Kapasite Nedir?

Kapasite İsim, Fransızca capacité 1. Bir şeyi içine alma, sığdırma sınırı, kapsama gücü, sığa. 2. Iktisat Bir işletmenin üretim...


Kapasite

İsim, Fransızca capacité

1. Bir şeyi içine alma, sığdırma sınırı, kapsama gücü, sığa.



2. Iktisat Bir işletmenin üretim miktarı.
3. Fizik Bir kondansatörün elektrik yığma sınırı, sığa.

4. Mecaz Anlama, kavrama kabiliyeti.








  • Bilgisayar kapasite birimleri hakkında bilgi verir misiniz?


  • İntel core 2 duo t9600 işlemciyi laptop da tam kapasite kullanabilir miyim?



KAPASİTE a. (fr. capacitâ).

1. Bir kabın, bir yerin içine alabildiği nicelik: Bir kamyonun taşıma kapasitesi. Bir otobüsün yolcu kapasitesi.

2. Bir kimsenin anlayış, kavrayış derecesi, gücü: Bu öğrencinin kapasitesi yok. Bu iş onun kapasitesini aşıyor.




3. Bir kimsenin, bir topluluğun belli bir alandaki gücü: Bir kimsenin emek verme kapasitesi. Bir ülkenin ekonomik kapasitesi.

4. Bir aracın toplam iş görebilme gücü; bir aygıtın, bir işletmenin toplam üretim gücü:
Bir motorun kapasitesi. Tornanın kapasitesi. Bir fabrikanın kapasitesi. Yapınak tam kapasiteyle üretime geçti.


—Ask. havc.
Her hava kapasitesi, bir cenk uçağının bulutlu havalarda ve geceleri yeri görmeden kör uçuş ve bombalama yapabilme kabiliyeti.

—Bayınd. Bir karayolunun kapasitesi, (bilhassa hız açısından) kullananların kabul edebileceği şartlarda bu yoldan (çoğu zaman bir saat içinde) geçebilecek vasıta sayısı. (Bk. ansikl. böl.)


—Camc. Nominal erime kapasitesi, fırında erimeye elverişli, istenen nitelikteki camın ağırlığı. (Fırının yaş ve yıpranmasıyla değişen bu kapasite, günde, ayda ya da yılda ton olarak tanımlanır. Nominal kapasite, fırın hesabı esnasında başta belirlenir.)


—Denize. Kapasite planı, bir tecim gemisinin tüm yük ambarlarının ve tanklarının kapasitelerine ilişkin detayları-bilgileri içeren plan. || Balya kapasitesi, güverte altında yer edinen ve ticari yüklere ayrılmış bölmelerin hacmi. || Dökme yük kapasitesi, ambarlarda, dökme yükün kolaylıkla kemereler ve postalar arasına girebileceği de göz önünde tutularak hesaplanan yararlı hacim. (Dökme yük kapasitesi balya kapasitesinden yüksektir.) || Bir su yolunun seyir trafik kapasitesi, bu su yolunda gerçekleşen ve ton olarak belirtilen senelik maksimum trafik. (Özgür akıntılı akarsularda çok büyüktür, kanallar ve kanal içine alınmış akarsular üstündeki eklüzlerde bu kapasite sınırlıdır.)


—Elekt., Elektrotekn. ve Telekom. SIĞA' nın eşanlamlısı.


—Fizyol. ve Pnömol. Vital kapasite, akciğerlerin, sıkıntılı, kısaca elden geldiğince derin bir nefes alma ve verme içinde düzgüsel olarak içerebilecekleri hava hacmi. (Bk. ansikl. böl.)


