.

Kemik devamlı değişen ve bir çok fonksiyonu olan vücut dokusudur. Tüm kemikler bir araya gelmiş olarak iskeleti oluşturur.

İskeleti oluşturan kemikler genel olarak dört grupta incelenir.

  • Uzun kemikler
  • Kısa kemikler
  • Yassı kemikler
  • Düzensiz
Kemik Yapısı
Yapısında inorganik madde bulunan tek dokudur. Dıştaki sert katman büyük oranda kollajen proteinlerden ve hidroksiapatitten oluşur.
Kollajen teller gerilmeye karşı direnç sağlar. Kalsiyum ve öteki minerallerden oluşan hidroksipatit, vücudun kalsiyum deposudur ve kemiğin sağlamlığından mesuldür. Kemiğin organik yapısında kalsiyum ve fosforun yanı sıra kalsiyum sülfat, sülfat, sodyum ve magnezyum bulunur. Vücutta bulunan kalsiyumun(ortalama 1 kilo) % 99' u kemikte bulunur.

DEVAMI


iskelet

isim Fransızca squelette


1 . İnsan ve hayvan bedeninin kemik çatısı, teşrih.

2 . Yumuşak bölümleri dökülmüş, ölü bir vücudun kemiklerinin bütünü.

3 . mecaz Bir şeyi oluşturan temel çatı:

"Yanımızdaki genç, yolun ötesinde bir bina iskeleti gösterdi."- F. R. Atay.

4 . ödat, mecaz Çok zayıf.

5 . mecaz Bir eserin genel planı.

6 . mecaz Kuru, çıplak:

"Yürüdük, yürüdük, yaprakları düşmüş iskelet bir ormanın içine geldik."- Ö. Seyfettin.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

iskelet benzer biçimde

iskeleti çıkmak


iskelet ingilizcesi


1. skeleton.

2. framework, structural frame.

-i çıkmak to become very thin.

- benzer biçimde skeletal, emaciated





  • İskelet hangi bölümlerden oluşur? İskeletin bölümleri nedir?


  • İskelet Sistemi Nedir - İskelet Sisteminin Yapısı ve Görevleri


  • İskelet yapımı poster emek harcaması iyi mi yapılır?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: İskelet Nedir?
İskelet Nedir?
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/48054d1461458046-iskelet-nedir-iskelet.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/iskelet-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/iskelet-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content