Kapalılık Nedir?

KAPALILIK a. 1. Kapalı olma şartları. 2. Kavranması, anlaşılması güç bir ya- zının, sözün niteliği; ipham. 3. İçe dönük, güç ilişki ...

KAPALILIK a.

1. Kapalı olma şartları.

2. Kavranması, anlaşılması güç bir ya- zının, sözün niteliği; ipham.




3. İçe dönük, güç ilişki kurulan bir kimsenin niteliği


—Biyol. Dışa kapalılık, sınırı olan bir biyotop- ta (ada, göl, mağara vb.) yer edinen ve oradan çıkamayan bir diri topluluğunun, bi- yosenozun, bir hayvan ya da nebat türünün şartları. (Bk. ansikl. böl.)


—Ed. Bir yapıtın anlaşılmasını, okuyucuda bir özümseme uğraşı halinde getirmeyi amaçlayan hususi şekiller yaratmaya yönelik sanat eğilimi. (Bk. ansikl. böl.)


—Sesbilg. Ses yolunun, bir ses biriminin çıkarılması esnasında gerçekleşen daralma derecesi. (Kapalılık, bir kapantılı ünsüz durumunda, kapanmaya değin gider.)


—Tip. Vücutta tabii olarak açık olması ihtiyaç duyulan tabii bir yerin (ağız, burun, makat vb.) doğuştan kapalı olma şartları.


—Vet. Anüs kapalılığı, domuz yavrusunda ve danada oldukça sık görülen hastalık. (Tayda, köpek ve kedi eniğinde seyrek görülür. Suni bir anüs açmayı öngören cerrahi bir müdahaleyi gerektirir.) [Eşanl. APROKSİ.)


—ANSİKt. Biyol. Dışa kapalılık adalarda yaşayan ve yüzemeyen ya da uçamayan türlerde, su haricinde, soluyamayan göl canlılarında, ışığa dayanamayan mağaracıl havyanlarda, yüksek yerlerde yaşayan ve sıcaktan korkan türlerde, hatta türlerarası hiçbir rekabete dayanamayarak benzer türler için elverişsiz ortamlarda toplaşan hayvanlarda ve bitkilerde görülür. Bundan dolayı, "coğrafi†dışa kapalılık (fizyolojik olarak aşılamayan engeller) "ekolojik" dışa kapalılıktan (türün alışmış olduğu sınırların haricinde az uygun ortam) ayrılır. Çok fazla doğurganlığa bağlı olan dışa kapalılık, tüm patojen etkileriyle beraber (gıda, erimiş oksijen eksikliği [balıklar], zehirli artıkların birikimi, vb.) çok fazla nüfus artışına neden olur. Doğurganlık azalması, bireylerin boyca küçülmesi, fizyolojik ya da biçimsel uyum, hatta başka bölgelere göçme (göçmen çekirge, lemming) yöntemiyle bir dengelenme sağlanır. Yalnız az sayıda türün katlanabildiği dışa kapalılık ada ve göllere, büyük seviyede yerleşiklik kazandırır, kısaca her izolaya özgü bir flora ve faunanın oluşmasına neden olur.


—Ed. Edebiyatta kapalılık, bazı gösterge ve simgelere dayanarak bir mana oluşturmak anlamına gelir. Bu mana, fakat yazarın ifade kodunu öğrendikten, hatta benimsedikten sonrasında anlaşılır. Bu kod, Marsilio Ficino'nun (1433-1499) bir tüm halinde derlediği, tam anlamıyla kapalı bir takım kuramlardan lanabileceği benzer biçimde, kendi çözme kurallarını kendisi saptayan bir şiir dilinden de oluşabilir. Böylelikle kapalılık, bir taraftan okurları aydınlatma savındaki mistik eğilimli yapıtların ortaçağ alegorileri, diğer taraftan da sanat yaratısına herkesçe malum alışılmış mana karşısında mutlak bir bağımsızlık sağlamayı amaçlayan yapıtların niteliğini oluşturur. Simgecilerin ve Mallarmâ'nin temsil etmiş olduğu bu eğilim, XX. yy.'da Valâry ve Saint John Perse ile sürdü ve Arturo Onofrinin (1885-1928) etkisiyle, Campana, Ungaretti ve Montale benzer biçimde İtalyan şairlerince bir şiir sanatına' dönüştürüldü.

Kaynak: Büyük Larousse









  • Kapalılık


kapalılık

isim





1 . Kapalı olma şartları.

2 . edebiyat Anlatımın açık ve kati olmama özelliği, ipham.


kapalılık ingilizcesi
  • closeness





  • Kapalılık

 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kapalılık Nedir?
Kapalılık Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kapallk-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kapallk-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content