Kabarma Nedir?

KABARMA a. Kabarmak eylemi. —Bayınd. Yükselme kabarması, bir akarsu üstüne kurulmuş bir barajın niçin olduğu ve biriktirme alanı...

KABARMA a. Kabarmak eylemi.


—Bayınd. Yükselme kabarması, bir akarsu üstüne kurulmuş bir barajın niçin olduğu ve biriktirme alanının yukarı çığanda suyun yükselmesiyle kendini gösteren kabarma.





—Boyac. ince bir yağlıboya ya da vernik tabakasının tüm kalınlığı süresince ya da kalınlığın yalnız bir bölümünde ortaya çıkan yüzeysel ya da derin kabarcıklar.


—Deniz yap. Kabarma havuzu, bir eklüzle dış limana bağlanan ve içindeki su düzeyi nerede ise değişmeden açık deniz düzeyine yakın olarak kalan havuz. || Kabarma havuzu kapakları, deniz oldukça yüksek bir düzeye eriştiğinde deniz suyunun kabarma havuzuna girmesini engellemeye ve med kapılarını dalgalara karşı korumaya yarayan kolay eklüz kapakları; odalı bir deniz'eklüzünde, odayla deniz içinde bağlantıyı elde eden kapak.


—Denize. Rüzgârın etkisiyle deniz dalgalarının yükselmesi.


—Gerek bir geminin ilerleyişinden, gerek rüzgârdan lanan ve kıyılardaki su düzeyinin yükselmesine neden olan ters akıntı.


—Ekmekç. Mayalanma esnasında oluşan karbondioksit gazının etkisiyle hamur harcı hacminin büyümesi. || Hamur harcı teknesinde ekmek yapımı esnasında oluşan ön mayalanma.


—Fizyol. Kalp önü kabarması ya da göğüs kabarması, her sistolde kalbin geri çekilmesi ile altıncı kaburga hizasında ortaya çıkan hareket.


—Foto. Bir filmin çeşitli fizyolojik etkisinde bırakır sonucu kırılmasıyla ortaya çıkan düzlemsellik kusuru.

—Hidrol. Bir akarsu düzeyinin yükselmesi. (Bk. ansikl. böl. Hidrol. ve Denize.)


—Kâğ. san. Yaprakta mahalli rutubet farklarından lanan ve kâğıdın çoğu zaman kenarında görülen şekil değişikliği.

—Mad. oc. ve Bayınd. Çıkarılışı esnasında bir kayacın hacminde görülen artış. (Bu artış kütle halinde çıkarılan kayacın çeşitli öğeleri içinde yer edinen çok sayıda boşluktan lanır. 1 m3 tıkız taş, kabarma sonucu 2 m3 hacminde bir moloz yığınına dönüşebilir. Kabarma katsayısı 1,10 [kum] ile 1, 60 [tıkız kayaçlar] içinde değişmiş olur ve yığma ya da sıkıştırma işlemleriyle azaltılabilir. Dolayısıyla yoğunluğu yerinde 2,6 olan bir kayacın kabarma yoğunluğu 1,6 ile 2 içinde değişmiş olur.) || Kabarma yoğunluğu, bir kayaç hacmi ile bu kayacın kazı esnasında parçalanmış halde kapladığı hacim arasındaki oran.


—Metalürj. Kimi metallerin ya da alaşımların katılaşması esnasında evvel çözünmüş gazların ansızın açığa çıkarak katılaşan bölüm üstünde düzensiz kabarcıklar oluşturması.


—Sabunc. Sabun kalıbının yüzeyinde düzensiz şişkinlik biçiminde görülen üretim kusuru.


—Sütç. Aşırı kabarma, olgunlaştırma esnasında gazlı mayalanma yüzünden peynirlerde ortaya çıkan kusur.


—Ziraat. Ziraat aletlerinin, iklim etkenlerinin (don, kuraklık) ve nebat köklerinin etkisiyle, toprağın parçalanmasında ve göze

nekliliğinde meydana gelen artma. (Bk. anskil. böl.)


—ANSİKL. Denize. Kabarma düzeyi, dere yollarında seyredilebilir en yüksek su düzeyini aştığında, seyir, hem teknik nedenler (köprülerin altındaki kullanılabilir yükseklik) hem de güvenlik sebebiyle (akıntı hızı) durdurulur.


—Hidrol. Kabarma, karların ve buzların erimesi ya da şiddetli yağmurlar sonucunda oluşur. Bu vaka, eğimin büyüklüğü, arazinin geçirimsizliği, nebat örtüsünün seyrekliği, su kavşaklarının birbirine yakınlığı ölçüsünde süratli ve belirgin şekilde ortaya çıkar. Debi ve hız, gerek ulaşımda gerek aşınmada etken olan gücü büyük seviyede artırır. Birkaç günlük kabarma, akarsu yatağını ve kıyılarını, olağan senelik akıştan daha çok değiştirir. ( HİDROLOJİ.)


—Ziraat. Özgür kesek ve ince toprak oluşmasına neden olan kabarma, hava ve su dolaşımını artırır. Tohumların çimlenmesini ve genç bitkilerin büyümesini kolaylaştırmak için, bilhassa toprağın üst tabakalarının kabarması gereklidir. Toprakta ne kadar çok kil bulunursa kabarması o kadar zor olur Yeni kabarmış bir toprak, yağmurun ve makinelerden doğan basıncın yozlaştırıcı etkisine daha duyarltdır.

Kaynak: Büyük Larousse







kabarma

isim





1 . Kabarmak işi.

2 . mecaz Duygulanma:

"Bir de mektuplar okunurken ve selâmlar söylenirken içinde garip bir kabarma beliriyordu."- H. E. Adıvar.

3 . mecaz Kendini üstün görme, büyüklük taslama.

4 . coğrafya Ay ve Güneş'in çekim etkisiyle, büyük denizlerde suların yükselmesi, met.


kabarma ingilizcesi

1. rising; swelling.

2. high tide.

3. blistering.

- alçalma the tide.




 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kabarma Nedir?
Kabarma Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kabarma-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kabarma-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content