Kağıdın İcadı Nedir

Aslında insanoğlu MÖ 3500 yıllarında bile üstüne yazı yazabilecek çeşitli şeyler kullanıyorlardı. Kağıdın icadı sonraki devirlerde Çinlileri...

Aslında insanoğlu MÖ 3500 yıllarında bile üstüne yazı yazabilecek çeşitli şeyler kullanıyorlardı. Kağıdın icadı sonraki devirlerde Çinlileri dünyanın en gelişmiş kültürünün sahibi yapmış oldu. Şžaşırtıcıdır ki, Orta Asya’ya 751, Bağdat’a ise 793 senesinde ulaşan Ts’ai Lun’un kağıt yapma metodu, Avrupa’ya 1000 yılda gelemedi. Avrupa’da ilk kağıt sadece 1151 senesinde İspanya’da yapılabildi.

Bilhassa matbaanın icadı ile beraber kağıda olan gereksinim gittikçe büyüdü. Kafi hammadde bulmakta zorlanıldı. Ek olarak bu şekilde kağıt imalatı çok süre alıyordu ve dünyanın bir çözüme ihtiyacı vardı.

Kati tarih bilinmiyor fakat ortalama 18. yüzyılın başlarında Fransız bilimci Rene-Antonie Ferchault de Reaumur ormanda ağaçların içinde yürürken bir yaban arısı kovanı görmüş oldu. Yaban arıları evlerinde olmadığından durup kovanı incelemeye başladı. Birden kovanın kağıttan yapılmış bulunduğunu görmüş oldu. Peki onlar paçavra kullanmadan kovanı iyi mi yapıyorlardı? Yalnız paçavra değil, kimyasallar, ateş ve karıştırma tanklarını da kullanmıyorlardı. Arılar insanların bilmediği neyi biliyorlardı ?


Aslında her şey çok basitti. Kısa bir gözlem sonucunda görmüş oldu ki, yaban arıları ince dalları ya da çürümüş kütükleri kemirir şeklinde ağızlarına alıyorlar, burada mide sıvıları ve salyaları ile karıştırıyorlar ve kovanlarını yapmada kullanıyorlardı. Reaumur arıların sindirim sistemini de inceleyerek buluşunu 1719 senesinde Fransız Kraliyet Akademisi’ne sundu.

İlk kağıt makinesi 1798 senesinde yapılmış oldu. Sadece bu geniş bir kayışın dönerek fıçıdaki lapayı almış olduğu ve ince kağıt haline getirmiş olduğu, her dönüşte tek bir kağıt yapabilen rahat bir makine idi. Silindirli makine çok geçmeden 1809 senesinde John Dickinson tarafınca buluş edildi.

Günümüzde kağıt üretimi yüksek teknoloji ile ve tam otomatikman yapılabilmektedir fakat işlemin aslı esas olarak değişmemiştir. Kağıtların arasındaki kalite farkını kullanılan lifin türü, lapanın hazırlanışı, içine katılan malzemeler, kimyasal ya da mekanik metotlar belirler. Her ne kadar liflerin elde edilmesinde ağaçlar ana kaynak ise de özellik taşıyan kağıtların yapılmasında günümüzde bileşik lifler de kullanılmaktadır.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kağıdın İcadı Nedir
Kağıdın İcadı Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kagdn-icad-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kagdn-icad-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content