Jüpiter'in Uydusu Ganymede'in Jeolojik Haritası

Güneş Sistemi'nin En Büyük Uydusu Ganymede 400 yıl önce Galileo'nun keşfettiği Güneş Sistemi'nin en büyük uydusunun har...

Güneş Sistemi'nin En Büyük Uydusu Ganymede

400 yıl önce Galileo'nun keşfettiği Güneş Sistemi'nin en büyük uydusunun haritası elde edildi. Jüpiter'in Ganymede uydusuna yönelik çalışmayla uydunun buzlu yüzeyinin jeolojik haritasına ulaşıldı. Bunun için Gezgin (Voyager) ve Galileo uzay araçlarının verileri kullanıldı. Daha önce benzer haritalama çalışması Dünya'nın uydusu Ay ve Jüpiter'in uyduları Io ve Callisto için yapılmıştı.




John Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuarı'ndan çalışma ekibinin lideri Wes Petterson: “Ganymede yüzeyinin haritalama çalışması ile uydunun oluşumu ve evrimi gibi bilimsel sorular yanıtlanabilir†diyor. Ganymede Ocak 1610 yılında keşfedilmesinden bu yana Dünya'daki teleskoplarla ve Jüpiter yakınına gönderilen uzay araçlarıyla da dikkatle izlenmiştir. Bu çalışmalar yüzeydeki iki farklı arazi tipini ortaya koyuyor. Bunlardan biri buzlu yüzeylerdeki karanlık görülen yaşlı kraterleri betimlerken daha parlak olan kısımlar genç kraterleri ya da oluk ve sırtları gösteriyor.

5262 kilometre çapındaki Ganymede bu haliyle Merkür gezegeninden ve Plüton cüce gezegeninden daha büyüktür. Ayrıca Güneş Sistemi'nde manyetik alanı olduğu bilinen tek uydudur. Yüzeyin jeolojik haritası uydunun geçmişte geçirdiği aşamaları ve Güneş Sistemi'nin geçmişiyle ilgili ipuçları sunuyor. Norton Wheaton Koleji'nden Geoffrey Collins: “Ganymede yüzeyindeki ayrıntılar uydunun diğer uydularla olan dinamik etkileşimini ve yüzeyine çarpan çeşitli büyüklükteki cisimlerin özellikleriyle ilgili rekor denebilecek kadar çok sayıda kanıt sunuyor†diyor.

Kaynak: (12 Şubat 2014)





  • Halkası ve uydusu olan gezegenler ile halkası ve uydusu olmayan gezegenler nelerdir?


Uzayda Okyanus Olduğu Tezi Güçleniyor


150313114238 ganymede 624x351 n nocredit




Güneş sisteminin en büyük uydusu olan Ganymede'in buzla kaplı yüzeyinin altında büyük bir okyanus olabileceğine dair yeni bulgular ortaya çıktı.


Yeni veriler, Jupiter'in uydusunun üzerindeki ışıkların "dansını" inceleyen Hubble Uzay Teleskobu'ndan geldi.Okyanusun varlığının, canlı türlerinin de varlığı olasılığı nedeniyle Ganymede'e ilgiyi artırabileceği belirtiliyor. Avrupa Uzay Ajansı, 2030'lı yıllarda Juice adlı keşif aracını Merkür gezegeninden bile büyük olan Ganymede'in yörüngesine oturtacak. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın Galileo uzay aracı 2000'li yıllarda, 5300 kilometre genişliğindeki bu uyduda gizli bir deniz olabileceğine işaret eden veriler göndermişti.


Hubble'dan gelen yeni veriler, bu kanıyı güçlendiriyor.Ganymede'i büyüklüğü dışında diğer uydulardan ayıran en önemli özelliği kendi manyetik alanı olması.Hubble bu manyetik alanın uzay parçacıklarını kendisine çekerek ve harekete geçirerek, uydunun kuzey ve güney kutuplarında nasıl kızılötesi ışık dalgaları oluşturduğunu inceledi.


Ancak uyduya özgü bu manyetik alan Jüpiter'in manyetik alanı ile içiçe geçmiş durumda ve aurora (ışıma) gidip geliyor.Bilim insanları bu gidip gelme ile ilgili beklentilerini Hubble'dan alınan veriler ile karşılaştırdı. Uzmanlara göre arada görülen farkın en iyi açıklaması, uydunun derinlerinde tuzlu bir okyanus olması. Bunun nedeni Jüpiter'in manyetik alanının tuzlu suda ikincil bir manyetik alan oluşturması ve bunun büyük gezegenin etkisini dengelemeye çalışması.


Araştırmaya öncülük eden, Almanya'daki Köln üniversitesi'nden Joachim Saur'a göre 'okyanus 330 kilometreden daha derin olamaz. Daha büyük bir derinlik, bu verileri açıklamaz. Veriler 100 kilometre derinliğinde ve litrede beş gram tuz içeren bir okyanusun varlığına işaret ediyor. Ancak bu 10 kilometrelik, ama 10 kat daha fazla tuz içeren bir okyanus da olabilir.'


Kaynak: BBC (13 Mart 2015)




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Jüpiter'in Uydusu Ganymede'in Jeolojik Haritası
Jüpiter'in Uydusu Ganymede'in Jeolojik Haritası
http://www.muhteva.com/wp-content/uploads/2017/04/150313114238_ganymede_624x351_n_nocredit.jpg
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/jupiterin-uydusu-ganymedein-jeolojik.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/jupiterin-uydusu-ganymedein-jeolojik.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content