KAKUM a. 1. Gelinciğe benzeyen, kürkü makbul, etçil memeli. (Bil. a. Mustela erminea; sansargiller familyası; boyu: 40 santimetre...
KAKUM a.
1. Gelinciğe benzeyen, kürkü makbul, etçil memeli. (Bil. a. Mustela erminea; sansargiller familyası; boyu: 40 santimetre'ye kadar.) [Bk. ansikl. böl.]
2. Bu hayvanın kürkü.
—Hat. Hattatların yazım esnasında, kâğıdın kirlenmemesi ve yağlanmaması için ellerinin altında tuttukları, altı ince tüylü, üstü çuha kaplı deri parçası. (Kakum, elin hareketini de kolaylaştırırdı.)
—ANSİKL. Kakuma, tüm şimal bölgelerinde rastlanır. Avrupa'da, güneyde, Pirşneler'e ve Alpler'e kadar iner. Eskiden Anadolu'da çok yaygın olan kakumun kokulu salgısı, kokarcanınkinden birazcık daha azca etkilidir; tavşanlar, kemiriciler, köstebekler, kuşlar, yengeçler ve balıklarla beslenen, yırtıcı, gözü pek bir avcıdır.
En şimal bölgelerde, yazın koyu kızıl olan kürkü, kışın beyazlaşır (yalnızca kuyruk ucu siyah kalır). Bu renk değişimi sıcaklığa değil, postun morötesi ışınları alma süresine bağlıdır. 85 °K enleminin altında kakum, yıl süresince yazlık kürkünü korur, pazarlanan “yaz" kakumu kürkleri, kışın kürklerinin en kalınca olduğu sırada öldürülen bu lokumlardan elde edilir. Kakumun tüyü hafifçe ve dirençli, derisi dayanıksızdır; bundan dolayı çoğu zaman kakum yerine beyaz vizon ya da tavşan tercih edilir.
—Avc. “Zararlı" türler içinde yer almasına rağmen, kakum yalnızca aşırı çoğalma hallerinde avlanmalıdır: zira kakum sıçanların baş düşmanıdır.
1. Gelinciğe benzeyen, kürkü makbul, etçil memeli. (Bil. a. Mustela erminea; sansargiller familyası; boyu: 40 santimetre'ye kadar.) [Bk. ansikl. böl.]
2. Bu hayvanın kürkü.
—Hat. Hattatların yazım esnasında, kâğıdın kirlenmemesi ve yağlanmaması için ellerinin altında tuttukları, altı ince tüylü, üstü çuha kaplı deri parçası. (Kakum, elin hareketini de kolaylaştırırdı.)
—ANSİKL. Kakuma, tüm şimal bölgelerinde rastlanır. Avrupa'da, güneyde, Pirşneler'e ve Alpler'e kadar iner. Eskiden Anadolu'da çok yaygın olan kakumun kokulu salgısı, kokarcanınkinden birazcık daha azca etkilidir; tavşanlar, kemiriciler, köstebekler, kuşlar, yengeçler ve balıklarla beslenen, yırtıcı, gözü pek bir avcıdır.
En şimal bölgelerde, yazın koyu kızıl olan kürkü, kışın beyazlaşır (yalnızca kuyruk ucu siyah kalır). Bu renk değişimi sıcaklığa değil, postun morötesi ışınları alma süresine bağlıdır. 85 °K enleminin altında kakum, yıl süresince yazlık kürkünü korur, pazarlanan “yaz" kakumu kürkleri, kışın kürklerinin en kalınca olduğu sırada öldürülen bu lokumlardan elde edilir. Kakumun tüyü hafifçe ve dirençli, derisi dayanıksızdır; bundan dolayı çoğu zaman kakum yerine beyaz vizon ya da tavşan tercih edilir.
—Avc. “Zararlı" türler içinde yer almasına rağmen, kakum yalnızca aşırı çoğalma hallerinde avlanmalıdır: zira kakum sıçanların baş düşmanıdır.
Kaynak: Büyük Larousse
YORUMLAR