Eğer sağdaki deneyi etil alkol ile yapmış olsa idik Vbatan kısaca cismin suya girince değiştirdiği hacim miktarı , sudaki ile aynı olacaktı....
Eğer sağdaki deneyi etil alkol ile yapmış olsa idik Vbatan kısaca cismin suya girince değiştirdiği hacim miktarı , sudaki ile aynı olacaktı. Fakat kaldırma kuvveti bir tek Vbatan a bağlı değildir . İçine girmiş olduğu sıvının yoğunluğuna da bağlıdır.
dsu > detil alkol suda daha çok bir kaldırma kuvveti söz mevzusudur.
"Kaldırma kuvveti, cismin sıvıya batan kısmın hacmi yanında batırılmış olduğu sıvının yoğunluğuna da bağlıdır."
Yukarıdaki şekilde 1 kilogram lık cisim suya girince batan kısım kadar su taşırdı. Taşırdığı su miktarı 125 gr dır. Suyun 1 kilogram lık cisme uyguladığı kaldırma kuvveti siyah okun yönünde kuvvet ise 125 gr lık bir kuvvet olmuştur. Cismin ağırlığı ise 1000gr-125gr=875gr dır.
1. Yukarıdaki 1. şekilde Taş havada dinamometre ile ölçülüyor ve 40 N bulunmakta.
2. Durumda suyun içine batırılarak ölçüm yapılıyor ve Dinamometredeki kıymet 25 N okunuyor. Buradan suyun taşa uyguladığı kuvvet 40-25=15 N olarak bulunabilir.
3. Duruda cisim tuzlu suyun içine batırılarak ölçüm yapılıyor.Dinamometredeki kıymet 15 N okunuyor. Buradan suyun taşa uyguladığı kuvvet 40-15=25 N olarak bulunabilir.
Buradan tuzlu suyun cisimlere daha çok kaldırma kuvveti uyguladığı görülebilir. Tuz , suyun yoğunluğunu arttırarak kaldırma kuvvetini arttırmıştır. Denizde daha kolay yüzülmesinin sebebi suyun daha çok kaldırma kuvveti uygulamasıdır.
YORUMLAR