Kapalı Havza Nedir

Kapalı Havza Nedir Sularını denize ulaştıramayan havzalara kapalı havza denir. Bu havzalar genel anlamda sularını denizlere kadar ulaştıram...

Kapalı Havza Nedir



Sularını denize ulaştıramayan havzalara kapalı havza denir. Bu havzalar genel anlamda sularını denizlere kadar ulaştıramayıp kuruyan, yer altına sızdıran ya da göle dökülüp kalan akarsularından oluşur.

Kapalı Havza Iyi mi Oluşur



Kapalı havzaların oluşmasında yer şekilleri, ısı ve rutubet etkilidir.
Yer şekilleri, iklim ve akarsuyun akmış olduğu alanın jeolojik yapısı bazı durumlarda akarsuların açık denize ulaşmasını engeller. Bu durumda akarsular, ya kara içindeki bir göle dökülür, ya çok geçirimli bir arazide yer altına sızarak akışını keser ya da kurak bir alanı geçerken cılızlaşır ve akışı kesilir. Kapalı havzalar çoğu zaman iç kesimlerde, kurak iklim bölgelerinde görülür. Açık havzalar ise kıyı kesimlerde ve nemli iklim bölgelerinde görülür.

Türkiyedeki Kapalı Havzalar



Van Gölü Kapalı Havzası
Tuz Gölü Kapalı Havzası
Konya Kapalı Havzası
Göller Yöresi Kapalı Havzası
Akarçay kapalı havzası
Seyfe Gölü kapalı havzası
Develi kapalı havzası
Afyon Suları Kapalı Havzası
Acıgöl kapalı havzası
Tomarza kapalı havzası

Ülkemizden Kapalı Havza Örnekleri



İç Anadolu Kapalı Havzaları



Anadolu karaları oluşurken, İç Anadolu'da yükselme, çevresine nazaran daha yavaş ve azca olmuştur. Bölgenin kuzeyinde ve güneyindeki kıyıya paralel ve yüksek dağ sıraları, denizlerle bağlantısını kesmiştir. Batıda, İç Batı Anadolu eşiği de bölgenin Ege Denizi'ne açılmasını engellemiştir.

Bölgenin en mühim kapalı havzası Tuz gölü ve çevresidir. Cihanbeyli, Haymana, Obruk platoları ile Kızılırmak'ın çevrelediği bu havzaya, irili ufaklı bir çok akarsu dökülür. İç Anadolu'nun batısında, Sultan dağlarının şimal ve doğu eteklerinde de geniş bir kapalı havza alanı vardır. Bölgenin doğusunda, Develi Ovası ve çevresi de bir kapalı havza özelliğindedir.

Obruk Plâtosu'nun güneyi ve Orta Toroslar arasındaki Konya Ovası süresince çok geniş bir kapalı havza ortaya çıkmıştır. Bu havzaya akan en mühim akarsu, Beyşehir Gölü'nden kaynağını alan Çarşamba suyudur. Bu akarsu, adı geçen gölün sularını Konya Ovası'na taşır.

Göller Yöresi Kapalı Havzaları



Katman yapılarının çözünmeye uygun özellikte oluşu, akarsuların yüzey akışlarının kesilmesine sebep olur. Bu durumda akarsular, akışlarının bir bölümünü yer altından sürdürür. Göller yöresinin batısında yer edinen Burdur, Acıgöl, Salda ve Varışlı gölleri, gerçek anlamda birer kapalı havzadır.

Van Kapalı Havzası



Ülkemizin en büyük gölü olan Van Gölü, büyük bir çöküntü alanı içinde oluşmuştur. Nemrut volkanından çıkan lâvlar, bu havzanın akışını keserek gölün oluşmasına sebep olmuştur. Etrafı yüksek dağlarla çevrili olan göle, bir çok akarsu dökülür.

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kapalı Havza Nedir
Kapalı Havza Nedir
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kapal-havza-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kapal-havza-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content