Kadastral harita, bir bölgedeki tüm emlağın (arsa ve binaların) haritasıdır ve kadastro kayıtlarının parçasıdır. Tapu dairesindeki kayıtlı m...
Kadastral harita, bir bölgedeki tüm emlağın (arsa ve binaların) haritasıdır ve kadastro kayıtlarının parçasıdır. Tapu dairesindeki kayıtlı mülklerin konumu ve sınırların resmî kanıtı sayılır. Haritada arsaların sınırları ve kayıt numaraları, belediye sınırları, binalar ve arazinin kullanım amacı kaydedilebilir.
Tapu dairesindeki kayıtlı mülklerin konumu ve sınırların resmi kanıtı sayılıyor. Haritada arsaların sınırları ve kayıt numaraları, belediye sınırları, binalar ve arazinin kullanım amacı kaydedilebiliyor.
Türkiye'de kadastral haritalar parsel, ada benzer biçimde parçalara bölünebilir. Kadastro parseli, sınırları belli bir iyelik arazisidir. Kadastral ada çevresi naturel kadastral ada ve suni sınırlarla çevrili olan yere kadastral ada denir. İmar uygulaması yapılınca kadastro parsellerinin yerine bayındır parselleri gelir. Kadastral yollar, bayındır planı olmayan bölgelerde kadastro haritalarındaki kimsenin mülkiyetinde olmayan alanlardır. İmar planı yapıldığında bayındır planları genel anlamda bu yollara nazaran oluşur.
Kadastro haritaları altyapı yatırımlarının belirlenmesinde, uzun vadeli jeolojik ve ekolojik çalışmalarda da gözününe alınır, eğer toprak mülkiyeti, incelenen olguda bir rol oynuyorsa. Kadastro haritalarında bölge adları, parsel ve tapu numaraları, mevcut yapıların bölgeleri bitişik yol ve sokak adları, belli sınırları uzunlukları ve daha eski haritalara referenslar bulunur.
Standart topografik kadastral haritalar, planimetre ayrıntıları ve bilhassa iyelik sınırlarını ayrı, yükseklik bilgilerini (eşyükseklik eğrisi) ayrı, göstermek suretiyle iki kalıp halinde ve birbirleri ile çakıştırılabilir özellikte üretilen paftalardır. Haritada naturel sınırlar (yol, kıyı, dere benzer biçimde) ve binalar da belirtilebilir. Çağıl kadastro haritalarında ise coğrafi bilgi sistemleri kullanılmaktadır. Kadastral harita yapmak için arazide saha ölçüm icra eden kişilere mesahacı denir.
Kadastral haritalarin üretilmesi için arazi ölçümleri yapıldığı benzer biçimde havadan fotoğraf alımı da kullanılır. Bu ölçümler geodezik ve fotogrametrik bilgisayar programlarla haritalara dönüştürülür.
YORUMLAR