—Hidrol. SINIR YüKün eşanlamlısı,


—işi. ikt. Bir işletmenin, bir tesisin ya da bir makinenin belli bir süre içinde mal ya da hizmet üretebilme gücü. (Kapasite ölçüsü olarak direkt işçilik saatleri ya da makine saatleri kullanılabileceği şeklinde sayı, uzunluk, ağırlık, hacim şeklinde fizyolojik üretim birimleri de kullanılabilir.) || Kapasite kullanım oranı, vat olan kapasiteden yararlanma derecesi. (Bu oran, kullanış kapasitesinin düzgüsel kapasiteye oranlanması ile bulunur ve yüzde ile belirtilir. Kapasite kullanım oranı % 100 ise, işletmenin ya da tesisin üretim gücünün tümünden yararlanılıyor anlama gelir. Eğer kapasite olarak kuramsal kapasite değil de düzgüsel kapasite düzeyi ele alınmışsa bu oranın °/o 100'ün üstüne çıkması sözkonusu olabilir.) || Atıl kapasite ya da aylak kapasite, kurulu olan kapasiteden kullanış kapasitesi çıktıktan sonrasında kalan kısmı. || Kullanış kapasitesi, kurulu olan kapasitenin kullanılan kısmı. || Kuramsal kapasite ya da maksimum kapasite, en yüksek verimle çalışılarak belirli bir süre içinde ulaşılabilecek üretim düzeyi. || Düzgüsel kapasite, kuramsal kapasiteden çalışılmayan hafta ve bayram tatilleri, vardiya değişiklik yapma süreleri şeklinde düzgüsel emek verme kesilmeleri çıkarıldıktan sonrasında elde edilecek üretim gücü.


—Mak. san. Bir ekip tezgâhında işlenebilecek parçaların kabul edilebilir boyutlarının (en büyük ya da en minik) tümü.


—ANSİKL. Bayınd. Gidiş ve geliş yönleri ayrılmış bir yolun kapasitesi çok süratli şehirlerarası yol trafiğinde saatte 600 taşıt, orta hızdaki bir şehir trafiğinde de saatte 1 500 taşıt civarındadır. Kapasite yolun geometrik özelliklerine, daha o kadar da görüş uzaklığına bağlıdır; ağır taşıtların oranı arttığında kapasite düşer. Bu açıdan, herhangi bir ağır taşıt, belli bir n sayısında hususi taşıta eşdeğerdir; n yolun geometrik özelliklerine göre farklılık gösterir (n'nin kıymeti açık arazideki düz yollarda 2, dağ yollarında ise 8'dir).


—Fizyol. ve Pnömol. Vital kapasite. Spirometreyle ölçülür, insanda ortalama 3 litredir; sadece boy, yaş ve cinsiyete göre farklılık gösterir. Akciğer dokusunun esnekliği sebebiyle, hava petekleri çeperleri hiçbir vakit tam olarak boşalamadığı için akciğerlerde ek olarak 1 litre hava daha kalır (artık hava); bu yüzden vital kapasite gerçek akciğer kapasitesiyle karıştırılmamalıdır.

Kaynak: Büyük Larousse




kapasite ingilizcesi
  • capacity





  • Bilgisayar kapasite birimleri hakkında bilgi verir misiniz?


  • İntel core 2 duo t9600 işlemciyi laptop da tam kapasite kullanabilir miyim?


 

YORUMLAR

Ad

Anlamı Nedir?,22,Biyoloji Konu Anlatımı,25,Cilt Bakımı,82,Coğrafya Ders Anlatımı,978,Genel,46,Güzel Sözler,16075,Music,1,Ne Nedir?,32164,Resimli Sözler,4111,Saç Sağlığı,119,Sağlık Bilgileri,1596,Soru-Cevap,10236,Sports,1,Tarih Konu Anlatımı,5,Teknoloji,36,Türk Dili ve Edebiyatı Konu Anlatımı,2,
ltr
item
Ders Kitapları Konu Anlatımı: Kapasite Nedir?
Kapasite Nedir?
Ders Kitapları Konu Anlatımı
https://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kapasite-nedir.html
https://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/
http://ders-kitabi.blogspot.com/2017/06/kapasite-nedir.html
true
5083728687963487478
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi hiçbir mesaj bulunamadı HEPSİNİ GÖR Devamı Cevap Cevabı iptal Silmek Cevabı iptal Home SAYFALARI POST Hepsini gör SİZİN İÇİN ÖNERİLEN ETİKET ARŞİV SEARCH Tüm Mesajlar İsteğinizle eşleşme bulunamadı Ana Sayfaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda... 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago İzleyiciler Takip et THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Tüm Kodunu Kopyala Tüm Kodunu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız Table of Content